«Επιμήκυνση των δανείων της Ελλάδας στα 50 χρόνια και μείωση επιτοκίων»

«Το επόμενο χέρι βοηθείας στην Ελλάδα ενδέχεται να περιλαμβάνει την επέκταση της ωρίμανσης στα δάνεια διάσωσης της Ελλάδας στα 50 χρόνια, καθώς και μείωση επιτοκίων μέρους της προηγούμενης βοήθειας κατά 50 μονάδες βάσης» αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο Bloomberg, επικαλούμενο πηγές κοντά στους ευρωπαίους αξιωματούχους.

Το σχέδιο, που θα μελετηθεί από τους νομοθέτες τον Μάιο ή τον Ιούνιο, μπορεί επίσης να περιλαμβάνει δάνειο για ένα πακέτο ύψους 13-15 δισ. ευρώ, σύμφωνα με άλλον αξιωματούχο.

Το πρακτορείο σημειώνει ότι ευρωπαίος αξιωματούχος εκτιμά πως οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια, οπότε είναι λίγο πιθανόν ότι θα περισσέψουν χρήματα για να καλύψουν άλλες χρηματοδοτικές ανάγκες, όπως ήλπιζε η ελληνική κυβέρνηση.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι δεν υπάρχουν σχέδια για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα στο άμεσο μέλλον, σύμφωνα με δύο πηγές.

«Ράλι» σε ομόλογα και μετοχές

Το δημοσίευμα του αμερικανικού πρακτορείου πυροδότησε ένα ανοδικό «ράλι» τόσο στα ομόλογα όσο και στις μετοχές, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων δύο μηνών περίπου.

Σχετικά με τα ομόλογα, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία στη δευτερογενή αγορά εκδηλώθηκε έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα η τιμή του 10ετούς ομολόγου ν΄αυξηθεί και η απόδοση του (η οποία πάντα κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση) να υποχωρήσει κατά 0,28% στο 8,01%.

Υπενθυμίζεται ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου είχε κλείσει χθες στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της ΤτΕ στο 8,46%. Μετά τη σημερινή άνοδο το περιθώριο με τα αντίστοιχα γερμανικά ομόλογα περιορίζεται στο 6,41%.

Πηγή: newpost.gr