Γιατί η μικροσκοπική Εσθονία θεωρείται γίγαντας της τεχνολογίας

Κάθε φορά που φίλοι, συγγενείς ή ζευγάρια επικοινωνούν μέσω Skype, λένε ένα σιωπηλό «ευχαριστώ» (δίχως να το καταλαβαίνουν) στους ανθρώπους που πριν από δέκα χρόνια «κατέβασαν» την ιδέα. Χάρη σε αυτή μπορούν να νιώθουν ότι είναι ακόμη κοντά στους αγαπημένους τους. Τα 663 εκατομμύρια ευχαριστήρια- όσοι και οι χρήστες της υπηρεσίες- θα πρέπει να απευθύνονται στην Εσθονία. Τη χώρα που εξελίσσεται στη νέα Silicon Valley.

Με πληθυσμό περίπου 1,3 εκατομμύρια κατοίκους, η Εσθονία παράγει τα περισσότερα κατά κεφαλή start-up από κάθε άλλη χώρα στην Ευρώπη. Ηταν ο λόγος που κίνησε την περιέργεια του BBC, που έκανε επιτόπια έρευνα, προκειμένου να συγκρίνει αυτό τον μικρό «γίγαντα» της τεχνολογίας, με τους μύθους της «Μέκκας» στην Καλιφόρνια.

Η «Μαφία της Εσθονίας», όπως είναι γνωστή η κοινότητα των start-up της χώρας, χάρη στο σχετικό hashtag στο Twitter, έχει αρχίσει να κερδίζει την παγκόσμια προσοχή. Τα παραδείγματα των τεχνολογικών εταιρειών που ξεκίνησαν από εκεί, είναι ατελείωτα. Από το Fitsme, το εικονικό δοκιμαστήριο για διαδικτυακές αγορές ρούχων που έχει ήδη κατακτήσει 16 χώρες, έως το Creative Mobile, που δημιουργεί δωρεάν παιχνίδια.

Ισως, όμως, το πιο χαρακτηριστικό να είναι το Playtech, ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές παγκοσμίως, σε software για διαδικτυακό τζόγο που ιδρύθηκε στην Εσθονία, πριν από 15 χρόνια και τώρα η αξία του στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου εκτιμάται στα 2 δισ. λίρες.

Οι ιδέες κάθε άλλο παρά στερεύουν, όμως, στο Ταλίν. Τώρα μία ομάδα επιχειρηματιών και μηχανικών δεν σηκώνει κεφάλι, από τα σχέδια στα εργαστήριά τους στην πρωτεύουσα. Σε μερικούς μήνες πιστεύουν ότι θα βγάλουν στην αγορά ένα προϊόν που θα προκαλέσει επανάσταση τις μετακινήσεις.

Είναι το Stigobike, ένα κομψό ηλεκτρικό αναδιπλούμενο σκούτερ σχεδιασμένο για μετακινήσεις στην πόλη, το οποίο χαρακτηρίζουν ως το ταχύτερο του είδους του στον κόσμο. Ζυγίζει μόλις 15 κιλά, μπορεί να καλύψει 40 χλμ. σε κάθε φόρτιση της μπαταρίας του ενώ «πιάνει» τα 27 χλμ. την ώρα. Και σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του BBC που το δοκίμασε, είναι ιδιαίτερα απολαυστικό στην οδήγηση.

Βέβαια, όπως παραδέχονται οι μηχανικοί -το Ταλίν δεν έχει ιδιαίτερο πρόβλημα κυκλοφοριακού. Ωστόσο, οι σκέψεις και η φαντασία τους δεν «εγκλωβίζεται» ποτε στα σύνορα της μικρής τους χώρας. Αλλωστε, κάπως έτσι έχουν καταφέρει να κατακτήσουν τον κόσμο με τις ιδέες τους.

Πηγή: iefimerida.gr