Ο Κυπριακός Τύπος, 27 Δεκεμβρίου 2013

Η σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τους αρχηγούς των συγκυβερνώντων κομμάτων για τους διορισμούς των συμβουλίων των ημικρατικών οργανισμών, ο ανασχηματισμός της τουρκικής Κυβέρνησης στον οποίο προχώρησε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, η ανταλλαγή κρατικής περιουσίας ως αντάλλαγμα το δημόσιο χρέος που κατέχει η Κεντρική Τράπεζα και η διευκρινιστική ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας σε σχέση με τη συντήρηση των ρωσικών επιθετικών ελικοπτέρων, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η “Αλήθεια” υπό τον τίτλο “Ο Πανίκος διεκδικεί κυβερνητικά κτίρια” γράφει ότι δεν θα δεχτεί οποιαδήποτε κρατική περιουσία ως αντάλλαγμα για το χρέος του 1 δισ. ευρώ διαμηνύει ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζα Πανίκος Δημητριάδης, υπενθυμίζοντας ότι σήμερα το χρέος αποδίδει στην Τράπεζα 3% και άρα δεν είναι δυνατό να αποδεχθεί κάτι λιγότερο. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα αναφέρεται στις εξελίξεις στην Τουρκία και γράφει ότι άλλαξε δέκα υπουργούς ο Ερντογάν. Αλλού γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι -μουν έστειλε το μήνυμα για εξελίξεις μετά τις γιορτές σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ντερβίς Έρογλου.

“Η Σημερινή” υπό τον τίτλο “Τα λένε σήμερα με τον Πρόεδρο για διορισμούς” γράφει ότι συνάντηση με τους αρχηγούς των τριών συγκυβερνώντων κομμάτων θα έχει σήμερα στο Προεδρικό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με μοναδικό θέμα τους διορισμούς των Προέδρων και των συμβουλίων των ημικρατικών οργανισμών. Σε άλλο θέμα η “Σ” γράφει ότι εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν σήμερα έξω από τα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας Κύπρου οι 633 πρόωρα αφυπηρετήσαντες υπάλληλοι της τράπεζας διεκδικώντας την απελευθέρωση των ταμείων προνοίας τους. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι κλείνει άλλος ένας θάλαμος στο νοσοκομείο Αθαλάσσας.

“Ο Φιλελεύθερος” υπό τον τίτλο “Τα λένε για ημικρατικούς” γράφει ότι συνάντηση με τους ηγέτες των συγκυβερνώντων κομμάτων ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ θα έχει σήμερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προκειμένου να συζητήσουν για τα νέα διοικητικά συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών και τα κριτήρια που ο ίδιος ζητά για τα άτομα που θα επιλεγούν. Αλλού γράφει ότι το Τμήμα Κτηματολογίου αδυνατεί να βάλει φρένο στο πλιάτσικο που μαίνεται με την παράνομη κατοχή και χρήση κρατικής περιουσίας, επικαλούμενο την έλλειψη προσωπικού και τις προτεραιότητες του ελέω και της Τρόικας. Σε άλλο θέμα, ο “Φ” γράφει ότι τη μείωση της μαχητικής ικανότητας των 11 ελικοπτέρων της ΕΦ επιστρατεύει η ρωσική πρεσβεία προκειμένου να πείσει πως αυτά θα πρέπει να επισκευαστούν τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Η “Χαραυγή” στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο “Σκληραίνει η αντιπαράθεση” γράφει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν καρατόμησε δέκα περίπου Υπουργούς ανάμεσά τους και τον ισχυρότατο Εγκεμέν Μπαγίς, ωστόσο, η κρίση στην Τουρκία δεν λέει να κοπάσει, με την κοινή γνώμη να κινητοποιείται στην Άγκυρα, τη Σμύρνη, στο Μπεσίκτας, απαιτώντας καταστολή της διαφθοράς. Αλλού η “Χ” γράφει ότι πριν το τέλος του Φεβρουαρίου του 2014 η ΡΑΕΚ θα λάβει τελικές αποφάσεις όσον αφορά το νέο μοντέλο Αγοράς Ηλεκτρισμού το οποίο θα εφαρμοστεί στην Κύπρο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αλυσιδωτές επιπτώσεις δημιουργούνται από τη μείωση της κρατικής χορηγίας προς το αντιναρκωτικό συμβούλιο.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα ” The Cyprus Daily” υπό τον τίτλο “Υπό πυρά ο Ερντογάν” γράφει ότι Τούρκος εισαγγελέας κατηγόρησε την Αστυνομία για παρακώλυση των καθηκόντων του για τις έρευνες στην υπόθεση διαφθοράς που πλήττει την Κυβέρνηση Ερντογάν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι διεθνής κορυφαίος οργανισμός συστήνει την Κύπρο για υποβρύχιες καταδύσεις. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η Κίνα γιορτάζει τα γενέθλια του Μάο.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Γνώμη” υπό τον τίτλο “Στο γάμο του καραγκιόζη (100 εκ. ευρώ)” γράφει ότι πολλά ερωτηματικά προκαλεί η εμμονή αλλά και βιασύνη της Κυβέρνησης να περάσει από τη Βουλή την έγκριση του κονδυλίου ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά των δύο σκαφών ανοιχτής θάλασσας από το Ισραήλ και ότι γίνεται μάχη μιζαδόρων για τη “μεγάλη αγορά” στρατιωτικού εξοπλισμού για δήθεν προστασία της ΑΟΖ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι είναι επικίνδυνοι για την υπόθεση της Κύπρου οι ερασιτεχνικοί χειρισμοί Αναστασιάδη στο Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι η Κύπρος γίνεται όπως όλος ο Νότος της Ευρώπης και ότι η φτώχεια εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς.

(ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΓΒΑ)