Καθηλωμένο για ώρες έμεινε μέχρι την απογείωσή του το αεροσκάφος του ΥΠΕΞ της Συρίας – Εμπλοκή λόγω του εμπάργκο

674281_527_355“Υπάρχει διεθνής κανονισμός που πρέπει να τηρηθεί”, τονίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών
– Θα απογειωθεί σε λίγη ώρα λένε έλληνες αξιωματούχοι
– Οι αρχές επέτρεπαν τον κατ’ εξαίρεση ανεφοδιασμό του αεροσκάφους αλλά αρνείτο η εταιρεία λόγω του εμπάργκο στο καθεστώς Άσαντ
– Προσγειώθηκε στο Ελευθέριος Βενιζέλος νωρίς το μεσημέρι
– Πρόκειται για ενα Τουπόλεφ το οποίο μεταφέρει σύρους αξιωματούχους στη Γενεύη
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Αίσιο τέλος είχε ο πυρετός διπλωματικών διαβουλεύσεων μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, του ΟΗΕ και των συριακών αρχών, μετά την προσγείωση αεροσκάφους με σύρους αξιωματούχους στο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Από το υπουργείο Εξωτερικών, δόθηκε άδεια κατ’ εξαίρεση για να γίνει ανεφοδιασμός αλλά η εταιρεία ανεφοδιασμού αρνήθηκε να το πράξει γιατί υπάρχουν οι οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από την ΕΕ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, οι Αρχές ακολουθούν τη διαδικασία ελέγχου, που εφαρμόζεται σε περιπτώσεις διεθνούς εμπάργκο και μετά την περαίωσή της, το αεροσκάφος θα ανεφοδιαστεί και θα αναχωρήσει για τον προορισμό του.
Ειδικότερα, με αφορμή δημοσιεύματα ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων και της συριακής τηλεόρασης, έγινε γνωστό από το ΥΠΕΞ ότι υπάρχει διεθνής κανονισμός, που πρέπει να τηρηθεί και μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος, το αεροσκάφος θα εφοδιαστεί με καύσιμα και θα αναχωρήσει.

Το αεροπλάνο τύπου Τουπόλεφ, είχε απογειωθεί από την Συρία με προορισμό την Γενεύη όπου αύριο διεξάγεται η διεθνής ειρηνευτική διάσκεψη για τον τερματισμό του εμφυλίου στη Συρια.

Σε αυτό επιβαίνουν ο υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ Μουαλέμ, και άλλοι σύροι αξιωματούχοι.

Τελικά το αεροσκάφος με τους Σύριους επισήμους αναχώρησε από το Ελ. Βενιζέλος.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΕΡΕΤΗ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ

Πηγή: NewsIt.gr