Κίνα: «Όχι στην ιλιγγιώδη ανάπτυξη, ναι στο περιβάλλον»

Η Κίνα έστειλε μήνυμα ότι αποτελεί παρελθόν η επιδίωξη ιλιγγιωδών ρυθμών ανάπτυξης, δεσμευόμενη να διεξάγει «πόλεμο» κατά της μόλυνσης του περιβάλλοντος και να περιορίσει τον ρυθμό αύξησης των επενδύσεων στο χαμηλότερο επίπεδο δεκαετίας, καθώς θα προωθεί μία πιο βιώσιμη ανάπτυξη.

Στην ομιλία του προς την ετήσια σύνοδο του κοινοβουλίου που άρχισε σήμερα, ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ δήλωσε ότι στόχος είναι να αναπτυχθεί η οικονομία της χώρας φέτος με ρυθμό 7,5% , που είναι ο υψηλότερος μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών. Τόνισε, επίσης, ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα επιδιώξει μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα εκτείνονται από το περιβάλλον έως τον χρηματοπιστωτικό τομέα. «Οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Πρέπει να έχουμε το σθένος να αγωνισθούμε και να σπάσουμε τα πνευματικά δεσμά, για να εμβαθύνουμε τις μεταρρυθμίσεις σε όλα τα μέτωπα», δήλωσε ο Λι Κεκιάνγκ σε περίπου 3.000 βουλευτές.

Έπειτα από 30 χρόνια διψήφιων ρυθμών ανάπτυξης μόλυναν τον αέρα και το νερό και φόρτωσαν τη χώρα με απειλητικά επίπεδα χρέους, η Κίνα προσπαθεί να αλλάξει σελίδα και να διαμορφώσει μία νέα ισορροπία στην οικονομία της. Τα αδρανή εργοστάσια θα κλείσουν, οι ιδιωτικές επενδύσεις θα ενθαρρυνθούν και θα επιταχυνθεί η εργασία για έναν περιβαλλοντικό φόρο, ώστε να δημιουργηθεί μία πιο πράσινη και πιο ισορροπημένη οικονομία, η οποία θα στηρίζεται περισσότερο στην κατανάλωση παρά στις επενδύσεις, δήλωσε ο Κινέζος πρωθυπουργός.

Η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων, που είναι το όργανο οικονομικού προγραμματισμού της Κίνας, ανακοίνωσε στη Βουλή ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να αυξηθούν οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου με ρυθμό 17,5% φέτος, που είναι ο χαμηλότερος 12 ετών. Οι επενδύσεις είναι η μεγαλύτερη πηγή ανάπτυξης για την κινεζική οικονομία και πέρυσι αυξήθηκαν 19,6%, συμβάλλοντας πάνω από το μισό στον ρυθμό ανάπτυξης 7,7%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ