Ο Κυπριακός Τύπος, 29 Δεκεμβρίου 2013

Οι διεργασίες για τον διορισμό από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη των νέων μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των ημικρατικών οργανισμών και ο σεισμός που έπληξε χθες ολόκληρη την Κύπρο είναι από τα σημαντικότερα  θέματα που καλύπτονται στα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων.

Επίσης προβάλλονται συνεντεύξεις του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, του Προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου, του πρώην Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΚΟ Γιώργου Κολοκασίδη και του ΓΓ του τ/κ κόμματος Ενωμένη Κύπρος Ιζέτ Ιζτζιάν.

 

Η «Αλήθεια» στο κύριό της θέμα υπό τον τίτλο «Συμβούλια χωρίς κομματικό χρώμα» γράφει ότι σήμερα και αύριο συμπληρώνονται οι διαβουλεύσεις του Προέδρου Αναστασιάδη με τους αρχηγούς των κομμάτων που μετέχουν στην Κυβέρνηση για τη σύνθεση των νέων διοικήσεων των ημικρατικών οργανισμών. Αλλού η «Α» γράφει ότι ο ανασχηματισμός και οι αλλαγές στον κρατικό μηχανισμό δεν φαίνεται να σώζουν τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν από τη σοβαρότερη κρίση της θητείας του. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι με καθυστέρηση μερικών δεκαετιών, τεράστια οικονομική σπατάλη για μελέτες που έμειναν στο συρτάρι, το ΓεΣΥ έρχεται στο προσκήνιο υπό την πίεση της Τρόικας.

 

Η «Σημερινή» υπό τον τίτλο «Έγιναν παζάρι τελικά οι διορισμοί» γράφει στο κύριό της θέμα ότι δεν φαίνεται να επιτυγχάνει τον στόχο που έθεσε η Κυβέρνηση όπως η διαδικασία διορισμών στα νέα Διοικητικά Συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών μη προσλάβει τη μορφή κομματικού παζαριού. Σε άλλο θέμα προβάλλει συνέντευξη στην εφημερίδα του πρώην Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΚΟ Γιώργου Κολοκασίδη, ο οποίος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το ΔΗΚΟ πρέπει αν δεν βελτιωθεί η εικόνα στο Κυπριακό να επανεξετάσει τη θέση του. Αλλού γράφει ότι εξαντλητικοί θα είναι οι προσεχείς μήνες για το χρηματοπιστωτικό σύστημα ώστε να καλύψει τους στόχους του μνημονίου.

 

Με τίτλο «Αναβαθμιζόμαστε γεωπολιτικά» ο «Φιλελεύθερος» φιλοξενεί στο κύριό του θέμα συνέντευξη του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη προχωρεί σε προσεκτικά και μελετημένα βήματα προκειμένου η Κυπριακή Δημοκρατία να αναβαθμιστεί γεωπολιτικά καθώς κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αυτόματα, αφού χρειάζεται παραγωγική διαχείριση. Αλλού γράφει ότι η Κομισιόν δεν κάνει σκέψεις για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την απόφαση της να μην εφαρμόσει τη Συμφωνία Επανεισδοχής με την Κυπριακή Δημοκρατία. Σε άλλο θέμα ο «Φ» προβάλλει τις θέσεις των επικεφαλής των τραπεζών Κύπρου, Ελληνική, Πειραιώς και Alpha Bank για τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι τράπεζες το 2014

 

Η «Χαραυγή» στο κύριό της θέμα υπό τον τίτλο «Πιστοί στο ξεπούλημα» γράφει ότι η προσήλωση στην πολιτική της Κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών είναι το πρωταρχικό κριτήριο για τους διορισμούς των νέων μελών των ΔΣ των οργανισμών που εκτός απροόπτου θα εγκριθούν στην αυριανή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου. Αλλού προβάλλει συνέντευξη του ΓΓ του κόμματος Ενωμένη Κύπρος Ιζέτ Ιζτζιάν, ο οποίος αναφέρει ότι τα παιχνίδια με το κοινό ανακοινωθέν δημιούργησαν πρόβλημα, ενώ υπήρχε συμφωνημένη βάση που ενοχλούσε τον Έρογλου ο οποίος επιζητεί λύση δύο κρατών. Σε άλλο θέμα εφημερίδα γράφει ότι τον Ιανουάριο του 2014 αναμένεται η ολοκλήρωση της αναβάθμισης του εφεδρικού συστήματος σε κύριο.

 

Η αγγλόγλωσση “Sunday Mail” με τίτλο «Η Κύπρος σείστηκε με σεισμό 5,9» γράφει ότι σεισμός ταρακούνησε την Κύπρο γύρω στις 5.20 χθες το απόγευμα ο οποίος έγινε αισθητός σε όλο το νησί, χωρίς να αναφερθούν ζημιές και τραυματίες. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φαίνεται να προσανατολίζεται σε τεχνοκράτες για τις ηγεσίες των τριών βασικών ημικρατικών οργανισμών, επικαλούμενη πηγές στο Προεδρικό. Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα προβάλει την φιλανθρωπική εκδήλωση της Cyta στην οποία συμμετείχαν 1.000 Βασίληδες που έτρεξαν στο κέντρο της Λευκωσίας για ενίσχυση του Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής.

 

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Καθημερινή» στεγάζει το κύριό της θέμα με τίτλο «Στρατιωτικό παραεπιτελείο στην ΕΦ» και γράφει ότι κρούσματα απειθαρχίας, ρουσφέτια και εξυπηρέτηση συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων με κομματικές πλάτες συνθέτουν το παζλ των κινήσεων μικρής ομάδας ανώτερων αξιωματικών εντός του ΓΕΕΦ. Αλλού παρουσιάζει αμερικανικό έγγραφο για την Κύπρο στην κρίσιμη περίοδο του 1974 και γράφει ότι διεστραμμένο θεωρούσε τον Μακάριο ο Ιωαννίδης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι εν αναμονή του πακέτου μέτρων στήριξης των προσφύγων προς αποτροπή προσφυγής στην «επιτροπή περιουσιών» στα κατεχόμενα με οδηγίες του Υπουργού Εσωτερικών το Κτηματολόγιο διαφοροποίησε τις διαδικασίες έκδοσης εντύπου επιβάρυνσης ακινήτου που ζητά η Επιτροπή.

 

Η εβδομαδιαία «Η Μάχη» με κύριό τίτλο «Καθαρά και υπεύθυνα» φιλοξενεί συνέντευξη του Προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει ότι θέλει να βοηθήσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να πετύχει και ότι θα πολιτευτεί καθαρά και υπεύθυνα γιατί μόνο έτσι θα πεισθούν οι πολίτες ότι οι πολιτικοί έχουν παραδειγματιστεί από όσα συνέβησαν. Αλλού γράφει ότι η αγορά των περιπολικών Ανοιχτής Θαλάσσης από το Ισραήλ για επιτήρηση της κυπριακής ΑΟΖ και για άσκηση εθνικής κυριαρχίας αποτελεί αδήριτη ανάγκη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στο ΡΙΚ αφαιρούν αμιάντους στην παρουσία του προσωπικού του οργανισμού.

 

(ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΗΦ)