Αλλαγές στο σύστημα προμηθειών για περισσότερη διαφάνεια προαναγγέλλει ο Αβραμόπουλος

Αθήνα
Αλλαγές στο σύστημα προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων προαναγγέλλει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο πλαίσιο των ερευνών της ελληνικής δικαιοσύνης για τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Επεξεργαζόμαστε και θα παρουσιάσουμε σύντομα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή θεσμικές παρεμβάσεις, αλλά και αλλαγές στις πρακτικές συναλλαγών μεταξύ κράτους και εταιρειών, κατά τρόπον ώστε να διασφαλίζεται πλήρως η διαφάνεια και να προστατεύεται το κύρος, η αξιοπιστία και η εθνική αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων» δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός και διευκρίνισε:

«Στο αμέσως προσεχές διάστημα και αφού έχουμε διαμορφώσει το σχέδιο των προτάσεών μας για τις αλλαγές στο σύστημα προμηθειών, θα συγκαλέσουμε κοινή συνάντηση της Επιτροπής Εξωτερικών, Άμυνας και Εξοπλισμών της Βουλής, προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη της και να ακουσθούν οι εισηγήσεις τους, με στόχο τη διαμόρφωση ενός σχεδίου-πλαίσιο το οποίο θα τεθεί προς έγκριση και ψήφιση από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, το ΚΥΣΕΑ και βέβαια, επικύρωση από την ελληνική Βουλή».

«Η θωράκιση του δημοσίου συμφέροντος στον ευαίσθητο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και γενικότερα, είναι διαρκής προτεραιότητα της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά. Αυτό ήταν και το θέμα της χθεσινής μας συνάντησης με τον πρωθυπουργό», προσθέτει.

Παράλληλα ο κ. Αβραμόπουλος παρατηρεί ότι «τα φαινόμενα που βλέπουμε είναι απόρροια των μεγάλων εξοπλιστικών προγραμμάτων. Μπορεί σήμερα να μην υλοποιούμε εξοπλιστικά προγράμματα, ωστόσο, στόχος μας είναι να διατηρήσουμε και να πετύχουμε τη βέλτιστη απόδοση του υφιστάμενου εξοπλισμού. Μέσα από προγραμματισμό και αποδοτική διαχείριση των πόρων».

Τέλος σημειώνει ότι «έχουν ήδη δοθεί αυστηρές εντολές προς όλους τους αρμοδίους φορείς του υπουργείου να συνδράμουν, με τον πλέον ταχύ και αποτελεσματικό τρόπο, στο έργο της Δικαιοσύνης και υπενθυμίζει ότι «έχουμε ήδη δεσμευθεί ενώπιον της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου, ότι οποιαδήποτε δαπάνη στον χώρο του εφοδιασμού και της συντήρησης -γιατί δεν υπάρχουν νέες προμήθειες- θα συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και θα ζητείται η έγκρισή της».

«Η διαφάνεια και η αποτελεσματικότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν μοναδικές αμετάθετες επιλογές μας και θα τις επιβάλλουμε με κάθε μέσο στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων», καταλήγει στη δήλωσή του.

Newsroom ΔΟΛ