Ο Τσίπρας υποψήφιος των Αριστερών Κομμάτων για την προεδρία της Κομισιόν

Με τα πιο θερμά λόγια το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ανακοίνωσε και επίσημα την απόφασή του να στηρίξει την υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα για την θέση του Προέδρου της Κομισιόν «την στιγμή που στην Ελλάδα η κυβέρνηση προσπαθεί να αποδυναμώσει την κίνηση αυτή» όπως αναφέρουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

«Στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα η Ευρωπαϊκή Αριστερά βλέπει έναν ισχυρό συμβολισμό, μια φωνή αντίστασης και ελπίδας ενάντια στα μνημόνια και απέναντι στις φιλελεύθερες πολιτικές και την απειλή της ακροδεξιάς» αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν οι πρόεδροι των αριστερών κομμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνεδρίασαν την περασμένη εβδομάδα στην Μαδρίτη και αποφάσισαν να προτείνουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για αυτό το υψηλό ευρωπαϊκό αξίωμα. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 13-15 Δεκεμβρίου στην Μαδρίτη όπου θα γίνει το επόμενο συνέδριο του ΚΕΑ.

Η ανακοίνωση του Συμβουλίου Προέδρων του ΚΕΑ έχει ως εξής:

«Η δημοκρατία παραβιάζεται στην Ευρώπη. Μόνο οι χρηματοπιστωτικές αγορές ορίζουν τη νομοθεσία. Οι πολίτες, οι λαοί πρέπει να ανακτήσουν τη δύναμη να αποφασίζουν για το μέλλον της Ευρώπης. Η λαϊκή κυριαρχία, που πλήττεται καθημερινά, πρέπει να γίνει σεβαστή.

Το Συμβούλιο Προέδρων συζήτησε την δυνατότητα υποβολής κοινής υποψηφιότητας για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το ΚΕΑ δεν θεωρεί ότι αυτό το νέο μέτρο εκδημοκρατίζει την Ε.Ε. Δεν αποκρύπτει, όπως ελπίζουν οι ευρωπαίοι ηγέτες και η τρόικα, τον αυταρχισμό τους.

Έχοντας αυτό υπόψη, το Συμβούλιο Προέδρων θεωρεί ότι δεν πρέπει, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, να αφήσουμε να μονοπωλήσουν το δημόσιο λόγο οι δυνάμεις που είναι υπεύθυνες για την κρίση. Οι λαοί, οι εργαζόμενοι, όλοι αυτοί που αγωνίζονται ενάντια στη λιτότητα και για την επανίδρυση της Ευρώπης, πρέπει να έχουν τη δική τους φωνή.

Το Συμβούλιο Προέδρων αποφάσισε να προτείνει στο επόμενο συνέδριο του ΚΕΑ, στις 13-15 Δεκεμβρίου στη Μαδρίτη, την υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα.

Για το ΚΕΑ αυτή η υποψηφιότητα αποτελεί ισχυρό συμβολισμό της ελπίδας για την Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι πειραματόζωο των πολιτικών λιτότητας. Κι όμως, η Ελλάδα αντιστάθηκε και συνεχίζει να αντιστέκεται. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα του οποίου πρόεδρος είναι ο Αλέξης Τσίπρας, ένωσε τον ελληνικό λαό ενάντια στα βάρβαρα μνημόνια και τον αυταρχισμό και υπέρ της ανάκαμψης της Ελλάδας σε μια ενωμένη Ευρώπη. Η φωνή του Αλέξη Τσίπρα θα είναι η φωνή της αντίστασης και της ελπίδας ενάντια στις ακραίες φιλελεύθερες πολιτικές και την απειλή της ακροδεξιάς.

Αυτή η υποψηφιότητα μπορεί να ενώσει πολλούς λαούς και πολλές πολιτικές δυνάμεις. Μέχρι το συνέδριο, το Προεδρείο του ΚΕΑ εξουσιοδοτείται από το Συμβούλιο Προέδρων να διαβουλευτεί με όλα τα κόμματα-μέλη και παρατηρητές του ΚΕΑ, τις δυνάμεις που απαρτίζουν την Ομάδα GUE-NGL στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και όλους όσοι απορρίπτουν τη λιτότητα και προσβλέπουν σε μια προοδευτική λύση στην κρίση και ένα άλλο σχέδιο για την Ευρώπη.»

Πηγή: newpost.gr