Ο Κυπριακός Τύπος, 24 Νοεμβρίου 2013

Η συνάντηση της Δευτέρας μεταξύ Αναστασιάδη-Ερογλου, οι πληροφορίες ότι `η Αγκυρα βγάζει έξω το σκάφος BARBAROS`, η συζήτηση για τις ιδιωτικοποιήσεις των ημικρατικών οργανισμών και ο “πόλεμος” ανάμεσα στα επιτελεία του Μάριου Καρογιάν και του Νικόλα Παπαδόπουλου μια βδομάδα πριν από τις εκλογές του ΔΗΚΟ, είναι μεταξύ των κύριων θεμάτων στον σημερινό Κυπριακό Τύπο.

Η “Αλήθεια” υπό τον τίτλο “Μέχρι τη Φρανκφούρτη οι έρευνες των ανακριτών για τον Πανίκο Δημητριάδη” γράφει ότι οι ποινικοί ανακριτές ζητούν εμπιστευτικά έγγραφα από την ΕΚΤ για τον ELA και τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου. Αλλού γράφει “ο πολιτικός σου θάνατος…η πολιτική μου ζωή” σε σχέση με τον πόλεμο ανάμεσα στα επιτελεία του Μάριου Καρογιάν και του Νικόλα Παπαδόπουλου, μια βδομάδα πριν από τις εκλογές του ΔΗΚΟ. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε συνέντευξη του Πρέσβη Ανδρέα Πυρίσιη που σημειώνει ότι “δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο” στην λύση του Κυπριακού.

 

“Η Σημερινή” υπό τον τίτλο “Η μεγάλη κατάθεση του Α. Βγενόπουλου” αναφέρεται στην συνέντευξη Βγενόπουλου στην εφημερίδα, ο οποίος λέει ότι “προσπαθούν να πείσουν ότι για την καταστροφή φταίει κυρίως ένας, που τυγχάνει να είναι και Ελληνας” ενώ διερωτάται “γιατί έμεινε ασχολίαστο το γεγονός ότι δεν πήρα bonus ούτε ένα ευρώ;”. Δηλώνει επίσης ο κ. Βγενόπουλος ότι “αρνούμαι κατηγορηματικά τον αφορισμό ότι δήθεν διοικούσα τη Λαϊκή ως `απόλυτος άρχων`. Σε άλλο θέμα γράφει ότι και Κύπρια συμπεριλαμβάνεται στα θύματα της θεομηνίας στην Ρόδο.  Αλλού γράφει ότι η χώρα μας καλείται τα επόμενα δύο-τρία χρόνια να ζήσει έχοντας χρηματοδότηση με το σταγονόμετρο.

 

“Ο Φιλελεύθερος” υπό τον τίτλο “Ούτε σεντ χωρίς ιδιωτικοποιήσεις” γράφει ότι οι Βρυξέλλες προειδοποιούν ότι η υποχρέωση για ιδιωτικοποιήσεις ως μέρος του μνημονίου συναντίληψης, αποτελεί προϋπόθεση για την επόμενη, τρίτη δόση και ως εκ τούτου, ενδεχόμενη αθέτηση της εν λόγω δέσμευσης, συνεπάγεται κλείσιμο της στρόφιγγας χρηματοδότησης της Κύπρου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στο κάστρο της Κερύνειας μαζί με άλλα “λάφυρα πολέμου” βρίσκονται τα λατρευτικά κειμήλια της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα, τα οποία απέσπασαν οι κατοχικές αρχές τον Ιανουάριο του 1991. Αλλού γράφει ότι ένα 24ωρο μετά την ανακοίνωση για την πραγματοποίηση της συνάντησης Αναστασιάδη-Ερογλου, η Αγκυρα βγάζει και πάλι για έρευνες το BARBAROS.

 

Η “Χαραυγή” υπό τον τίτλο “Στην Αριστερά δεν ταιριάζει η μιζέρια” αναφέρεται σε συνέντευξη του ΓΓ του ΑΚΕΛ στην εφημερίδα, ο οποίος δηλώνει ότι το Κίνημα της Αριστεράς θα βρεθεί στους δρόμους και αντιστέκεται στις τροϊκανότερες των τροϊκανών πολιτικές της Κυβέρνησης. Αλλού γράφει ότι οι αγρότες δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε σπόρους μήτε πετρέλαιο. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαίδη, ο οποίος σημείωσε ότι το ΔΗΚΟ ουδέποτε ζημίωσε από συνεργασίες του με το ΑΚΕΛ.

 

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Sunday Mail” υπό τον τίτλο “Η νεολαία ψάχνει για δουλειά στην ΕΕ” γράφει ότι σχέδιο από μέτρα θα βοηθήσει αυτούς κάτω από 25 χρόνων να βρουν δουλειές εάν είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν την Κύπρο. Αλλού γράφει ότι η οικογένεια ενός άνδρα που δολοφονήθηκε το 1994 προσπαθεί μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης (facebook) να εντοπίσει αυτούς που ευθύνονται. Σε άλλο θέμα γράφει ότι απελάθηκε ο Τούρκος Πρέσβης από το Κάϊρο.

 

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Η Καθημερινή” υπό τον τίτλο “Νέα στροφή στο Κυπριακό” γράφει ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά στη συνάντηση της Δευτέρας μεταξύ του Νίκου Αναστασιάδη και του Ντερβίς Ερογλου. Γράφει επίσης ότι την Τρίτη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μεταβαίνει στις Βρυξέλλες με πέντε Υπουργούς του. Εξάλλου, η εφημερίδα με τον τίτλο “πούλησε και την Εγκλείστρα του Αγίου Νεοφύτου” γράφει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος πούλησε περί τις 2000 σκάλες γης σε πέντε επιχειρηματίες με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής και σε τιμές εξαιρετικά προσιτές.

 

“Η Μάχη” της Κυριακής υπό τον τίτλο “Ερχεται ο `ΒΑΡΒΑΡΟΣ`” γράφει ότι αμέσως επόμενες εβδομάδες το τουρκικό αυτό σκάφος θα μετακινηθεί από το Καστελόριζο και την τουρκική ΑΟΖ στα ανοιχτά της Αλεξανδρέττας και από εκεί στα οικόπεδα της Κυπριακής Αποκλειστικής Ζώνης. Αλλού γράφει ότι χωρίς τα Ηνωμένα Εθνη και χωρίς ατζέντα το τετ-α-τετ Αναστασιάδη-Ερογλου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι είναι πονοκέφαλος για την Κυβέρνηση η στάση του ΔΗΚΟ για τις ιδιωτικοποιήσεις.

 

 

(ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΑΑΡ)