Ο Κυπριακός Τύπος, 31 Οκτωβρίου 2013

Τα τεκταινόμενα στον τραπεζικό τομέα γενικότερα και ειδικά οι εξελίξεις σχετικά με την Ελληνική Τράπεζα, οι προθέσεις για μετοχοποίηση των ημικρατικών, οι αντιδράσεις των κομμάτων στην ενημέρωση που είχαν από τον Πρόεδρο για Κυπριακό χθες και  η αναπομπή από πλευράς του Προέδρου της νομοθεσίας για μείωση των ενοικίων είναι μερικά από τα θέματα τα οποία προβάλλει ο κυπριακός Τύπος σήμερα.
«Αναπομπή για τα ενοίκια» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Αλήθειας», που επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες χθες έγινε η πρώτη αναπομπή νομοθεσίας επί Προεδρίας Νίκου Αναστασιάδη για τη μείωση οικιστικών και επαγγελματικών ενοικίων, καθώς και ότι γίνονται σκέψεις για αναπομπή του νόμου για τις παραλίες που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή. Αλλού γράφει ότι ο Διοικητής της Κεντρικής αποφεύγει να δεχθεί τους ανακριτές επικαλούμενος φόρτο εργασίας, παρά τις συνεχείς προσπάθειες τους να τον ανακρίνουν σε σχέση με τα όσα του καταλογίζονται. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς στο άτυπο Συμβούλιο για την παρέμβαση Ντάουνερ ώστε να μην αναβαθμιστεί η παρουσία της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις.

Η εφημερίδα ο «Πολίτης» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Με μετοχοποιήσεις ξεκινά η Κυβέρνηση»  αναφέρει ότι θέμα χρόνου είναι πλέον η αλλαγή του καθεστώτος των ημικρατικών οργανισμών με την κυβέρνηση να ετοιμάζει τη μετοχοποίησή τους ως πρώτο βήμα προς την ιδιωτικοποίηση.  Αλλού γράφει ότι τις οφειλές τους ύψους 1 εκ. ευρώ προς την Hermes κατάφεραν να εξοφλήσουν μέσα σε ένα 24ώρο οι Κυπριακές Αερογραμμές, αφού όμως είχε μεσολαβήσει η έκδοση δικαστικού διατάγματος το οποίο δέσμευε αεροπλάνο των ΚΑ. Σε άλλο του θέμα ο «Π» γράφει ότι η Τράπεζα Κύπρου παρέδωσε χθες στην Επιτροπή Θεσμών ογκώδεις φακέλους με καταστάσεις για χορηγήσεις δανείων και διαγραφές χρεών σε συμβούλους της, διαγραφές χρεών σε πολιτικά και άλλα σημαίνοντα πρόσωπα ως επίσης και κατάσταση με φιλοδωρήματα που λάμβαναν ανώτερα στελέχη της.

Η «Σημερινή» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα «Οργισμένη κοινωνία γεμάτη ανασφάλεια» και παρουσιάζει δημοσκόπηση του ΣΙΓΜΑ σύμφωνα με την οποία η σχέση πολιτών – πολιτικού συστήματος βρίσκεται στο «έσχατο σημείο», καθώς και ότι τα συναισθήματα που νοιώθουν πιο έντονα οι Κύπριοι σε σχέση με τη ζωή τους είναι ανασφάλεια, απογοήτευση και οργή.  Αλλού γράφει ότι δυναμίτης στα θεμέλια του τραπεζικού συστήματος είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις εμπορικές τράπεζες και τα  συνεργατικά ιδρύματα που έφτασαν το 2012 στα 15,5 δισ. ευρώ από 11 δισ. το τέλος του 2011. Σε άλλο της  θέμα γράφει ότι εξετάσεις στην Τρόικα δίνει η Ελληνική Τράπεζα σήμερα Πέμπτη, η οποία θα ζητήσει να της δοθεί παράταση για να ολοκληρώσει τη διαδικασία εθελούσιας συμμετοχής στο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησής της.

Με τίτλο «Πόλεμος για την Ελληνική», ο «Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριό του θέμα ότι για 40 εκ. ευρώ, το ποσό που υπολείπεται από το 294 εκ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση της, η Ελληνική Τράπεζα ενδέχεται να περάσει σε ξένα χέρια, αφού ο αμερικανικός οίκος Third Point και η Διοίκηση της Ελληνικής έχουν ήδη αποταθεί στην Κεντρική, κάτι  που προκαλεί στην πονοκέφαλο στην Εκκλησία που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος.  Σε άλλο της θέμα γράφει ότι στο πάγωμα περιουσιακών στοιχείων τριών κατηγορουμένων για την υπόθεση της Cyta προχώρησε η ΜΟΚΑ και ότι σε 10 περίπου μέρες θα είναι έτοιμα τα νέα κατηγορητήρια. Αλλού και κάτω από σχετική φωτογραφία ο «Φ» γράφει ότι η ροή των πιστών που επισκέπτονται τον ιερό ναό της Του Θεού Σοφίας στο Στρόβολο για να προσκυνήσουν την Τίμια Κάρα του Αποστόλου Ανδρέα είναι συνεχής.

«Σαρωτικό κούρεμα» είναι ο τίτλος του κύριου θέματος της εφημερίδας «Χαραυγή» και αναφέρεται σε «απροκάλυπτη» επίθεση εναντίον των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα από πλευράς Κυβέρνησης, η οποία επιχειρεί την περαιτέρω μείωση των μισθών, την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και την κατάλυση εργασιακών δικαιωμάτων. Αλλού προβάλλει το κοινό ανακοινωθέν χθες ΑΚΕΛ και ΡΤΚ, μετά από συνάντηση που είχαν ο Άντρος Κυπριανού και ο Οζκάν Γιορκαντζίογλου,  το οποίο ζητά να στηριχθούν οι συνομιλίες στη βάση των κοινών ανακοινωθέντων Χριστόφια – Ταλάτ.  Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα η «Χ» γράφει για τη σύσκεψη Προέδρου – αρχηγών κομμάτων χθες στο Προεδρικό και αναφέρεται σε έντονες ανησυχίες του ΑΚΕΛ όσον αφορά στους χειρισμούς του Προέδρου.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Daily» με τίτλο «Χαλαρώστε τους περιορισμούς» γράφει ότι η συμβουλή της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το μέλλον του κυπριακού τραπεζικού τομέα είναι ότι οι κυπριακές αρχές χρειάζεται να επικεντρωθούν στην ανοικοδόμηση του διασωθέντα τραπεζικού τομέα και να άρει τους περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων.  Αλλού και κάτω από σχετική φωτογραφία, γράφει ότι οι μαθητές έχουν τουλάχιστον ακόμη δύο εβδομάδες δωρεάν μετακίνησης με τα μέσα μαζικής συγκοινωνίας μετά που η Κυβέρνηση ανέβαλε τη μη δημοφιλή απόφασή της να επιβάλει κόμιστρα. Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα προβάλλει αφιέρωμα στις εσωτερικές της σελίδες για την ιστορία βετεράνου ράφτη ο οποίος έκλεισε το ραφείο του στη Δεκέλεια μετά από 77 χρόνια εργασίας.

(ΣΣ η αγγλόγλωσση εφημερίδα «Cyprus Mail» δεν παρελήφθη σήμερα στο ΚΥΠΕ).

(ΚΥΠΕ/ΗΦ/ΓΒΑ)