Ο ΥΦΥΠΕΞ Α. Γεροντόπουλος στην παρέλαση της Μελβούρνης – Μήνυμα Άμποτ για Ομογένεια

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Κυριάκος Γεροντόπουλος, σήμερα Κυριακή 23 Μαρτίου, στο πλαίσιο της τετραήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αυστραλία, έως τις 26 Μαρτίου, παρακολούθησε την παρέλαση των ομογενών, για την Εθνική επέτειο του 1821 και είχε σειρά επαφών με συλλόγους και σωματεία της Μελβούρνης.
Ο κ.Γεροντόπουλος παρέστη στην δοξολογία, η οποία τελέστηκε στον Αρχιεπισκοπικό Ναό Αγίου Ευσταθίου και στη συνέχεια παρακολούθησε, στο Μνημείο Πεσόντων, την παρέλαση ελληνικών σχολείων και συλλόγων.

Παρουσία του Πρωθυπουργού της Πολιτείας της Βικτωρίας κ. Denis Napthine και χιλιάδων ομογενών μας, ο κ.Γεροντόπουλος κατέθεσε στεφάνι στο μνηνείο Πεσόντων της αυστραλιανής πόλης και στη συνέχεια εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας. Μεταξύ άλλων, τόνισε: “Η επανάσταση του 1821 στάθηκε το πιο σημαντικό γεγονός της εποχής της και παράλληλα, μεγάλη πρόκληση για εμάς τους σύγχρονους Έλληνες, γιατί απέδειξε ότι ο αγώνας και η ισχυρή θέληση ενός λαού, μπορούν να αλλάξουν την ιστορική του μοίρα. Ελεύθεροι, εμείς σήμερα, χάρις στις μακροχρόνιες θυσίες των προγόνων μας, αγωνιζόμαστε σε άλλους στίβους.

Πρέπει όμως να διατηρούμε την ιστορική μας μνήμη και να αποτίουμε τον πρέποντα σεβασμό και την τιμή σε όσους αρμόζει. Κάτι που εσείς, οι Έλληνες της διασποράς γνωρίζετε καλύτερα από όλους και περίτρανα αποδείξατε ακόμη μια φορά, με την σημερινή μεγαλειώδη παρέλαση, εδώ στην Μελβούρνη, αλλά και την ευαισθησία και αγάπη σας για την πατρίδα μας. Μας κάνετε περήφανους με την παρουσία, την προκοπή σας σε όλους τους τομείς και είστε η καλύτερη διαφήμιση για την Ελλάδα, εδώ στην μακρινή και φίλη χώρα Αυστραλία”.

Στη συνέχεια, ο Υφυπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε το ανεγειρόμενο 15όροφο κτίριο της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας. Συναντήθηκε με το προεδρείο της, ενημερώθηκε για το συνολικό της έργο και τους ευχαρίστησε για όσα κάνουν, διαχρονικά, υπέρ του ομογενών μας. Ακολούθησε συνάντηση με τα προεδρεία του Ελληνο-Αυστραλιανού Συμβουλίου και της Παμμακεδονικής στα γραφεία της τελευταίας, όπου άκουσε τα αιτήματα τους, συζήτησε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και εξέφρασε τις ευχαριστίες της πατρίδας, για το έργο που επιτελούν υπέρ του ελληνισμού. Τέλος, ο κ. Γεροντόπουλος είχε συνάντηση και με το προεδρείο της Πανθρακικής Ένωσης Μελβούρνης.

Την Δευτέρα 24 Μαρτίου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Επίσκοπο Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ, ενώ θα επισκεφθεί και το ελληνικό κοινοτικό σχολείο Alphington Grammar. Στη συνέχεια, θα μεταβεί στο Πολιτειακό Κοινοβούλιο, όπου θα συναντηθεί με ομογενειακούς Πολιτειακούς βουλευτές, θα επισκεφθεί το Hellenic Museum και θα έχει συνάντηση με το προεδρείο του Ελληνο-Αυστραλιανού Εμπορικού Επιμελητηρίου Μελβούρνης.

ΜΗΝΥΜΑ ΑΜΠΟΤ
Σε μήνυμά του προς τον Ελληνισμό της Αυστραλίας με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, ο πρωθυπουργός της χώρας Τόνι Άμποτ, στέκεται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι το 97% των Ελλήνων που έχουν εγκατασταθεί στην χώρα έχουν πολιτογραφηθεί Αυστραλοί.

Το ίδιο στοιχείο είχε επισημάνει και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μπιλ Σόρτεν στο δικό του μήνυμα.

Στο μήνυμα του ο Αυστραλός πρωθυπουργός υπογραμμίζει πως από την Ελλάδα ξεκίνησαν όλες οι ιδέες που άλλαξαν τον κόσμο.
«Γι αυτό και σήμερα οι κάτοικοι όλου του πλανήτη αντιμετωπίζουν την Ελλάδα με σεβασμό και αγάπη» προσθέτει.

Ο κ. ‘Αμποτ στέκεται ιδιαίτερα στους στενούς δεσμούς των δυο χωρών «που σφυρηλατήθηκαν σε δυο παγκόσμιους πολέμους» αλλά και από την μεγάλη και πολύχρονη παρουσία Ελλήνων στην Αυστραλία.

«Η Αυστραλία είναι υπερήφανη για τις φιλικές της σχέσεις με την Ελλάδα και θέλει να τις δυναμώσει ακόμα περισσότερο» αναφέρει ο κ. ‘Αμποτ και προσθέτει ότι την 25η Μαρτίου τιμάται η επέτειος της ανεξαρτησίας της χώρας αλλά συγχρόνως τιμάται και η ομογένεια για την προσφορά της στην ανάπτυξη της Αυστραλίας.

«Το 97% των Ελλήνων έχουν πολιτογραφηθεί Αυστραλοί και αυτό δείχνει την αγάπη τους για την Αυστραλία χωρίς να ξεχνούν και την χώρα της καταγωγής τους» αναφέρει.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Ο Ελληνισμός της Μελβούρνης θα τιμήσει και φέτος την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου  με την καθιερωμένη παρέλαση στο μεγαλοπρεπές Μνημείο Πεσόντων της Μελβούρνης,  την Κυριακή 23 Μαρτίου.
Χιλιάδες Ελληνόπουλα θα παρελάσουν και φέτος, προσδίδοντας στην εκδήλωση χρώμα, παλμό και ζωντάνια και στους γονείς και τους προγόνους τους τη διαβεβαίωση, ότι αποτελούν τη φυσική συνέχει του Ελληνισμού  στην ακριτική  Αυστραλία.
Η γαλανόλευκη θα κυματίσει και φέτος στο κέντρο της Μελβούρνης και οι πολύχρωμες ελληνικές στολές θα αποσπάσουν και φέτος το θαυμασμό της πολυπολιτισμικής Αυστραλίας.
Το χαιρετισμό της ημέρας θα λάβουν ο πρωθυπουργός της πολιτείας  κ.  Dennis Napthine,  ο αρχηγός πολιτειακής αντιπολίτευσης κ. Daniel Andrews, αντιπρόσωποι του πρωθυπουργού, Tony Abbott,  και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Bill Shorten, o υφυπουργός Αποδήμων κ. Άκης Γεροντόπουλος,  οι Επίσκοποι Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ και Μηλιτουπόλεως κ. Ιάκωβος, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αυστραλία κ. Χαράλαμπος Δαφαράνος, ομογενείς βουλευτές και γερουσιαστές, Έλληνες και Ελληνίδες  δήμαρχοι της Μελβούρνης.
Ο Γενικός Γραμματέας της Οργανωτικής Επιτροπής  Εορτασμού της Εθνικής Επετείου, Κώστας Νικολόπουλος, διαβεβαιώνει ότι και ο φετινός εορτασμός θα είναι εξ ίσου μεγαλειώδης με τους προηγουμένους,
«Τα παιδιά μας θα μας χαρίσουν και φέτος έντονες συγκινήσεις με τη μαζική συμμετοχή τους στην παρέλαση. Θα ξαναζήσουμε και φέτος στιγμές εθνικού μεγαλείου και θα ανανεώσουμε, νέοι και γέροι, την υπόσχεσή μας να  κρατάμε ακέραια την ελληνική ιστορία στον αντίποδα της γης, την Αυστραλία» είπε.
Ο κ. Νικολόπουλος εκφράζει  την ικανοποίηση των μελών της Οργανωτικής Επιτροπής για τη συμμετοχή τον εορτασμό και του πρωθυπουργού της πολιτείας.
«Μας  χαροποιεί η συμμετοχή του κ. Napthine  στον εορτασμό της εθνικής μας παλιγγενεσίας,  διότι συντηρεί την πολύχρονη παράδοση της παρουσίας των πρωθυπουργών της πολιτείας – Εργατικών και Φιλελευθέρων – στον εορτασμό.
Ευχαριστίες εκφράζουμε και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Daniel Andrews, για τη συνεχή παρουσία στον εορτασμό της Εθνικής Επετείου, καθώς και  στους ομογενείς βουλευτές και γερουσιαστές.
Το μεγαλύτερο «ευχαριστούμε»  δικαιούνται τα παιδιά μας, οι  γονείς και τα σχολεία τους, που δουλεύουν σκληρά κάθε χρόνο για την άψογη εμφάνισή τους στην παρέλαση» τονίζει
Ο Γενικός Γραμματέας επανέλαβε, ότι στην παρέλαση συμμετέχουν σχολεία και εθνικοτοπικοί οργανισμοί, μόνο.
«Το  Καταστατικό της Επιτροπής απαγορεύει ρητά τη συμμετοχή πολιτικών οργανώσεων στην παρέλαση για ευνόητους. Καλά θα κάνουν, λοιπόν, κάποια παροικιακά  χαλκεία φημών να σταματήσουν την ηλίθια φημολογία τους, διότι δεν τους τιμά.
«Επαναλαμβάνουμε, ότι  στην παρέλαση συμμετέχουν μόνο  σχολικά και συλλογικά τμήματα, που καταγράφονται στο επίσημο πρόγραμμα της παρέλασης. Προειδοποιούμε, ότι  έχουν απόλυτη γνώση οι φύλακες και όποιοι τολμήσουν ν διαταράξουν τον εορτασμό θα υποστούν τις συνέπειες που προβλέπουν οι νόμοι της πολιτείας» διασαφηνίζει ο κ. Νικολόπουλος.
Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας  υπενθυμίζει την ιερότητα του χώρου του Μνημείου Πεσόντων και καλεί τους ομογενείς να επιδείξουν και φέτος τον απαιτούμενο σεβασμό.
«Δεν θα κουραστώ  να υπενθυμίζω στους ομογενείς  την ιερότητα του χώρου και την υποχρέωσή μας να τον σεβόμαστε πριν, κατά τη διάρκεια  και μετά την παρέλαση.
Είμαστε η μοναδική μεταναστευτική κοινότητα, που εορτάζει την Εθνική Επέτειό της στο Μνημείο Πεσόντων, παρά τις πιέσεις που ασκούνται στους Κηδεμόνες του Μνημείου από γνωστά κέντρα.
Οφείλουμε να σεβόμαστε το αποκλειστικό μας  προνόμιο, να μην πατάμε στα κενοτάφια, να μην ρυπαίνουμε το χώρο και να πειθαρχούμε στις οδηγίες των μελών της Επιτροπής» κατέληξε.

Το πρόγραμμα της παρέλασης είναι το ακόλουθο

10.45 π.μ.  Δοξολογία εις τον Ιερό Ναό Αγίου Ευσταθίου, χοροστατούντος
του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Δέρβης, κ.κ. Ιεζεκιήλ.
11.00 π.μ.  Συγκέντρωση των τμημάτων που θα παρελάσουν
στο Service Lane, St. Kilda  Rd., νότια του Linlithgow  Av.
11.45 π.μ.  Παράταξη των τμημάτων  κάτω από τις σκάλες με  μέτωπο
προς το Mνημείο.
11.50π.μ.   Οι Επίσημοι καταλαμβάνουν τις θέσεις τους στις σκάλες
του Μνημείου.
12.00 μ.μ.   Έναρξη παρέλασης.
12.45 μ.μ.    Επιμνημόσυνη Δέηση – Κατάθεση στεφάνων – Πανηγυρική
Ομιλία από τον πρέσβη της  Ελλάδας στην Αυστραλία κ. Χαράλαμπο
Δαφαράνο
12.55  μ.μ.  Ανάκρουση Εθνικών Ύμνων  Ελλάδος και Αυστραλίας.
13.00 μ.μ.   Λήξη  εορτασμού στο Μνημείο Πεσόντων

ΠΗΓΗ:neoskosmos.com

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ πρώτης σελίδος: Φωτογραφία αρχείου o korsaros.com