Η Μυρτώ, ο λογαριασμός και το IRS

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Το θέμα των χρημάτων για την θεραπεία της Μυρτούς πρέπει να διευθετηθεί το ταχύτερο. Η ζημιά που προκαλείται στις  σχέσεις Ομογένειας – γενέτειρας  από την αντιδικία Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Συλλόγων Νέας Αγγλίας – Οικογένειας Μυρτούς,  είναι τεράστια. Το κλίμα καθίσταται βαρύ από αιωρούμενες υπόνοιες ένθεν κακείνθεν.  Και βαραίνει ιδιάιτερα τούτες τις δύσκολες για την Ελλάδα ώρες.

Οι γονείς της άτυχης Μυρτούς, μέσα στον πόνο τους, κι αν πουν “και μια κουβέντα παραπάνω” δεν πειράζει.  Είναι απαράδεκτο, όμως, κάποιοι φορείς, και κάποιοι καλοθελητές να κρύβονται πίσω τους, υποδαυλίζοντας την αντιπαλότητα προσδοκώντας σε τι, άραγε; Δεν αντιλαμβάνονται ότι πριονίζουν το κλαρί πάνω στο οποίο και οι ίδιοι κάθονται;

Ιεραπόστολους, Οσιομάρτυρες και Καθαρτές έχει ουκ ολίγους η Εκκλησία μας.  Αρκούν! Όλοι οι άλλοι κινούνται εκ του πονηρού. Προβάλουν από το μισοσκόταδο κραδαίνοντας τη ρομφαία άλλοτε του υπερασπιστή της ομογένειας και άλλοτε του κατήγορου,  με τον φανατισμό εκείνου που φαντασιώνεται ότι είναι απεσταλμένος του Κυρίου να τιμωρήσει τους «αμαρτωλούς»…  Στην πραγματικότητα, εκείνο που, δυστυχώς, καταφέρνουν,  είναι ανελέητα πλήγματα εναντίον της…

Δεν μιλούμε ειδικά. Γενικά αναφερόμαστε. Από τους υπουργούς που κλείνουν πεισματικά τα αυτιά τους στα αιτήματα της ομογένειας μέχρι τους αυτόκλητους προστάτες και τιμητές.  Αρκετά πια!

Η ομογένεια πλήρωσε και εξακολουθεί να πληρώνει την αβουλία ορισμένων να θυσιάσουν το “ταμείο” στο κοινό καλό.  Αλλά και την υστερόβουλη διάθεση κάποιων λίγων άλλων να κερδοσκοπήσουν πάνω της.  Σημεία των καιρών. Ένδεια πνεύματος εκεί όπου κατεξοχήν όφειλε να ανθεί.  Ειδήμων σιωπή εκεί όπου έπρεπε να σύρεται το φραγγέλιο.  Ματαιοδοξία, εγωισμοί και μεθοδεύσεις εκεί  από όπου η ομογένεια ανέμενε ανιδιοτέλεια, αλτρουισμό και ανοικτές διαφανείς διαδικασίες.

Και ευρισκόμεθα τώρα μπροστά στον «καταραμένο όφη»!  Τα χρήματα του εράνου για την άτυχη Μυρτώ να πάνε στα φάρμακα ή “όπου αλλού”. Να τα διαχειρίζεται η Ομοσπονδία Βοστώνης ή η μητέρα της Μυρτούς;  Μπορούν να φύγουν από το λογαριασμό της Ομοσπονδίας και να πάνε που; Για ασφαλέστερα; Για καλύτερα; Για αποτελεσματικότερα;  Ή για “ευκολότερα”;

Και αντί να μιλούν και να σχεδιάζουν από κοινού την καλύτερη και αποτελεσματικότερη θεραπεία για την άτυχη Μυρτώ εμφανίζονται οι δικοί της άνθρωποι -σπρωγμένοι προφανώς από προσωπική άγνοια και την επιλεκτική “γνώση” κάποιων, να θέτουν σε κίνδυνο να χαθούν 131.000 δολάρια που θα εξασφάλιζαν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στην Μυρτώ για τα επόμενα -όσα- χρόνια! Θαρρείς και έχουν δικαίωμα να καταδικάζουν το μέλλον του παιδιού τους  την ώρα που αδυνατούν να τις προσφέρουν και τα απαραίτητα. Αλήθεια, ποιοί τους συμβουλεύουν;

Αλλά, και από την άλλη πλευρά, αυτοί που καλλιεργούν το κλίμα έντασης,  που τροφοδοτούν την  αγανάκτηση των ομογενών και την απογοήτευση των παραγόντων, σε τι ακριβώς αποβλέπουν;

Ακούγονται και γράφονται πολλά για το εάν μπορεί ή δεν μπορεί να ανοίξει ένας Ειδικός Λογαριασμός στο όνομα της Μυρτούς,  με διαχειρίστρια τη μητέρα της. Η Ομοσπονδία λέει όχι. Άλλοι  λένε ναι. Και οι δύο λένε μισή την αλήθεια.

Ολόκληρη η αλήθεια είναι ότι ναι μεν θεωρητικά μπορεί να ανοιχθεί  ένας λογαριασμός στο όνομα της Μυρτούς με διαχειρίστρια τη μητέρα της, αλλά για να γίνει αυτό (η μοναδική περίπτωση για μεταφορά ενός τέτοιου λογαριασμού) απαιτείται  μία βασική προϋπόθεση που οι θιασώτες της ιδέας την κρύβουν στο βωμό δημιουργίας  εντυπώσεων.

Ότι θα πρέπει να έχει προηγηθεί ειδική άδεια από το Internal Revenue Service (IRS) . Κάτι που προϋποθέτει περίοδο αναμονής από έξι μήνες μέχρι και ένα χρόνο. Με πιθανότητες 99% στις 100% να ΑΠΟΡΡΙΦΘΕΙ το αίτημα και για το λόγο ότι η διαχειρίστρια ούτε η δικαιούχος είναι κάτοικοι Αμερικής!

Για να πάρουν τα χρήματα στην Ελλάδα, ισχύουν στο ακέραιο όσα γράψαμε χθες. Εκτός από το παράνομο, θα απαιτηθούν φόροι και στην Αμερική και στην Ελλάδα.

Επομένως, περί όνου σκιάς ο καβγάς.

Η μόνη ασφαλής, άμεση και νόμιμη διαδικασία είναι να προσκομίσουν οι γονείς τα παραστατικά (όταν τα αποκτήσουν) από τα νοσοκομεία, τα θεραπευτήρια  ή τους ειδικούς γιατρούς και τα μηχανήματα που θα χρειασθεί η Μυρτώ και η Ομοσπονδία να τα εξοφλήσει. Μέχρι να εξαντληθούν οι 131.000 δολάρια. Μετά, είμαστε σίγουροι ότι η Ομοσπονδία Νέας Αγγλίας και οι άλλες Ομοσπονδίες στις ΗΠΑ θα σκεφθούν πολύ σοβαρά στο μέλλον να προχωρήσουν σε παρόμοιες  πράξεις γενναιοδωρίας.

Κρίμα. Γιατί εκατοντάδες δεκάδες ομογενείς πρόταξαν τον πατριωτισμό, τον ανθρωπισμό και το φιλότιμό τους για να βοηθήσουν την μικρή Μυρτώ και αντί για εύσχημα,  σήμερα βρίσκονται αντιμέτωποι με την αμφισβήτηση, την καχυποψία και την ύβρι, ακόμα.

Την ευθύνη δεν θα την έχουν οι γονείς της Μυρτούς. Αλλά όσοι τους παρακινούν σ’ αυτόν τον ολισθηρό δρόμο με οδυνηρές συνέπειες  για τις σχέσεις της Ομογένειας με το Μητροπολιτικό κέντρο.