Εύσημα του Λευκού Οίκου σε Σαμαρά- Ερντογάν για την εξέλιξη του Κυπριακού

Τη συμφωνία του Νίκου Αναστασιάδη και του Ντερβίς Έρογλου για έναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό επικρότησαν Ε.Ε. και ΗΠΑ, με τον Λευκό Οίκο να τονίζει τον κομβικό ρόλο που έπαιξαν Αντώνης Σαμαράς και Ταγίπ Ερντογάν προς αυτή την εξέλιξη.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία χαιρετίζει την εξέλιξη επισημαίνοντας ότι ο πρόεδρος Ομπάμα και η αμερικανική κυβέρνηση καλωσορίζουν τη σημερινή συνάντηση των δύο Κυπρίων ηγετών, Νίκου Αναστασιάδη και Ντερβίς Ερογλου και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για μία διευθέτηση του Κυπριακού, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

«Το κοινό ανακοινωθέν που συμφωνήθηκε από τους δύο ηγέτες αντικατοπτρίζει πνεύμα συνδιαλλαγής και θέτει σταθερά θεμέλια για συνομιλίες προσανατολισμένες σε αποτελέσματα. Οι ΗΠΑ συγχαίρουν τους δύο ηγέτες για το θάρρος και το όραμα που τους επέτρεψε να καταλήξουν σε συμφωνία πάνω σ’ αυτό το σημαντικό ανακοινωθέν, το οποίο ενσωματώνει αρχές – κλειδιά για την καθοδήγηση το επιπρόσθετου έργου τους».

Παράλληλα οι ΗΠΑ συγχαίρουν τον εποικοδομητικό ρόλο που έπαιξαν στην προσπάθεια η Ελλάδα και η Τουρκία, υπό την καθοδήγηση των πρωθυπουργών Ταγίπ Ερντογάν και Αντώνη Σαμαρά, όπως και άλλων διεθνών παικτών. «Η διαίρεση της Κύπρου έχει διαρκέσει πάρα πολύ. Μέσω μιας διευθέτησης και οι δύο κοινότητες θα μπορέσουν να υλοποιήσουν τις πλήρεις δυνατότητές τους, με ενισχυμένη σταθερότητα και οικονομική ευημερία για όλο το λαό της νήσου. Ενθαρρύνουμε τις πλευρές να εργαστούν με σπουδή για την επίλυση των εκκρεμών βασικών θεμάτων και να επιτύχουν μία διευθέτηση, η οποία θα επανενώνει την Κύπρο ως μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, το συντομότερο δυνατό», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Το δεύτερο μέρος της ανακοίνωσης του Λευκού Οίκου αναφέρεται στις προτάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και στην υποστήριξη εκ μέρους των ΗΠΑ στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Οι ΗΠΑ θα εμπλακούν διπλωματικά με όλους τους παίκτες – κλειδιά για διερεύνηση πιθανών πρωτοβουλιών για ενίσχυση των διαπραγματεύσεων για διευθέτηση, συμπεριλαμβανομένων και μέτρων που στοχεύουν σε μελλοντική αναζωογόνηση της περιοχής της Αμμοχώστου, όταν συμφωνηθεί από τις δύο κοινότητες».

Παράλληλα, οι ΗΠΑ «επαναβεβαιώνουν την υποστήριξη στην άσκηση των κυριάρχων δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξερεύνηση και ανάπτυξη των πόρων στις υπεράκτιες ζώνες της. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι της νήσου σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, όπως κι οι υπόλοιποι πόροι της, μπορούν να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ και των δύο κοινοτήτων, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης». Καταλήγοντας, αφού υπογραμμίζεται η σημασία της διατήρησης της ειρήνης και της ασφάλειας «εντός και γύρω από την Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο», οι ΗΠΑ «προτρέπουν όλα τα μέρη να αποφύγουν τις όποιες απειλές ή άλλες δραστηριότητες και ανακοινώσεις, που κλιμακώνουν την ένταση».

Ικανοποίηση Μπαρόζο – Βαν Ρομπάι

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι και της Ευρωπαϊκή Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε κοινή δήλωση μίλησαν για εξέλιξη που θέτει «ισχυρές βάσεις για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων με στόχο μια δίκαιη και βιώσιμη συνολική λύση του μακροχρόνιου κυπριακού προβλήματος».

Η δήλωση «αναμένεται να βοηθήσει τους δύο ηγέτες προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα ζητήματα ουσίας και να προχωρήσουν τάχιστα σε αποτελέσματα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων», τονίζουν οι δύο ευρωπαίοι ηγέτες.

Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι οι κύριοι Μπαρόζο και Βαν Ρομπάι συγχαίρουν και χαιρετίζουν το κουράγιο που επέδειξαν οι δυο ηγέτες στη συμφωνία που επιτεύχθηκε.

Οπως επισημαίνεται, τη στιγμή της ένταξης της Κύπρου, η Ε.Ε. είχε δηλώσει την ετοιμότητά της να διευκολύνει τους όρους μιας λύσης σύμφωνα με τις αρχές, στις οποίες εδράζεται η ΕΕ. Οπως ανακοινώθηκε προηγουμένως, η Κομισιόν είναι έτοιμη να διαδραματίσει τον ρόλο της στηρίζοντας τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες διεξάγονται υπό την αιγίδα των ΗΕ και να προσφέρει κάθε στήριξη στις εμπλεκόμενες πλευρές και στον ΟΗΕ, όπως αυτοί το θωρούν πιο χρήσιμο, αναφέρεται ακόμα.

Εξάλλου επισημαίνεται ότι με την επανάληψη των συνομιλιών ο ειδικός εκπρόσωπος του προέδρου Μπαρόζο θα συμβάλει ενεργά στην αναζήτηση εποικοδομητικών λύσεων, σύμφωνα με το κοινοτικό κεκτημένο, ώστε να αντιμετωπιστούν τα εναπομείναντα προβλήματα. Παράλληλα, η Κομισιόν θα επιταχύνει τις προσπάθειες προκειμένου να βοηθήσει την Τουρκοκυπριακή κοινότητα για την εφαρμογή του κεκτημένου.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται, επίσης, ότι η Ε.Ε. στηρίζει τις προσπάθειες με στόχο την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δυο πλευρών επί ενός πακέτου μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία θα βοηθήσουν στη δημιουργία ενίς μομέντουμ με στόχο τη λύση και προς όφελος του κυπριακού λαού.

Η Ε.Ε. δηλώνει έτοιμη να εξετάσει με δημιουργικό τρόπο το πως θα συμβάλει σ’ αυτο το στόχο με την προοπτική μια συνολικής λύσης, καταλήγει η κοινή δήλωση.