Στις φυλακές του Μαλτεπέ ο Άγγελος Φιλιππίδης

Δυο έως 40 μέρες θα χρειαστούν για να εκδοθεί στην Ελλάδα ο πρώην πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ένας από τους κύριους κατηγορούμενους της υπόθεσης με τα «θαλασσοδάνεια» σε επιχειρηματίες.

Ο Άγγελος Φιλιππίδης συνελήφθη το βράδυ της Παρασκευής σε ξενοδοχείο της πλατείας Ταξίμ όπου έμενε από τις 3 Ιανουαρίου, όταν έφτασε στην Κωνσταντινούπολη.

Αμέσως μετά τη σύλληψή του, ο πρώην πρόεδρος του Τ.Τ. οδηγήθηκε σε τουρκικό δικαστήριο το οποίο ενέκρινε το αίτημα των ελληνικών για την έκδοσή του στην Ελλάδα. Εκεί, τόνισε στον δικαστή πως δεν έχει αντίρρηση να εκδοθεί στην Ελλάδα και μάλιστα έθεσε στη διάθεση του δικαστηρίου το εισιτήριο που είχε βγάλει για να επιστρέψει στην Ελλάδα τη Δευτέρα.

Η εκτέλεση της απόφασης θα ολοκληρωθεί με την αποστολή, από το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης των σχετικών εγγράφων. Η διαδικασία αυτή, λένε οι προξενικές αρχές, μπορεί να κρατήσει από δύο έως 40 μέρες.

Στο ενδιάμεσο διάστημα ο Άγγελος Φιλιππίδης θα κρατιέται στις φυλακές του Μαλτεπέ, όπου, συνήθως, κρατούνται οι, προς απέλαση, ξένοι υπήκοοι.

Το χρονικό της σύλληψης

Ο «κοριός» της Αντιτρομοκρατικής είχε… «στήσει αυτί» μέχρι την Τουρκία και κατάφερε να εντοπίσει τον καταζητούμενο για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Άγγελο Φιλιππίδη.

Όπως έγινε γνωστό, ο πρώην πρόεδρος του Τ.Τ. και ένας από τους βασικούς κατηγορούμενους στην υπόθεση με τα επισφαλή δάνεια που δίνονταν σε επιχειρηματίες χωρίς τις απαραίτητες εγγυήσεις, βρισκόταν στην Τουρκία και συγκεκριμένα στην Κωνσταντινούπολη από τις 3 Ιανουαρίου, δηλαδή, πριν καν ξεσπάσει ο σάλος με τις ποινικές διώξεις.

Τη Δευτέρα αρχίζουν οι απολογίες για την υπόθεση του Τ.Τ. – Πρώτος θα απολογηθεί ο Μάριος Βαρότσης και την Τρίτη ο Δημήτρης Κοντομηνάς

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τις τελευταίες δυο μέρες, ο Άγγελος Φιλιππίδης χρησιμοποιούσε το κινητό του τηλέφωνο τόσο για να επικοινωνήσει με ελληνικά ΜΜΕ, όπου δήλωνε πως θα γυρίσει άμεσα στην Ελλάδα για να απολογηθεί, όσο και για προσωπικές του επαφές.

Κάπως έτσι, η Αντιτρομοκρατική εντόπισε από που προερχόταν το σήμα του κινητού του και ενημέρωσε τις τουρκικές αρχές. Η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης βρήκε το ξενοδοχείο στην πλατεία Ταξίμ όπου διέμενε και τον είχε υπό παρακολούθηση τουλάχιστον τις τελευταίες δυο μέρες.

Προχώρησαν στη σύλληψή του στις 22:40 το βράδυ της Παρασκευής και αφού έφτασε στα χέρια τους το διεθνές ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε λίγες ώρες νωρίτερα από τον ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Το ότι ο Άγγελος Φιλιππίδης συνελήφθη το βράδυ της Παρασκευής στο ξενοδοχείο όπου διέμενε επιβεβαίωσε και ο συνήγορός του Αθανάσιο Βαρλάμη. Σύμφωνα με τον κ. Βαρλάμη, ο πελάτης του είχε ενημερώσει τον ανακριτή της υπόθεσης του ΤΤ, Γ. Ανδρεάδη ότι ο κατηγορούμενος θα εμφανιστεί τη Δευτέρα για να απολογηθεί.

Η σύλληψή του πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο όπου διέμενε στην πλατεία Ταξίμ.

Κατά τη σύλληψη βρέθηκαν στην κατοχή του:

311 λίρες Τουρκίας,
5.615 ευρώ,
1.005 λίρες Αγγλίας,
18.090 δολάρια Χονγκ – Κονγκ,
220 φράγκα Ελβετίας,
1.514 δολάρια ΗΠΑ,
δύο κινητά τηλέφωνα κι ένα usb 2 GB ,
μπλοκ επιταγών και κάρτες τραπεζών,
άδεια παραμονής στην Ελβετία και άδειες οδήγησης ξένων Αρχών
δύο διαβατήρια ελληνικών Αρχών, εκ των οποίων το ένα είχε λήξει και
διάφορα έγγραφα

Φιλιππίδης: Θα επέστρεφα τη Δευτέρα

Με την Ολυμπιακή έφτασε στις 3 Ιανουαρίου. «Δεν έκρυψα καμία κίνηση» είπε στο Mega λίγες ώρες μετά τη σύλληψή του ο Άγγελος Φιλιππίδης και πρόσθεσε πως σκοπός του ήταν να ταξιδέψει επίσης στη Μανίλα και στο Ντουμπάι.

«Όταν βγήκαν τα εντάλματα, παρέτεινα την παραμονή μου στο ξενοδοχείο» είπε και αποκάλυψε ότι είχε κλείσει εισιτήριο για να επιστρέψει στην Αθήνα τη Δευτέρα και πως γι’ αυτό ο δικηγόρος του είχε ενημερώσει τον ανακριτή.

Όπως πρόσθεσε δεν είχε καμία πρόθεση να κρυφτεί και γι΄αυτό χρησιμοποιούσε τις πιστωτικές του κάρτες, είχε δώσει το όνομά του στο ξενοδοχείο. Πρόσθεσε πως ποτέ δεν είχε πει ότι βρίσκεται στην Αμερική, αλλά αυτή ήταν μια εκτίμηση των δημοσιογράφων.
Μετά τη σύλληψη του Άγγελου Φιλιππίδη έχουν εκτελεστεί τα πέντε από τα επτά εντάλματα για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και από τη Δευτέρα ανοίγει ο κύκλος των απολογιών.

Πηγή:NewsIt.gr

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Η πληροφορία έγινε γνωστή λίγο μετά τις 11:00 το πρωί: ο πρώην πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και ένας από τους βασικούς κατηγορούμενους στην υπόθεση των «θαλασσοδανείων» του Τ.Τ., Άγγελος Φιλιππίδης, συνελήφθη στην Τουρκία το πρωί του Σαββάτου.

Η σύλληψή του έγινε βάσει διεθνούς εντάλματος που είχε εκδώσει ο ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση του Ταμιευτηρίου.

Από την ημέρα που εκδόθηκε το ένταλμα για τη σύλληψή του, ο Άγγελος Φιλιππίδης εμφανίζεται σε τηλεοπτικούς σταθμούς δηλώνοντας πως βρίσκεται στο εξωτερικό αλλά πως θα επισπεύσει την επιστροφή του από τις ΗΠΑ για να έρθει και να απολογηθεί.

Όμως το Σάββατο, βάσει εντάλματος της Interpol, εντοπίστηκε στην Τουρκία. Φαίνεται πως η τουρκική αστυνομία τον βρήκε μέσω του κινητού του τηλεφώνου.
Μετά τη σύλληψη και αφού ειδοποιήθηκαν οι ελληνικές αρχές, ξεκίνησε η διαδικασία της ταυτοποίησης (φωτογραφίες, αποτυπώματα) και σήμερα ή αύριο αναμένεται η έκδοσή του στην Ελλάδα.

Ειδικό κεφάλαιο από την εισαγγελέα για τον Άγγελο Φιλιππίδη

Η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου αφιερώνει «ειδικό κεφάλαιο» στα συμπεράσματά της στη διοίκηση που άσκησε ο πρώην πρόεδρος του ιδρύματος, Άγγελος Φιλιππίδης, σε βάρος του οποίου εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης με βαριές κακουργηματικές κατηγορίες.

Μάλιστα, η εισαγγελέας τονίζει ότι από τον έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών του κ. Φιλιππίδη την περίοδο από το 2008 μέχρι και το 2012 προκύπτει «αναντιστοιχία δηλωθέντων εισοδημάτων και καταθέσεων κατά τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο ευρώ», θέμα για το οποίο ωστόσο τονίζει ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

Η εισαγγελέας αποδίδει κεντρικό ρόλο στον κατηγορούμενο πρώην πρόεδρο του ΤΤ αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Από όσα εκτέθηκαν αναλυτικά στην παρούσα αναφορά μας προκύπτει ότι, μεταξύ άλλων προσώπων, ο Άγγελος Φιλιππίδης, ενήργησε, όπως αναλυτικότερα εκτέθηκε κατά περίπτωση, καταχρώμενος τη θέση εμπιστοσύνης που κατείχε ως πρόεδρος του επίμαχου Χρηματοπιστωτικού Ιδρύματος (ΤΤ) και εκμεταλλευόμενος τις δυνατότητες του οικονομικού συστήματος, με την διαχείριση του οποίου ήταν επιφορτισμένος, προκειμένου να επαυξήσει την περιουσία τρίτων προσώπων».

Θεωρείται ύποπτος φυγής γιατί έχει πολλά χρήματα

Οι εισαγγελείς Διαφθοράς, μάλιστα, έκριναν ότι έπρεπε να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για τον κ. Φιλιππίδη καθώς η κ. Παπανδρέου τον θεωρεί ύποπτο φυγής λόγω της οικονομικής ευχέρειας που έχει, λόγω των διασυνδέσεών του αλλά και ύποπτο «να συσκοτίσει ή να επιβραδύνει τις έρευνες».

Στο πόρισμά της τονίζει χαρακτηριστικά:

«Ενόψει δε του κύκλου των γνωριμιών και σχέσεων που ανέπτυξε ο προαναφερθείς, ένεκα και της υψηλόβαθμης θέσεως που κατείχε ως πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, με επιχειρηματίες και λοιπούς παράγοντες της χώρας, αλλά και με πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στην αλλοδαπή και στη χώρα μας, κρίνεται ότι ο ίδιος δύναται να χρησιμοποιήσει ακόμα και τις διασυνδέσεις αυτές, είτε προκειμένου να συσκοτίσει ή τουλάχιστον να επιβραδύνει τις έρευνες των δικαστικών Αρχών για ζητήματα που, λόγω του όγκου και της φύσεως των δεδομένων καθώς και των ιδιαίτερα χρονοβόρων διαδικασιών σε επίπεδο ελεγκτικού μηχανισμού και Δικαστικών Συνδρομών, δεν έχουν ακόμη διαλευκανθεί πλήρως, είτε προκειμένου να διαφύγει στο εξωτερικό. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να εκδοθεί, κατά την άποψή μας, τουλάχιστον σε βάρος του Αγγέλου Φιλιππίδη ένταλμα συλλήψεως».

Πηγή:NewsIt.gr