Επαφές Αναστασιάδη στην Αθήνα εν όψει εξελίξεων στο Κυπριακό

Λευκωσία, Κύπρος
Με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο συναντάται σήμερα, Παρασκευή, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης με φόντο τις εξελίξεις που δρομολογούνται στο Κυπριακό.

Πριν αναχωρήσει την Πέμπτη για την Αθήνα, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι το κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος «ικανοποιεί την ελληνοκυπριακή πλευρά» και η Λευκωσία αναμένει την απάντηση της τουρκοκυπριακής -η οποία κατά πληροφορίες δέχτηκε τηλεφωνική παρέμβαση από την Ουάσινγκτον για την καθυστέρηση που παρατηρείται από πλευράς Έρογλου.

Κατόπιν άτυπου συμβουλίου των αρχηγών των κυπριακών πολιτικών κομμάτων, ο Νίκος Αναστασιάδης επισήμανε ότι «υπάρχουν προοπτικές για ένα ουσιαστικό κοινό ανακοινωθέν που ικανοποιεί τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού και θα οδηγήσει στην έναρξη διαπραγματεύσεων όχι για χάρη των διαπραγματεύσεων».

Επίσης, δήλωσε ότι θα απευθυνθεί στον κυπριακό λαό μετά την επιστροφή του από την Αθήνα για να τον ενημερώσει σε βάθος για το αληθές, όπως είπε, περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος.

Σε ερώτηση αν το κείμενο είναι υπό διαπραγμάτευση, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε: «Ό,τι είχαμε να πούμε, το έχουμε πει και αναμένουμε να απαντήσει η άλλη πλευρά».

Ο Κύπριος πρόεδρος ανέφερε ότι ζητούμενο για τον ίδιο είναι η διασφάλιση της συλλογικότητας και της μέγιστης δυνατής ενότητας. Για το σκοπό αυτό συνέστησε υπομονή και αυτοσυγκράτηση, ώστε «να μην παρασυρθούμε σε τυχόν ανεδαφικές και παραπλανητικές ερμηνείες», όπως αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος.

Και υπογράμμισε ότι η προσπάθεια για συνομολόγηση κοινού ανακοινωθέντος είναι η αρχή μιας μεγάλης και επίπονης προσπάθειας για την εξεύρεση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, σημειώνοντας ότι το κοινό ανακοινωθέν δεν αποτελεί την κατάληξη, αλλά την απαρχή ενός διαλόγου.

Εν τω μεταξύ, πληροφορίες της Καθημερινής της Κύπρου αναφέρουν πως υπήρξε τηλεφωνική παρέμβαση από την Ουάσινγκτον προς τος Ντερβίς Έρογλου. Η εφημερίδα αναφέρει πως ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ούλιαμ Μπερνς επικοινώνησε με τον Έρογλου ζητώντας εξηγήσεις για την καθυστέρηση που παρατηρείται ως προς την κατάληψη στο κοινό ανακοινωθέν.

Η αμερικανική παρέμβαση ακολούθησε ανακοίνωση του Ντερβίς Έρογλου, στην οποία δήλωνε ότι «η τουρκοκυπριακή πλευρά αναμένει να ξεκαθαρίσει η στάση της ελληνοκυπριακής, ώστε οι διαπραγματεύσεις να αρχίσουν ξανά το συντομότερο».

Στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «φαίνεται να είμαστε στο τελευταίο στάδιο των προσπαθειών, που άρχισαν εδώ και καιρό για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και να υπάρξει κατάληξη στο κοινό ανακοινωθέν».

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Γενί Ντουζέν γράφει ότι στόχος είναι να πραγματοποιηθεί συνάντηση Αναστασιάδη-Έρογλου την προσεχή Δευτέρα.

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στη Λευκωσία ο γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού δήλωσε ότι η απόφαση ανήκει στον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, και ό,τι εάν αποφασίσει να προχωρήσει τότε το κόμμα θα τον στηρίξει.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος και κάλεσε τον Νίκο Αναστασιάδη να διαπραγματευθεί στη βάση των αρχών λύσης του Κυπριακού χωρίς παλινδρομήσεις και αντιφάσεις. Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ υποστήριξε πως το συγκεκριμένο κείμενο για το κοινό ανακοινωθέν «είναι υποδεέστερο από τα συμφωνηθέντα Χριστόφια-Ταλάτ», αλλά προειδοποίησε πως, εάν δεν επαναρχίσουν οι συνομιλίες, υπάρχει κίνδυνος διχοτόμησης.

Διαφωνία με την έναρξη διαπραγματεύσεων στη βάση του προσχεδίου του κοινού ανακοινωθέντος εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, σημειώνοντας ότι υπάρχουν επικίνδυνες ασάφειες.

Μακράν των προσδοκιών είναι το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Δημήτρης Συλλούρης. Φαίνεται ότι οι παρεμβάσεις των Αμερικανών δεν βοήθησαν, πρόσθεσε ο κ. Συλλούρης και σημείωσε ότι «εάν ο πρόεδρος Αναστασιάδης επιθυμεί να συνεχίσει, θα πρέπει να λάβει υπόψη όλους τους κινδύνους».

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ