ΣΑΤΙΡΙΖΟΝΤΑΣ: «Καλή ψαριά»!

Γράφει ο Χρήστος Μαλασπίνας

Κάθε Κυριακή ο Έλληνας ξεδίνει με το δικό του τρόπο. Βουτάει το αυτοκίνητο και αμολιέται στις παραθαλάσσιες ψαροταβέρνες!..

Αν δεν φάει το μπαρμπουνάκι του, την τσιπούρα του, αν δεν πιεί το ουζάκι του, δεν του πάει καλά, βρε αδελφέ!.. «Κυριακή, γιορτή και σχόλη να ‘ταν η ζωή μας όλη»!

Από Μικρολίμανο μέχρι Πειραϊκή η περιοχή είναι γεμάτη από ψαροταβέρνες και από ταβέρνες γενικά!  Και οι ψαροταβέρνες και οι ταβέρνες γενικά,  είναι  πνιγμένες στον κόσμο!

Θα πείτε: Μέσα στην οικονομική κρίση; Ναι, μέσα στην οικονομική κρίση. Φαίνεται έχει κι αυτή τις προτιμήσεις της. Δεν χτυπάει όλους αδιακρίτως… Κάποιοι –πολλοί- τις ξεφεύγουν!

Έτσι την Κυριακή, βοηθούντος και του ανοιξιάτικου καιρού, όλη η παραλία της Πειραϊκής είχε πήξει στο τετράτροχο. Καλά ούτε Σαλόνι αυτοκινήτου στη Γενεύη! Η Μερσεντές ήταν το …λαϊκότερο ΙΧ που κυκλοφορούσε! Το ακριβότερο; Μία Κάντιλακ 3.500 κυβικά!..

Ένα ατέλειωτο κομβόι από αυτοκίνητα. Και οι ταβέρνες, φίσκα. Καρφίτσα δεν έπεφτε. Όρθιοι περίμεναν οι δεύτεροι που έφταναν, να φάνε οι πρώτοι… Για να καθίσουν έπειτα αυτοί…

Που να μείνει άδειο τραπέζι; Μόνο στα χέρια δεν πιάνονταν για χάρη του! Ίσα που προλάβαιναν οι σερβιτόροι να αναποδογυρίσουν τα πιάτα με τα υπολείμματα της βουλιμίας, πάνω στη λαδόκολλα. Μετά,  όλα μαζί στον κάλαθο των αχρήστων.

Απόκριες, ήλιος, έ, ας πάει και το παλιάμπελο…  Κάπως έτσι θα σκέφθηκαν οι …πεινασμένοι Αθηναίοι και ξεχύθηκαν στις ακτές. Μόνο που το παλιάμπελο ήτανε κομμάτι ακριβούτσικο! Μπουκιά και πεντάευρω!

Μα τι απέγινε η κρίση; Τι έγιναν ένα εκατομμύριο άνεργοι; Τι γίνεται με τους γιατρούς που τους έβαλαν σε διαθεσιμότητα; Τι συμβαίνει  με τους συνταξιούχους που πια δεν παίρνουν σύνταξη αλλά ένα τόσο δα μικρούλι… βοήθημα; Τι απέγιναν οι στρατιωτικοί που τους έκοψαν επιδόματα, μισθούς, συντάξεις;

Αλλά άμα αφαιρέσει κανείς τους άνεργους, τους γιατρούς, τους συνταξιούχους, τους ένστολους και τους πάσης φύσεως χτυπημένους από την κρίση, ποιοι πάνε και τρώνε τα μπαρμπούνια, τα λυθρίνια και τις τσιπούρες;

Είκοσι ευρώ το κιλό πουλάνε κάθε πρωί οι ψαρόβαρκες τα φρέσκα ψάρια στο Πασαλιμάνι.  Σκεφθείτε πόσο το πουλάνε οι ψαροταβέρνες!

Μην νομίστε, όμως, ότι μόνο οι προύχοντες βγαίνουν τις Κυριακές για φαγητό έξω. Τα σουβλατζίδικα και οι ψησταριές, επίσης γεμίζουν με κόσμο. Τα Φαρμακεία ήταν κάποτε τα μαγαζιά που άνοιγαν το ένα πίσω από το άλλο. Τώρα κλείνουν το ένα δίπλα στο άλλο.

Στη θέση τους ανοίγουν σουβλατζίδικα και καφετέριες,  μάτσο σε κάθε γειτονιά…

Περίεργο που το ΣΔΟΕ δεν πάει να φάει …ψαράκι. Πολύ θα είχε ενδιαφέρον  να ρωτούσε όσους έτρωγαν τι δηλώνουν στην εφορία! Ο «πλουσιότερος» ζήτημα αν ξεπερνάει τα 12 χιλιάρικα το χρόνο!

«Καλή ψαριά» θα έκανε!