Στο παρά πέντε σώζονται οι ΗΠΑ – Συμφωνία στη Γερουσία για το χρέος

Σε συμφωνία για την αύξηση του ορίου του χρέους και την επαναλειτουργία των ομοσπονδιακών κρατικών υπηρεσιών κατέληξαν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί στη Γερουσία, λίγες ώρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας για την αποφυγή της χρεοκοπίας. Τη δικομματική συμφωνία ανακοίνωσε ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Χάρι Ριντ.

Σύμφωνα με το συμβιβαστικό σχέδιο των δύο πλευρών , το ομοσπονδιακό όριο κρατικού δανεισμού επεκτείνεται έτσι ώστε οι ΗΠΑ να μπορούν να δανείζονται έως και τις 7 Φεβρουαρίου, ενώ ανοίγουν και πάλι οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.

Παράλληλα θα συγκληθεί μια επιτροπή που θα διαπραγματευτεί τον προϋπολογισμό του 2014.

Η συμφωνία επετεύχθη λίγες μόλις ώρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας της 17ης Οκτωβρίου που είχε ορίσει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Το συμβιβαστικό νομοσχέδιο πρέπει να πάρει το «πράσινο φως» και στη Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε τη συμφωνία, καλώντας ταυτόχρονα τη Βουλή να ακολουθήσει το παράδειγμα της Γερουσίας.

Aγνωστη πάντως παραμένει η στάση που θα τηρήσουν στο Κογκρέσο οι Ρεπουμπλικανοί. Σε περίπτωση που δεν συμφωνήσουν και εάν δεν ψηφίσουν υπέρ της συμβιβασμού μέχρι τις επτά το πρωί (ώρα Ελλάδος), η συμφωνία μεταξύ των ηγετών της Γερουσίας δεν ισχύει.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Ομπάμα μετά τις 2.20 το βράδυ (τοπική ώρα), δεδομένου ότι αν δεν υπερψηφιστεί η συμφωνία, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα εκτάκτου ανάγκης για να λειτουργήσουν τουλάχιστον οι ζωτικές υπηρεσίες του κράτους.

Η είδηση της συμφωνίας στη Γερουσία, ωστόσο, έφερε ευφορία στη Wall Street με τον Dow Jones να σημειώνει άνοδο πάνω από 1,20%.