Στις ΗΠΑ ο 85χρονος βετεράνος της Κορέας που κρατούταν από την Πιόνγκ Γιάνγκ

Στο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκεται εκ νέου από το απόγευμα του Σαββάτου ο 85χρονος αμερικανός βετεράνος του Πολέμου της Κορέας Μέριλ Νιούμαν, μετά την απελευθέρωσή του από τη Βόρεια Κορέα, όπου κρατούταν επί περισσότερες από πέντε εβδομάδες.

«Είμαι πανευτυχής που βρίσκομαι σπίτι. Είμαι κουρασμένος αλλά έτοιμος να είμαι με την οικογένειά μου», δήλωσε ο Νιούμαν, ο οποίος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο, έχοντας ταξιδέψει με το Air Force 2 του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν.

Συνοδευόμενος από την οικογένειά του, ο 85χρονος βετεράνος μίλησε για λίγη ώρα με δημοσιογράφους και αρνήθηκε να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση ή να μιλήσει για την περιπέτειά του.

Ο Νιούμαν συνελήφθη στα τέλη του Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια 10ήμερου ταξιδιού στη Βόρεια Κορέα, μία επίσκεψή που ήλθε περίπου έξι δεκαετίες μετά τη θητεία του ως σύμβουλος μίας ομάδας νοτιοκορεατών ανταρτών στον εμφύλιο πόλεμο του 1950-53.

Σύμφωνα με το κρατικό βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA, ο 85χρονος πρώην οικονομικός διευθυντής είχε διαπράξει εγκληματικές πράξεις ως τουρίστας αλλά επίσης και κατά τη συμμετοχή του στον Πόλεμο της Κορέας πριν από 60 χρόνια.

Στα τέλη Νοεμβρίου, κρατούμενος από τις βορειοκορεατικές Αρχές, ο Νιούμαν διάβασε μία παράξενα γραμμένη ομολογία, όπου απολογούταν, μεταξύ άλλων, για το ότι σκότωσε βορειοκορεάτες κατά τη διάρκεια του πολέμου. Άγνωστο παραμένει εάν η ομολογία δόθηκε οικιοθελώς, δεδομένου μάλιστα ότι ορισμένοι πρώην αντάρτες που πολέμησαν υπό τις διαταγές του κατά τον πόλεμο αμφισβήτησαν την ακρίβεια ορισμένων στοιχείων του κειμένου.

Η Βόρεια Κορέα έχει διαμηνύσει πως αποφάσισε να απελευθερώσει τον Νιούμαν λόγω της ηλικίας του και των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει. Ο ίδιος ευχαρίστησε τη σουηδική πρεσβεία στην Πιόνγκ Γιάνγκ και την πρεσβεία των ΗΠΑ για τη συμβολή τους στην απελευθέρωσή του.

Πηγή: skai.gr