Συνάντηση αντιπροσωπείας του Τμήματος Ελληνισμού της Διασποράς του ΣΥΡΙΖΑ με τον υφυπουργό εξωτερικών Κυρ. Γεροντόπουλο

Αντιπροσωπεία του Τμήματος Ελληνισμού της Διασποράς του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τον Β.Πριμικήρη, μέλος της Κ.Ε και συντονιστή του τμήματος και τον Γιώργο Φλωρεντή, μέλος της γραμματείας του Τμήματος, συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εξωτερικών Κ. Γεροντόπουλο.

Στη συνάντηση συζητήθηκε η επανίδρυση του ΣΑΕ (Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού) και έγινε ανταλλαγή απόψεων πάνω σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αυτοοργάνωση του Ελληνισμού της Διασποράς. Από τη συζήτηση που έγινε σε καλό κλίμα διαφάνηκε η διαφορετική προσέγγιση που υπάρχει σε μια σειρά από ζητήματα.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Πριμικήρης στην τοποθέτησή του υποστήριξε ότι:

Ο ΣΥΡΙΖΑ

•    Το Σ.Α.Ε θα πρέπει να επανιδρυθεί σε άλλη βάση. Για την αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ ειδικότερα, που πρωτοστάτησε στη δημιουργία του είναι ένας θετικός  θεσμός για την προώθηση της αυτοοργάνωσης και της συσπείρωσης  του Ελληνισμού της Διασποράς. Δυστυχώς, όμως, εξελίχθηκε σε χώρο μόνο προσωπικής αναρρίχησης και μικρό-κομματικών, μικρό-προσωπικών συμφερόντων διάφορων κυβερνητικών παραγόντων.

•    Το ΣΑΕ σήμερα, όπως και κάθε οργανωμένη έκφραση του Απόδημου Ελληνισμού, θα πρέπει να προτάξει πάνω απ΄ όλα την αυτονομία του από κυβερνητικές, εκκλησιαστικές και οποιεσδήποτε άλλες μορφές παρεμβάσεων που προσπαθούν να ποδηγετήσουν την όλη δραστηριότητά τους.

•    Για τον ΣΥΡΙΖΑ το ΣΑΕ επιβάλλεται να είναι το ανώτατο όργανο της οργανωμένης έκφρασης του Ελληνισμού της Διασποράς. Να έχει χαρακτήρα  εισηγητικό, γνωμοδοτικό, συμβουλευτικό και προπαντός διεκδικητικό προς την Ελληνική Πολιτεία  και όχι μόνο. Να είναι ένα όργανο δημοκρατικής εκπροσώπησης που θα υπερασπίζεται και θα προωθεί τα ζητήματα που απασχολούν τους Έλληνες της Διασποράς, ζητήματα που θα έχουν σχέση με την ελληνική κυβέρνηση ή τις κυβερνήσεις των χωρών υποδοχής.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Κύκλοι του Υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωναν το καλό κλίμα των συζητήσεων, πρόσθεταν πως θα ακολουθήσουν και άλλες μετά την επιστροφή του Υφυπουργού από το Εξωτερικό (ο κ. Γεροντόπουλος μεταβαίνει σε Αυστραλία και Ηνωμένες Πολιτείες) κατά τις οποίες θα συζητηθούν όλα τα ζητήματα και ακόμη και σε αυτά που υπάρχουν κάποιες διαφορές θα επιδιωχθεί να εξευρεθεί κοινός  τόπος έτσι ώστε να κλείσουν οι διαφορές.

Όπως επεσήμανε ο Υφυπουργός κ. Γεροντόπουλος στην πρόσφατη συνεδρίαση της Οργανωτικής και Αναθεωρητικής Επιτροπής, επιθυμία του είναι το Νομοσχέδιο για την ανασύσταση του ΣΑΕ να περάσει με την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση των κομμάτων.