Ο Κυπριακός Τύπος, 3 Απριλίου 2014

Η χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν στις Βρυξέλλες και τα αποτελέσματά της,  τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και οι υποδείξεις των δανειστών της Κύπρου, και η δημοσιοποίηση των ονομάτων πρώην και νυν πολιτικών που περιλαμβάνονται στην έκθεση της Επιτροπής Θεσμών είναι τα κυριότερα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι εφημερίδες.

 

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Δεκτή από τον ΟΗΕ η εμπλοκή της ΕΕ» γράφει ότι κατά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ΓΓ του ΟΗΕ στις Βρυξέλλες έγινε μια αξιολόγηση της μέχρι σήμερα πορείας των διαπραγματεύσεων και αντηλλάγησαν απόψεις για τα επόμενα βήματα της διαδικασίας. Αλλού, γράφει για τη δίκη της Δρομολαξιάς και ότι κατά τη χθεσινή δικάσιμο διαδικασία ακούστηκαν οι οικονομικές διαφορές που είχε ο Νίκος Λίλλης με τον εργολάβο ο οποίος ανέλαβε την ανέγερση των τεσσάρων συγκροτημάτων του Aero Centre. Σε άλλο της θέμα γράφει για την έκθεση της Επιτροπής Θεσμών και τα πέντε ονόματα νυν και πρώην πολιτικών που ανακοινώθηκαν χθες ότι περιλαμβάνονται σε αυτή, τα οποία όμως είχαν ανακοινωθεί και παλαιότερα.

 

“Η Σημερινή” στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ποντάρει στα ΜΟΕ για λύση η Κυβέρνηση»  γράφει ότι σε δύο παραμέτρους εστιάζει η Κυβέρνηση αναφορικά με τις προοπτικές λύσης, με την εναρμόνιση των τουρκικών θέσεων με το κοινό ανακοινωθέν,αλλά και την επιστροφή της Αμμοχώστου στη λογική και πρακτική εφαρμογή των ΜΟΕ να αποτελούν κλειδί για τη λύση. Αλλού γράφει ότι έντονο προβληματισμό προκαλούν στοιχεία αναφορικά με τη μη εναρμόνιση της Κύπρου με ευρωπαϊκές οδηγίες που αφορούν στην εμπορία προσώπων και τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων. Σε άλλο της θέμα γράφει για το τουρνουά ποδοσφαίρου στις κεντρικές φυλακές το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών για εκσυγχρονισμό των φυλακών και κοινωνικοποίηση των κρατουμένων.

 

“Ο Φιλελεύθερος” υπό τον τίτλο «Τί ανησυχεί τους δανειστές» γράφει στο κύριο του θέμα ότι κινδύνους από την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων βλέπει το ΔΝΤ και η Κομισιόν και τονίζουν την ανάγκη για νομοθετική ρύθμιση των δανείων. Αλλού γράφει ότι οι Τούρκοι επιχείρησαν προχθές να παρενοχλήσουν μικρό αεροπλάνο που ανήκει σε ισραηλινή εταιρεία και εκμισθώθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία για λήψη αεροφωτογραφιών, χρησιμοποιώντας ακόμα και μαχητικά F-16. Σε άλλο του θέμα γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Ρίκκος Ερωτοκρίτου συμφώνησαν να μην δοθεί συνέχεια στην κόντρα που ξέσπασε, κρύβοντας ουσιαστικά τα προβλήματα κάτω από το χαλί.

 

Η «Χαραυγή» κάτω από τον τίτλο «Ευθύνονται τραπεζίτες και εποπτεία»  γράφει στο κύριο της θέμα ότι το Πόρισμα της Επιτροπής Θεσμών σχετικά με την κατάσταση του χρηματοπιστωτικού τομέα καταλογίζει ευθύνες στις διοικήσεις των τραπεζών αλλά και στις εποπτικές αρχές που ενδεχομένως να συνιστούν ακόμα και ποινικά αδικήματα. Αλλού, γράφει ότι οι άνεργοι έφθασαν τις 74 χιλιάδες, και ότι μόνο ως κακόγουστο αστείο εκλαμβάνονται τα εύσημα από την Τρόικα. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι πολιτική είναι η απόφαση για προστασία της πρώτης κατοικίας, αφού έχουν ξεπεραστεί συνταγματικά και άλλα νομικά προβλήματα και τα κόμματα καλούνται να τοποθετηθούν ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής υπέρ της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

 

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” στο κύριο της θέμα με τίτλο «Δάνεια Βουλευτών στο μικροσκόπιο της Βουλής», γράφει ότι η Επιτροπή Θεσμών θα αποφασίσει την ερχόμενη Τρίτη κατά πόσον θα δημοσιοποιήσει μια λίστα με ονόματα στην έκθεσή της για την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού τομέα, όπως δήλωσε χθες ο Δημήτρης Συλλούρης. Αλλού, κάτω από σχετική πρωτοσέλιδη φωτογραφία με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου, γράφει για το τουρνουά ποδοσφαίρου στις Κεντρικές Φυλακές με τη συμμετοχή των παλαιμάχων ομάδων του ΑΠΟΕΛ, της Ομόνοιας, της ΑΕΛ και του Απόλλωνα. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας NEO & BEE που διαχειρίζεται το Bitcoin στην Κύπρο, έφυγε από το νησί μετά από απειλές προς την οικογένειά του.

 

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “The Cyprus Daily” στο κύριο ης θέμα ασχολείται με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι η διαχείριση του ψηλού αριθμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί προτεραιότητα για την Κύπρο στον αγώνα για αποκατάσταση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα. Αλλού, γράφει ότι η Κύπρος έχει μείνει πίσω στη μάχη ενάντια στην παιδική κακοποίηση. Σε άλλο της θέμα, η εφημερίδα γράφει ότι πέραν των 7 χιλιάδων εθελοντών είναι έτοιμοι για την εκστρατεία καθαριότητας της Κύπρου την ερχόμενη Κυριακή, με τίτλο “Let’s Do it Cyprus!”.

 

(ΚΥΠΕ/ΘΚΕ/ΜΚ)