Kαλωσορίζει το Συμβούλιο Ασφαλείας το κοινό ανακοινωθέν για το Κυπριακό

Νέα Υόρκη
Την ικανοποίησή του για το κοινό ανακοινωθέν που συμφωνήθηκε μεταξύ Αναστασιάδη και Έρογλου εξέφρασε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καλώντας όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να συνεχίσουν σε πνεύμα καλής πίστης τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται: «το ΣΑ καλεί όλα τα μέρη να συνεχίσουν σε πνεύμα καλής πίστης για να φτάσουν σε λύση το συντομότερο δυνατό» και «εκφράζει την ελπίδα ότι οι ηγέτες θα εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία για να φτάσουν σε συνολική λύση, βασισμένη σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως παρατίθεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ».

Τέλος, το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει την εκτίμησή του στις προσπάθειες του ειδικού απεσταλμένου Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος αναμένεται να αντικατασταθεί.

Εν τω μεταξύ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μέσω της εκπροσώπου του Τζένιφερ Ψάκι, επανέλαβε τη στήριξη των ΗΠΑ στη διαπραγματευτική διαδικασία για λύση του Κυπριακού.

Απαντώντας σε ερωτήσεις η αξιωματούχος επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν με «οποιοδήποτε κατάλληλο τρόπο, που θα θεωρηθεί χρήσιμος».

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση αν υπάρχει πρόθεση από μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ για το διορισμό ειδικού συντονιστή, ενώ σε ερωτήσεις για το θέμα της Αμμοχώστου ανέφερε: «έχουμε εμπλακεί και είμαστε υποστηρικτικοί στις προσπάθειες, όμως θα σας παραπέμψω στα Ηνωμένα Έθνη για λεπτομέρειες».

Τέλος, σε ερωτήσεις για την πιθανότητα να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στο Κυπριακό ο ίδιος ο Τζον Κέρι, δήλωσε: «θα δούμε πόσο χρόνο διαθέτει και αν υπάρχει ο κατάλληλος υποστηρικτικός ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει».

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ