Χριστουγεννιάτικη φαντασμαγορία από ομογενείς στη Μελβούρνη!

Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

Από το “Neoskosmos.com”

Η νύχτα γίνεται μέρα στις αυλές κάποιων συμπαροίκων τούτη την εποχή. Με μεράκι, περίσσια αγάπη για τα παιδιά και χιλιάδες λαμπιόνια, αψηφούν το κόστος και την ταλαιπωρία και επιχειρούν ο καθένας με τη δικό του τρόπο να ζωντανέψει το πνεύμα των Χριστουγέννων στην αυλή του σπιτιού του. Φέτος ο «Νέος Κόσμος» επισκέφθηκε δύο παραμυθένιες αυλές συμπαροίκων στη Μελβούρνη. Αυτή του κ. Φώτη Παναγιωτόπουλου στο 42Α Thomson Street στο Νorthcote και αυτή του κ. Χρήστου Θεοδώρου στο 360 Porter Street στο Templestowe. Και την φετινή εορταστική περίοδο, χιλιάδες κόσμου θα επισκεφθούν και αυτοί αυτές τις δύο αυλές. Μία εξ αυτών μάλιστα, αυτή του κ. Θεοδώρου έχει ήδη βραβευθεί.

Ο κ. Χρήστος «κόλλησε» το μικρόβιο της χριστουγεννιάτικης διακόσμησης 15 χρόνια πριν ενώ ο κ. Φώτης πριν από 10 χρόνια. Είναι ένα μικρόβιο αθεράπευτο όπως μας εξομολογήθηκαν και οι δύο.

«ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΓΟΝΑΚΙΑ ΜΟΥ»

«Όταν βλέπεις την ευχαρίστηση στα πρόσωπα των παιδιών, όταν τα βλέπεις να κοιτούν με μάτια ορθάνοικτα και μία πηγαία χαρά ζωγραφισμένη στο πρόσωπό τους, ξέρεις ότι και του χρόνου πάλι το ίδιο θα κάνεις. Λέω κάθε χρόνο ότι δεν μπορώ άλλο κουράστηκα αλλά πάλι το ίδιο κάνω» μας είπε ο κ. Φώτης που παρά τα 70 και βάλε χρόνια που κουβαλάει στην πλάτη του και το γεγονός ότι ζει με μία σύνταξη καταφέρνει κάθε 1η του Νοέμβρη να βγάζει τα Χριστουγεννιάτικα στολίδια, να ανεβαίνει σε σκεπές και δέντρα και να κάνει το ταπεινό του σπιτάκι, έναν παράδεισο φαντασμαγορίας.

Μικροί, μεγάλοι επισκέπτες περνούν το κατώφλι του σπιτιού του. Aκόμα και οι πλέον κατσουφιασμένοι (για τους μεγάλους μιλάμε εν τοιαύτη περιπτώσει) χάνονται μέσα στο δικό τους αυθόρμητο χαμόγελο που γεννά το μεράκι του κ. Φώτη.  Πώς να αντισταθούν σε αυτήν την λάμψη, πώς να αντισταθούν σε αυτό το πολύχρωμο παραμυθένιο κόσμο, με τα ελάφια, τις φάτνες, τον Άη Βασίλη και κάθε λογής χριστουγεννιάτικα παραφερνάλια; Ο κ. Φώτης κάθε χρόνο με γενναιοδωρία και μεράκι φροντίζει να τους δίνει αυτό το «εισιτήριο» για να ταξιδέψουν και οι μεγάλοι στα χρόνια της παιδικής τους αθωότητας. «Το ξεκίνησα για τα εγγονάκια μου, το χαίρονται όλοι όμως» μας διαβεβαιώνει.

Όσο για τους μικρούς; Καθώς βλέπω τα φωτισμένα από την χαρά πρόσωπά τους δεν έχω καμία αμφιβολία πως ο κ. Φώτης ξέρει τι κάνει. Τα επιφωνήματα και τα γέλια τους κάνουν την Χριστουγεννιάτικη φωτεινή ατμόσφαιρα που      δημιούργησε ο παππούς Φώτης με τα πάνω από 10,000 φωτάκια, να αποκτά μία υπερκόσμια λάμψη.
Αυτά τα 10 χρόνια ο κ. Φώτης, έχει ξοδέψει πάνω από $10,000 για την διακόσμηση (και ξοδεύει άλλα $500 τουλάχιστον τον χρόνο για ηλεκτρικό ρεύμα) αλλά «χαλάλι» όπως ο ίδιος λέει, «μπορεί να μη μου περισσεύουν τα χρήματα αλλά με ευχαριστεί αυτό που κάνω» προσθέτει.»

Το σπίτι του ομογενή Χρήστου Θεοδώρου στο Τemplestowe

Το σπίτι του ομογενή Χρήστου Θεοδώρου στο Τemplestowe

«ΕΝΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΧΡΟΝΟ ΔΟΥΛΕΥΩ ΓΙ’ ΑΥΤΟ»

Σε μία άλλη γειτονιά της Μελβούρνης στο Templestowe, ένας άλλος ομογενής ο Χρήστος Θεοδώρου βάλθηκε και φέτος να στήσει και αυτός το δικό του Χριστουγεννιάτικο θέαμα. Πάνω από 25,000 λαμπιόνια, τέσσερεις ηλεκτρονικοί υπολογιστές στους οποίους για ένα χρόνο ο Χρήστος δούλεψε σκληρά για να συγχρονίσει την μουσική του υπερθεάματος που έχει δημιουργήσει, αφήνουν άναυδους από την έκπληξη εκατοντάδες επισκέπτες που κάθε χρόνο επισκέπτονται την αυλή του.
«Είναι χόμπι, είναι η διασκέδασή μου. Δεν έχω καμία ιδιαίτερη σχέση με τους υπολογιστές είμαι φουλ τάιμ προπονητής ποδοσφαίρου, αλλά για μένα το να προγραμματίσω και να επενδύσω κάθε χρόνο την Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση με ένα διαφορετικό τραγούδι είναι πρόκληση» λέει, καθώς διαπιστώνω ότι έχει αναγάγει σε επιστήμη το πολυέξοδο αυτό του χόμπι.

«Όταν βλέπω τα πρόσωπα των ανθρώπων που έρχονται να το δουν παίρνω την μεγαλύτερη ευχαρίστηση. Μετά μαζεύουμε και κάποια χρήματα για το TLC For Kids Foundation και αυτό για μένα είναι τα Χριστούγεννα. Μία γιορτή προσφοράς και αγάπης».

Και αυτή η προσφορά έχει κοστίσει στον Χρήστο πάνω από $50,000 τα 15 χρόνια που το κάνει. «Τα παιδιά μας το περιμένουν κάθε χρόνο. Όταν στολίζεις το σπίτι έτσι, δεν γιορτάζεις τα Χριστούγεννα μόνο για την ημέρα ή για την εβδομάδα. Εμείς τα Χριστούγεννα τα γιορτάζουμε για δύο μήνες».
Φέτος ο Χρήστος επέλεξε την μουσική του Υianni, του παγκοσμίου φήμης γνωστού Έλληνα συνθέτη. Πριν από τρία περίπου χρόνια είχε επενδύσει την Χριστουγεννιάτικη φαντασμαγορική δημιουργία του με τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς. «Μ’ αρέσει να βάζω ελληνική μουσική» λέει.

Κοιτώ το 6μετρο δέντρο που αναμμένο με χιλιάδες φωτάκια χορεύει στις νότες που επέλεξε φέτος ο Χρήστος. Μικρές φιγούρες στα ριζά του τρέχουν και γελούν. Ρωτάω μία μικρή δεσποινίδα (6-7 χρονών θα ήταν)… για τις εντυπώσεις της. «Δεν είναι πολύ όμορφα;» την ρωτάω. «Είναι σαν να ζω ένα παραμύθι» μου απαντά. Και αυτό ίσως να είναι το μυστικό που φέρνει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες στις αυλές των δύο συμπαροίκων. Η ψευδαίσθηση ότι έστω για λίγα λεπτά αφήνουν τον γεμάτο άγχη, υποχρεώσεις και ταλαιπωρία κόσμο για να μπουν σε έναν άλλο αγγελικά και παραμυθένια πλασμένο!

* Για όσους ζείτε στη Μελβούρνη, την Χριστουγεννιάτικη φαντασμαγορία μπορείτε να την απολαύσετε κάθε βράδυ έως και τα μέσα Γενάρη μετά τις 9.00