Προτάσεις Θεοχάρη για μείωση των φορολογικών προστίμων

Αθήνα
Εισηγήσεις στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για μείωση των φορολογικών προστίμων σε συγκεκριμένες περιπτώσεις έχει καταθέσει ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ.Θεοχάρης.
Απαντώντας στις έντονες διαμαρτυρίες φορολογουμένων, αλλά και φοροτεχνών λογιστών για να νέα πρόστιμα του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας τα οποία «τιμωρούν» αυστηρά ακόμη και το ανθρώπινο λάθος, ο κ. Θεοχάρης αποκάλυψε πως έχει υποβάλει προτάσεις στην κυβέρνηση για το θέμα των προστίμων.

«Δεν καταλαβαίνετε πως δεν βάζω τα πρόστιμα; Η δουλειά μου είναι να τα επιβάλλω σε όλους και όχι μόνο στους μισούς», ανέφερε μέσω twitter o Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, ενώ απαντώντας στο ερώτημα εάν έχει σκεφτεί τι αντιμετωπίζουν πλέον οι φορολογούμενοι και οι λογιστές ο κ. Θεοχάρης απάντησε : «Το έχω σκεφτεί και έχω κάνει τις όποιες προτάσεις μου. Δεν μπορώ να κάνω παραπάνω».

Η εν λόγω στιχομυθία έγινε με αφορμή ερώτημα φορολογουμένου για το εάν οι τροποποιητικές δηλώσεις ΦΠΑ για το 2014 θα βαρύνονται στις περιπτώσεις που προκύπτει φόρος με αυτοτελές πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής 1.000 ευρώ, αν η επιχείρηση τηρεί απλογραφικά βιβλία ή 2.500 ευρώ, αν τηρεί διπλογραφικά βιβλία, κάτι στο οποίο ο κ. Θεοχάρης απάντησε θετικά.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως όσοι υπόχρεοι υποβάλλουν εμπρόθεσμα, δηλαδή μέχρι σήμερα 20 Ιανουαρίου 2014, χρεωστικές περιοδικές δηλώσεις για την τελευταία φορολογική περίοδο του 2013 (δ΄τρίμηνο ή Δεκέμβριο), θα πρέπει να πληρώσουν ταυτόχρονα τουλάχιστον 10 ευρώ.

Τέλος, σε περίπτωση υποβολής αρχικής χρεωστικής περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ με λανθασμένα δεδομένα, μπορεί να υποβληθεί τροποποιητική δήλωση μέχρι και σήμερα.

 

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΔΟΛ