Οι Μεσσήνιοι της Αυστραλίας να γίνουν παράδειγμα ενότητας και στην Αμερική

ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΡΗΡ

Γράφει ο Χρήστος Μαλασπίνας

Ένα μήνυμα αισιοδοξίας, ενότητας και αγωνιστικότητας, το οποίο εκτιμούμε ότι θα πρέπει να γίνει ιδιαίτερα αντιληπτό από τους Μεσσηνίους των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και Καναδά, φτάνει από την μακρινή Αυστραλία, όπου συμπατριώτες τους από την Μελβούρνη, την Αδελαΐδα και το Σύδνεϋ  συναντήθηκαν μέσα σε κλίμα ενότητας και αισιοδοξίας για το μέλλον, στην ειδική εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού σύλλογοι Μεσσηνίων της Μελβούρνης.

Παρόντες ήταν και ομογενείς πολιτικοί οι οποίοι τόνισαν τη σημασία της ενότητας και της συνεργασίας των οργανισμών επισημαίνοντας ότι έχουν τεθεί οι βάσεις για ενότητα των Μεσσηνίων.

Σημειώνουμε ιδιαίτερα το γεγονός, στο οποίο δίνουμε έμφαση,  καθώς γνωστή είναι η αντιδικία μεταξύ των Μεσσηνίων Αμερικής και Καναδά όπου η Ομοσπονδία φαίνεται να οδεύει, δυστυχώς, προς την διάσπαση.

Ανεξαρτήτως του πιά πλευρά έχει δίκιο και πιά έχει άδικο, ίσως πρέπει να καταβληθεί μία ακόμη προσπάθεια  μεταξύ των “δύο” Προέδρων, να υπάρξει η πολυπόθητη συνεννόηση με το σύνθημα «η ισχύς εν τη ενώσει».

Ο ελληνισμός περνά δύσκολες ώρες. Δεν υπάρχει πολυτέλεια για διασπαστικές κινήσεις. Για εγωπάθειες και αρχομανίες. Ο Ελληνισμός μας χρειάζεται όλους. Και όλοι οφείλουμε να προστρέξουμε στο κάλεσμά του.

Ας πάρουμε παράδειγμα από τους Έλληνες Μεσσήνιους της Αυστραλίας.

Πρόσφατα είναι τα δημοσιεύματα της PanHellenicPost, γύρω από το θέμα της πραγματοποίησης δύο χωριστών Συνεδρίων της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά. Το ένα (Καναδάς) πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι στην Καλαμάτα. Το άλλο (Αμερική) αναμένεται να πραγματοποιηθεί τους προσεχούς μήνες στο Σικάγο.

Τελευταία γνωστή ενέργεια, η πρόταση του Προέδρου της Ομοσπονδίας κ. Βασιλείου Μπεμπόνη προς τον πρώην Α΄ Αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Θεόδωρο Τζαλαλή και ήδη εκλεγμένο Πρόεδρο (ποιάς Ομοσπονδίας;) από το Συνέδριο της Καλαμάτας για ένα κοινό, συμφιλιωτικό Συνέδριο στις ΗΠΑ.

Εν όψει των μελλούμενων, ας δούμε τι έγινε στην Αυστραλία…

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ “ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ”

Πάνω από 150 Μεσσήνιοι από την Αδελαΐδα και το Σίδνεϊ συναντήθηκαν με συμπατριώτες τους στη Μελβούρνη, μέσα σε κλίμα ενότητας και αισιοδοξίας για το μέλλον, στην ειδική εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού σύλλογοι Μεσσηνίων της Μελβούρνης.

Συγκεκριμένα, η εκδήλωση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Παμεσσηνιακής Αδελφότητας «Ο Παπαφλέσσας» της Μελβούρνης, της Παντρυφιλιακής Ένωσης Βικτώριας, του Συλλόγου Καλαμάτας 23ης Μαρτίου, της Παμπυλιακής Αδελφότητας «Ναυαρίνο», του Συλλόγου Μεσσήνης «Ο Πάμισος», του «Ναυαρίνου» Αδελαΐδας και της Παμμεσσηνιακής Σίδνεϊ.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και οι μεσσηνιακής καταγωγής πολιτικοί της Βικτώριας, ο υπουργός Πολυπολιτισμού, Νίκος Κότσιρας, και η σκιώδης υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών, Τζένη Μικάκου.

Στην αρχή της εκδήλωσης, απευθύνοντας  μήνυμα εκ μέρους όλων των μεσσηνιακών οργανισμών της Βικτωρίας, ο πρόεδρος του «Παπαφλέσσα», Γιώργος Καλλιάνης, καλωσόρισε όλους τους Μεσσηνίους από τις άλλες Πολιτείες, καθώς και τους εκπροσώπους και τα μέλη των μεσσηνιακών οργανισμών της Μελβούρνης, που συνεργάσθηκαν για τη διοργάνωση της εκδήλωσης αυτής.

«Είναι μια μεγάλη ημέρα για τους Μεσσηνίους της Αυστραλίας,» είπε, υπογραμμίζοντας ότι έχουν τεθεί οι βάσεις για την ενότητα των Μεσσηνίων κάτι εύκολο όταν υπάρχει αληθινή πρόθεση και ειλικρίνεια μεταξύ όλων των οργανισμών.

Ευχαρίστησε, επίσης, τους δύο πολιτικούς που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση των διοργανωτών και παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, λέγοντας ότι ο επίσης μεσσηνιακής καταγωγής πρώην υπουργός και βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Βικτώριας, Γιάννης Πανταζόπουλος, δεν μπόρεσε να παρευρεθεί διότι βρίσκονταν εκτός Μελβούρνης. Ο κ. Κότσιρας καλωσόρισε τους Μεσσηνίους από τις άλλες πολιτείες στην «πανέμορφη» Μελβούρνη. «Είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι μαζί σας απόψε» είπε. «Ομολογώ πως όταν με κάλεσαν σε αυτή τη συνάντηση δεν το πίστεψα! Δηλαδή, που αγαπημένοι οι Μεσσήνιοι βρίσκονται όλοι μαζί εδώ,» είπε. «Είμαι εντυπωσιασμένος που είσαστε όλοι εδώ σήμερα αγαπημένοι, μαζί».

Τόνισε, επίσης, ότι οι παροικιακοί σύλλογοι θα πρέπει να προσελκύσουν τους νέους και να τους παραδώσουν τα ηνία. «Γνωρίζω ότι είναι κάτι πολύ δύσκολο, αλλά μπορούμε να το κάνουμε πραγματικότητα και να τους βοηθήσουμε και με τον τρόπο αυτό να αισθανθούν ότι μπορούν να προσφέρουν κάτι στην κοινωνία μας».
Ο κ. Κότσιρας αναφέρθηκε επίσης και στην απόφασή του να αποσυρθεί από την πολιτική για να ασχοληθεί περισσότερο με την οικογένειά του. «Δεν θα είμαι υποψήφιος στις επόμενες πολιτειακές εκλογές για να διαθέσω περισσότερο χρόνο στην οικογένειά μου» εξήγησε. «Θέλω να έχω χρόνο για να μπορέσω με τη σύζυγό μου να κοιτάξουμε τα εγγόνια μας, όπως έκαναν και οι γονείς μας».

Παράλληλα, ευχαρίστησε όλους τους Έλληνες που τον υποστήριξαν τα χρόνια που ήταν βουλευτής. «Σας ευχαριστώ για όλα όσα έχετε κάνει για μένα,» τόνισε. «Κι εγώ αν μπορέσω στο μέλλον να βοηθήσω τους συλλόγους μας θα το πράξω με οποιονδήποτε τρόπο μπορώ.»

Από την πλευρά της, η Τζένη Μικάκου καλωσόρισε τους Μεσσηνίους από τις άλλες Πολιτείες, συγχαίροντας όλους όσους συνέβαλαν στην κίνηση αυτή. «Θέλω να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία σας αυτή, που σας δίνει την ευκαιρία να βρεθείτε μαζί, να γνωριστείτε και να ενώσετε τις δυνάμεις σας,» είπε. «Είναι κάτι που ζητώ προσωπικά από την παροικία εδώ και πολλά χρόνια. Ενωμένοι κατορθώνουμε πολλά. Είμαι κι εγώ στο πλευρό σας για την ένωση των Μεσσηνίων».
Η κ. Μικάκου αναφέρθηκε επίσης και στους νέους μετανάστες που λόγω της κρίσης στην Ελλάδα έρχονται στην Αυστραλία, λέγοντας ότι πρέπει όλοι οι σύλλογοι και η παροικία γενικά να τους συμπαρασταθούμε.

Ο πρόεδρος του «Ναυαρίνου» Αδελαΐδας, Παρασκευάς Σωτηρόπουλος, εξέφρασε τον ενθουσιασμό και τη χαρά του για το συναπάντημα αυτό. «Σας ευχαριστώ όλους που ήρθατε εδώ σήμερα για να βρεθούμε όλοι μαζί» είπε. «Εύχομαι και ελπίζω και στο μέλλον να συνεχίσουμε τέτοιου είδους προσπάθειες».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης όλοι είχαν την ευκαιρία να γευτούν τους υπέροχους μεζέδες και ποτά που είχε προετοιμάσει και προσέφερε η Αδελφότητα «Ο Παπαφλέσσας».Το συναπάντημα συνεχίζεται και όλο το Σαββατοκύριακο με διάφορες εκδηλώσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται και επίσκεψη στο ελληνικό Φεστιβάλ της Lonsdale.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΛΙΑΝΗ

Neoskosmos.com

*PHP, Φωτογραφία πρώτης σελίδας: οι μεσσηνιακής καταγωγής πολιτικοί της Βικτώριας, ο υπουργός Πολυπολιτισμού, Νίκος Κότσιρας, και η σκιώδης υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών, Τζένη Μικάκου.