Ο Κυπριακός Τύπος, 19 Δεκεμβρίου 2013

Οι πληροφορίες για την αντιπρόταση της ε/κ πλευράς επί των προσπαθειών για συνομολόγηση κοινού ανακοινωθέντος υπό το φως και της επικοινωνίας Αναστασιάδη-Μπαν για το θέμα Ντάουνερ και της σύσκεψης της πολιτικής ηγεσίας στο Προεδρικό Μέγαρο, η ψήφιση του προϋπολογισμού, οι αναφορές του Διοικητή για το κούρεμα σε τηλεοπτική εκπομπή και οι εξαγγελίες της ΑΗΚ για την παροχή ρεύματος τις γιορτές είναι από τα βασικά θέματα που προβάλλουν οι εφημερίδες στα πρωτοσέλιδά τους.

 

«Ενημέρωσε Μπαν για Νταβούτογλου» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Αλήθειας» που γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξήγησε το σκεπτικό του στον ΓΓ για το θέμα της κυριαρχίας και τις αναφορές στο προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος. Αλλού αναφέρει ότι προκαλούνται έντονες αντιδράσεις από τους εκπαιδευτικούς, καθώς ο Υπουργός Παιδείας έδωσε άδεια σε ιδιωτική εταιρεία να προωθήσει την ψηφιακή βιβλιοθήκη ‘Αριστοτέλης’ σε όλα τα σχολεία και ότι επιπρόσθετο κόστος επιβαρύνει μαθητές και καθηγητές. Σε άλλο θέμα η «Α» αναφέρει ότι με τις ψήφους ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΥΡΩΚΟ αναμένεται να εγκριθεί σήμερα ο κρατικός προϋπολογισμός.

 

Η «Σημερινή» στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο «Αγνοεί τις ανησυχίες και παίρνει την ευθύνη». Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρά τις ενστάσεις της πολιτικής ηγεσίας προχωρεί στην υποβολή νέου εγγράφου με κάποιες αλλαγές αναφορικά με τις προσπάθειες για κοινό ανακοινωθέν. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στα όσα δήλωσε χθες ο Διοικητής της ΚΤ σε τηλεοπτική εκπομπή ότι από τις 4 Μαρτίου είχε ενημερώσει τηλεφωνικώς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τα κούρεμα. Η «Σ» σε άλλο πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ προβάλλει τα όσα λέχθηκαν χθες από  ανώτερους αξιωματούχους της Noble σε κυπριακά ΜΜΕ για τις πιθανότητες για ύπαρξη πετρελαίου στο τεμάχιο 12 και τις ακολουθούμενες διαδικασίες.

 

Υπό τον τίτλο «Αναλαμβάνω την ευθύνη…» ο «Φιλελεύθερος» στο κύριό του θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος καταθέτει νέα πρόταση παρά τις διαφωνίες στο συμβούλιο αρχηγών και ότι την ίδια ώρα η Αγκυρα δημιουργεί παραπλανητική εικόνα στο Κυπριακό σε διεθνές επίπεδο. Αλλού αναφέρει ότι σήμερα η Αστυνομία στήνει μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις απέλασης αλλοδαπών και ότι 115 αστυνομικοί συνοδεύουν στην Μπαγκλαντές 55 παράνομους μετανάστες. Σε άλλο ρεπορτάζ ο «Φ» αναφέρει ότι τα κόμματα καταθέτουν σωρεία τροπολογιών επί του κρατικού προϋπολογισμού αλλά θα υπάρξει και σταύρωμα κονδυλίων.

 

Η «Χαραυγή» με τίτλο στο κύριό της θέμα «Επικίνδυνες παλινωδίες» αναφέρεται στις τοποθετήσεις χθες του ΓΓ του ΑΚΕΛ από το βήμα της Βουλής για τους χειρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη σε ό, τι αφορά το κοινό ανακοινωθέν αλλά και στα όσα διέρρευσαν για το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος. Αλλού αναφέρει ότι ξεπερνούν τα 19,5 εκ ευρώ οι καθυστερημένες οφειλές ασθενών στα νοσοκομεία με βάση τα όσα περιλαμβάνονται στην έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας. Σε άλλο πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ η «Χ» γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, μέσα από της ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, κατέθεσε χθες δέσμη προτάσεων οι οποίες οδηγούν σε νέο οικονομικό μοντέλο.

 

Η αγγλόγλωσση “The Cyprus Daily” με τίτλο «Μεγάλες ζημιές» αναφέρεται στις ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων της Τράπεζας Κύπρου και στα όσα δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της τράπεζας για τους παραπέρα χειρισμούς. Σε άλλο ρεπορτάζ αναφέρει ότι αύριο οι αρχές θα βυθίσουν ένα πλοίο στην περιοχή ελεύθερης Αμμοχώστου το οποίο θα αποτελεί πλέον τεχνητό ύφαλο. Αλλού γράφει ότι η ΑΗΚ δεν θα κόβει  το ρεύμα στα νοικοκυριά τις γιορτές.

 

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο «Λεκτικός πόλεμος στην ΑΗΚ για τα περί αποκρατικοποίησης», και αναφέρεται σε τοποθετήσεις των διευθυντικών στελεχών της Αρχής ότι η μισή Κύπρος θα μείνει χωρίς ρεύμα αν πωληθεί η ΑΗΚ και στην απάντηση του ΥΠΟΙΚ ότι η συμφωνία έκλεισε. Αλλού αναφέρεται στις εξαγγελίες της Noble για τις πιθανότητες ύπαρξης πετρελαίου στο τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ. Επίσης η εφημερίδα αναφέρεται στο θάνατο του εγκεφάλου της λεγόμενης ‘μεγάλης ληστείας του τρένου’ στην Αγγλία Ronnie Βιggs σε ηλικία 84 ετών.

 

(ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΓΒΑ)