Ο Κυπριακός Τύπος, 11 Ιανουαρίου 2014

Οι χθεσινές επαφές και δηλώσεις των μελών της αντιπροσωπείας της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής της Ευρωβουλής, η οποία εξετάζει το ρόλο της Τρόικας στις χώρες που εφαρμόζουν πρόγραμμα προσαρμογής, οι εξελίξεις στην υπόθεση με το βρέφος που βρέθηκε νεκρό σε σκουπιδότοπο, ο ομαδικός βιασμός αλλοδαπού στις Κεντρικές Φυλακές και η δεύτερη φάση των εσωκομματικών εκλογών στο ΔΗΚΟ, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η “Αλήθεια”, υπό τον τίτλο «45.183 πολίτες στο εδώλιο για μη καταβολή εισφορών κοινωνικών ασφαλίσεων!» γράφει ότι την τετραετία της οικονομικής κρίσης (1.1.2010 μέχρι 30.11.2013) καταχωρήθηκαν στα δικαστήρια 45.183 ποινικές υποθέσεις για παράλειψη καταβολής εισφορών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τόσο εκ μέρους των εργοδοτών όσο και εκ μέρους των αυτοτελώς εργαζομένων προσώπων. Αλλού, γράφει ότι η διάσωση των κυπριακών τραπεζών με ίδια μέσα ήταν πρόταση του Ευρωπαίου Επιτρόπου για Οικονομικές Υποθέσεις κατά τη διάρκεια του Eurogroup δήλωσε ο Γάλλος Ευρωβουλευτής Liem Hoang Ngoc. Γράφει, επίσης, ότι αναβιώνει η κόντρα μεταξύ Νικόλα και Καρογιάν μέσω της μάχης Σάββα Βέργα και Χρίστου Πατσαλίδη για την αντιπροεδρία του κόμματος.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Κρυμμένο φαγοπότι των αξιωματούχων» γράφει ότι σχεδόν αδύνατος είναι αυτήν τη στιγμή ο έλεγχος των πραγματικών απολαβών των διαφόρων αξιωματούχων του κράτους αλλά και των υψηλόβαθμων της δημόσιας υπηρεσίας. Αλλού γράφει ότι στα χέρια των βιαστών έριξε η διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών νεαρό κρατούμενο, με αποτέλεσμα τον ομαδικό βιασμό του από οκτώ κατάδικους. Γράφει, επίσης, ότι την ώρα που κλείνουν άλλοι χώροι εστίασης, αυξάνεται ο αριθμός των καφετεριών και τα κέρδη των συγκεκριμένων επιχειρήσεων.

Η “Σημερινή”, υπό τον τίτλο «Ωμές αλήθειες για τα χάλια μας» γράφει ότι σοκαρισμένοι, από τις αποφάσεις που λήφθηκαν από την Τρόικα για την Κύπρο, εμφανίστηκαν οι τέσσερις ευρωβουλευτές, που ήρθαν στην Κύπρο για να ελέγξουν τα αποτελέσματα των αποφάσεων αυτών. Αλλού αναφέρεται στην επέτειο δολοφονίας του Αντη Χατζηκωστή και παραπέμπει σε αφιέρωμα στις εσωτερικές σελίδες. Γράφει, επίσης, ότι σε ιδιωτικά μαιευτήρια της Λάρνακας και της Αμμοχώστου συνεχίστηκαν χθες οι έρευνες της Αστυνομίας, για να εξακριβωθούν τα στοιχεία του νεκρού βρέφους που εντοπίστηκε σε σκουπιδότοπο.

Ο “Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο «127 εκατ. ευρώ για ανεργιακό» γράφει ότι σε δυσθεώρητα ύψη εκτινάχθηκε το κόστος των ανεργιακών επιδομάτων. Η εφημερίδα επικαλούμενη τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, αναφέρει ότι το εννιάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2013 χρειάστηκε να εκταμιευθούν 127,1 εκατ. ευρώ τη στιγμή που για ολόκληρο το 2012 η δαπάνη ήταν 124,4 εκατ. ευρώ. Γράφει, επίσης, ότι πολλές από τις ιδέες για την αναχαίτιση των μαζικών προσφυγών στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων του κατοχικού καθεστώτος δεν μπορούν να υλοποιηθούν. Αλλού, γράφει ότι υπερβολικές κρίθηκαν οι απαιτήσεις των τραπεζών να ζητούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα δανειοληπτών, προκειμένου να αναδιαρθρώσουν δάνεια ή και να παραχωρήσουν νέα, σύμφωνα με απόφαση του Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Υπό τον τίτλο «Ιδέα της Λευκωσίας το κούρεμα», η «Χαραυγή» αναφέρεται στη χθεσινή δήλωση του Γάλλου Ευρωβουλευτή Λιέμ Χοάνγκ Νγκοκ, μέλους της Επιτροπής  Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του ΕΚ, που συντάσσει έκθεση για τον ρόλο της Τρόικας, γράφοντας ότι «κάρφωσε» ουσιαστικά την Κυβέρνηση Αναστασιάδη. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος «υπέκυψε στις πιέσεις» και «εξαναγκάστηκε» να δεσμευτεί στους πολιτικούς μετανάστες, απεργούς πείνα, ότι θα ικανοποιήσει το αίτημα τους. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιμέλει στη “λιτότητα” του ανακοινωθέντος και ο Ναμί στην τ/κ πρόταση με την επικυριαρχία.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, υπό τον τίτλο «Στην κορυφή των δανειοληπτών της ΕΕ η Κύπρος» γράφει ότι οι Κύπριοι είναι οι μεγαλύτεροι δανειολήπτες στην Ευρώπη με μέσο όρο δανείων τα 4000 ευρώ ανά άτομο, αναμένεται να δείξει έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η εφημερίδα δημοσιεύει, επίσης, πρωτοσέλιδα φωτογραφικό στιγμιότυπο από τη συνάντηση των ευρωβουλευτών που συμμετέχουν στην ειδική επιτροπή της Ευρωβουλής η οποία εξετάζει το ρόλο της Τρόικας με καταθέτες και κατόχους αξιογράφων κατά τη χθεσινή διαμαρτυρία τους έξω από τη Βουλή. Αλλού αναφέρεται στο θέμα της πρόθεσης του ΔΣ των Κυπριακών Αερογραμμών (ΚΑ) να πωλήσουν  τη χρονοθυρίδα των ΚΑ στο αεροδρόμιο Χίθροου και των αντιδράσεων από πλευράς των πιλότων.

Η αγγλόγλωσση εβδομαδιαία “Cyprus Weekly”, υπό τον τίτλο «Εντελώς ανίδεοι» γράφει ότι η Κύπρος υπέστη σκληρή μεταχείριση κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με το Eurogroup τον περασμένο Μάρτιο οπόταν λήφθηκε η απόφαση για κούρεμα καταθέσεων επειδή οι πολιτικοί της δεν μπόρεσαν να αντιληφθούν πόσο σοβαρά ήταν τα προβλήματα που αντιμετώπιζε. Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι τον επόμενο μήνα αρχίζει η διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή στις Κυπριακές Αερογραμμές (ΚΑ). Αλλού γράφει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφασίσει κατά πόσον ο τέως Πρόεδρος Δ. Χριστόφιας θα καταθέσει ενώπιον της Ολομέλειας του Δικαστηρίου.
(ΚΥΠΕ/ΓΜΙ/ΑΓΚ/ΓΒΑ)