Σ. Αραβία: Η γυναίκα στο τιμόνι είναι… “κακό”

Ο μουφτής της Σαουδικής Αραβίας υποστήριξε πως η απαγόρευση που επιβάλλεται στις γυναίκες να οδηγούν έχει στόχο “να προστατεύσει την κοινωνία από το κακό”, αναφέρεται σε σημερινά δημοσιεύματα του σαουδαραβικού Τύπου.
image.ashx
Ο σεΐχης Αμπντέλ Αζίζ αλ-Σέιχ ζήτησε, σε διάλεξη που έδωσε την Τετάρτη, στη Μεδίνα, την ιερή πόλη στη δυτική Σαουδική Αραβία, “να μην γίνει το ζήτημα (της άδειας των γυναικών να οδηγούν) ένα από τα μείζονα θέματα που απασχολούν την κοινωνία”.

Ο μουφτής συνέστησε “να αντιμετωπισθεί το ζήτημα αυτό από την άποψη της προστασίας της κοινωνίας από το κακό” που θα προέκυπτε, σύμφωνα με τον ίδιο, από τη χορήγηση στις Σαουδαράβισσες της άδειας να οδηγούν.

Ωστόσο ακτιβίστριες στη Σαουδική Αραβία είχαν δηλώσει ότι έλαβαν τη διαβεβαίωση του υπουργού Εσωτερικών, του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπεν Νάγεφ, ότι το ζήτημα του δικαιώματος των γυναικών να οδηγούν βρίσκεται υπό εξέταση.
Η Αζίζα αλ-Γιούσεφ, η οποία πήρε μέρος στην εκστρατεία της 26ης Οκτωβρίου για το δικαίωμα των γυναικών να οδηγούν, δήλωσε πως επισκέφθηκε την Τρίτη τον υπουργό συνοδεία μιας άλλης ακτιβίστριας, της Χάλα αλ-Ντοσάρι.

“Ο υπουργός μας είπε ότι το ζήτημα του δικαιώματος των γυναικών να οδηγούν βρίσκεται στο τραπέζι και μας είπε πως ελπίζει σε μια θετική έκβαση”, πρόσθεσε.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, καθώς ο συγχρωτισμός ανδρών και γυναικών απαγορεύεται στο υπερσυντηρητικό αυτό βασίλειο, που είναι η μοναδική χώρα του κόσμου όπου οι γυναίκες δεν έχουν δικαίωμα να οδηγούν.

“Ο πρίγκιπας Νάγεφ μας είπε, ‘το ζήτημα θα αποφασισθεί από τα νομοθετικά όργανα και εμείς είμαστε ένα εκτελεστικό όργανο'”, πρόσθεσε η Αζίζα αλ-Γιούσεφ.

Οι δύο ακτιβίστριες είπαν πως ελπίζουν συνεπώς να εκδοθεί “ένα βασιλικό διάταγμα που θα δίνει στις γυναίκες το δικαίωμα να οδηγούν”, καθώς ο βασιλιάς Αμπντάλα είναι ο κύριος νομοθέτης, αφού το συμβούλιο της Σούρα είναι ένα όργανο με καθαρά συμβουλευτικό χαρακτήρα.

NOOZ.