Τα Θεοφάνεια στην ομογένεια της Αυστραλίας

 

Από την Κατάδυση του Σταυρού στην κωμόπολη του Frankston στη Βικτώρια

Από την Κατάδυση του Σταυρού στην κωμόπολη του Frankston στη Βικτώρια

3 Jan 2014

Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

Από το: Neoskosmos.com

Ο λαός μας ονομάζει ποιητικά τα Θεοφάνεια «Φώτα» αλλά και «Ολόφωτα», «Ξέφωτα» και «Φωτόγενα», γιατί τότε φωτίζεται ο κόσμος, αγιάζονται τα νερά και εκδιώκονται τα δαιμονικά όντα. Τα «Φώτα και ο φωτισμός, η χαρά μεγάλη και ο αγιασμός» τα οποία αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της Χριστιανοσύνης, δεν γιορτάζονται, όμως, μόνο σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και σε κάθε γωνιά του κόσμου όπου ζουν Έλληνες.
Έτσι και φέτος «η χαρά, η μεγάλη και ο αγιασμός» θα γιορταστούν και στην Αυστραλία, όχι μόνο με την κατάδυση του Σταυρού, αλλά και με εορταστικές εκδηλώσεις που θα διαρκέσουν ολόκληρη τη μέρα του Αγιασμού των Υδάτων.

Συγκεντρώσαμε, λοιπόν, όλες τις πληροφορίες για τον εορτασμό των Φώτων και, πιο συγκεκριμένα, για τον Αγιασμό των Υδάτων στις τρεις δημογραφικά πολυπληθέστερες, όσον αφορά την ελληνική παρουσία, Πολιτείες της χώρας και τις παραθέτουμε.
Σίγουρα, λόγω του μεγάλου αριθμού ατόμων ελληνικής καταγωγής που ζουν στη Βικτώρια, ο αριθμός των πιστών που παραβρίσκονται στον Αγιασμό των Υδάτων κάθε χρόνο είναι μεγάλος.

Στην Πολιτεία αυτή, εκτός από την μεγάλη τελετή του Αγιασμού στο Λιμάνι της Μελβούρνης όπου συμμετέχουν πιστοί αλλά και ιερείς από κάθε ενορία της Μελβούρνης, διεξάγονται και άλλες παρόμοιες τελετές από μεμονωμένες ενορίες που βρίσκονται σε παραθαλάσσιες περιοχές της Μελβούρνης.

Ανήμερα της εορτής των Θεοφανείων, δηλαδή την Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου, τελετές Αγιασμού των Υδάτων θα λάβουν χώρα στις εξής ενορίες της Βικτώριας.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η Ενορία των «Αγίων Θεοφανείων» στο Frankston της Βικτώριας, ο ιερός ναός της οποίας γιορτάζει, θα κάνει την Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στην κεντρική αποβάθρα της κωμόπολης. Η τελετή θα αρχίσει γύρω στις 12.00 το μεσημέρι και, όπως κάθε χρόνο μετά το πέρας της θα ακολουθήσουν ολοήμερες εορταστικές εκδηλώσεις. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η τελετή της Κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού στην κωμόπολη του Frankston συγκεντρώνει κάθε χρόνο πάνω από 4.000 κόσμου, ενώ δεν είναι λίγοι και αυτοί που βουτούν στη θάλασσα για να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό.

Την ίδια μέρα παρόμοια τελετή θα λάβει χώρα και σε μία άλλη κωμόπολη της Βικτώριας, στο Geelong. Παρά το γεγονός ότι το ποίμνιο στην κωμόπολη αυτή δεν είναι μεγάλο, οι πιστοί και φέτος θα προσέλθουν γύρω 11.30 το πρωί της Δευτέρας στο Ripple Side Park του Geelong, στο οποίο βρίσκεται και η αποβάθρα, απ’ όπου και θα γίνει η ρήψη του Τιμίου Σταυρού.

Σε μία άλλη ενορία της Μελβούρνης, αυτή των Ταξιαρχών, στην περιοχή του Mentone, η τελετή του Αγιασμού των Υδάτων θα γίνει στο Parkdale Pier στις 11.00 το πρωί της Δευτέρας. Πάνω από 2.000 πιστοί συγκεντρώνονται κάθε χρόνο στο συγκεκριμένο σημείο για να παρακολουθήσουν την τελετή ενώ γύρω στους 15 με 20 κολυμβητές βουτάνε στην θάλασσα για να ανασύρουν τον Τίμιο Σταυρό. Όπως και στο Frankston, έτσι και στο Mentone. μετά τον αγιασμό των υδάτων, θα ακολουθήσουν εορταστικές εκδηλώσεις. Ενώ όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος προ της ρήψης του σταυρού θα γίνει λιτανεία από τον Ιερό Ναό των Ταξιαρχών στο Parkdale Pier.
Αλλά και λίγο πιο έξω από τη Μελβούρνη, στην εξοχική κωμόπολη Rye, στην οποία αυτόν τον καιρό λόγω διακοπών διαμένουν πολλοί ομογενείς θα λάβει χώρα τελετή Αγιασμού των Υδάτων. Η συγκεκριμένη τελετή τελεί υπό την αιγίδα του Μοναστηριού Παναγίας Καμαριανής που βρίσκεται στο χωριουδάκι Red Hill και συγκεντρώνει κάθε χρόνο χιλιάδες πιστών.

Φέτος η Κατάδυση του Σταυρού θα γίνει στις 12.30 το μεσημέρι της Δευτέρας και στη συνέχεια ως είθισται θα ακολουθήσει ελληνικό πανηγύρι.

Ο ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ, 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Παρά το γεγονός ότι αρκετές τελετές Κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού θα γίνουν από μεμονωμένες ενορίες στη Βικτώρια, οι μεγάλες και πολυπληθέστερες τελετές Αγιασμού τόσο στην Πολιτεία της Βικτώριας όσο και σ’ αυτές της Νότιας Αυστραλίας και της Ν.Ν. Ουαλίας, είναι αυτές που θα λάβουν χώρα υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας και σηματοδοτούν τον κοινό εορτασμό των Θεοφανείων στις συγκεκριμένες πολιτείες. Οι τελετές αυτές που προσελκύουν δεκάδες χιλιάδες κόσμου θα λάβουν χώρα την Κυριακή, 12 Ιανουαρίου.

Στο Σίδνεϊ ο κοινός εορτασμός των Θεοφανείων θα γίνει στο Yarra Bay Bicentennial Park και με την συμμετοχή όλων των Κοινοτήτων και Ενοριών της πόλης, στις 1.00 το μεσημέρι της Κυριακής, 12 Ιανουαρίου. Τον Αγιασμό θα τελέσει ο αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας, κ.Στυλιανός και όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος αθρόα αναμένεται να είναι η προσέλευση των πιστών. Στις 2.00 το μεσημέρι θα γίνει η έναρξη του εορταστικού προγράμματος των εκδηλώσεων το οποίο εκτός από ελληνική ορχήστρα συμπεριλαμβάνει και εμφανίσεις χορευτικών συγκροτημάτων συλλόγων και ενοριών της πόλης.

Ως είθισται, στην τελετή θα παραστούν εκτός από τον ιερό κλήρο της πόλης και μέλη της κυβέρνησης της Πολιτείας.
Την ίδια μέρα και ώρα θα λάβει χώρα ο κοινός εορτασμός των Θεοφανείων στη Μελβούρνη στο Princess Pier της περιοχής Port Melbourne.
Χιλιάδες συμπάροικοι θα δώσουν το παρόν, ενώ την τελετή του Αγιασμού θα τελέσει ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Δέρβης, κ. Ιεζεκιήλ. Το παρόν θα δώσουν και μέλη της πολιτικής ηγεσίας της Πολιτείας. Μετά το πέρας της τελετής θα ακολουθήσει ελληνικό πανηγύρι ενώ για την διευκόλυνση των πιστών θα ναυλωθούν λεωφορεία για την μεταφορά τους στον χώρο που θα λάβει χώρα η εκδήλωση.

Όχι, όμως, μόνο στο Σίδνεϊ και τη Μελβούρνη, αλλά και στην Αδελαΐδα, την πρωτεύουσα της Νότιας Αυστραλίας, ο κοινός εορτασμός των Θεοφανείων από την Ιερά Αρχιεπισκοπή θα λάβει χώρα την Κυριακή, 12 Ιανουαρίου.

Ο Αγιασμός των Υδάτων και η Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού θα γίνει στην προβλήτα του Glenegl στο ομώνυμο παραλιακό προάστιο της Αδελαΐδας στις 12.15 το μεσημέρι. Μετά το πέρας της τελετής, οι πιστοί που θα παραβρεθούν θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν εορταστικό πρόγραμμα με ελληνικούς χορούς και ελληνικά εδέσματα.