Τι γράφει ο ξένος Τύπος για την υπόθεση Μπαλτάκου

Το γύρο του κόσμου κάνει η υπόθεση Μπαλτάκου με τα διεθνή ΜΜΕ να επισημαίνουν ότι η “ντροπιαστική συζήτηση” βυθίζει την ελληνική κυβέρνηση στο χάος φέρνοντας σε δεινή θέση τον Αντώνη Σαμαρά
αλλά και το δεξιό κόμμα του στις επερχόμενες εκλογές. Aπό την πλευρά του, το γερμανικό περιοδικό “Focus” καλεί τον Έλληνα πρωθυπουργό να δώσει εξηγήσεις.
“Η ελληνική κυβέρνηση βυθίζεται στο χάος”, αναφέρουν οι Financial Times σχετικά με υπόθεση Μπαλτάκου. H γαλλική εφημερίδα “Le Monde” κάνει λόγο για συνωμοσία του εκπροσώπου του νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής με το “δεξί χέρι” του Σαμαρά. Το σχετικό δημοσίευμα υπενθυμίζει επίσης το ιστορικό της δίωξης κατά του κόμματος της Χρυσής Αυγής.”Τι έχει να πει γι΄ αυτό ο Σαμαράς;”, είναι ο τίτλος του σχετικού άρθρου του “Focus” παραθέτοντας τη συνομιλία Μπαλτάκου- Κασιδιάρη στα γερμανικά.

“Το αποτέλεσμα θα φανεί στις εκλογές”, λέει το Euronews. Για τους “Financial Times”, η ντροπιαστική συζήτηση που είδε το φως της δημοσιότητας εκθέτει έναν από τους πιο κοντινούς συμβούλους του πρωθυπουργού. “Ο Αντ. Σαμαράς απέρριψε οποιαδήποτε γνώση των γεγονότων, λέγοντας ότι αν είναι έτσι, τότε ο Τ. Μπαλτάκος δεν έχει θέση στην κυβέρνηση», γράφει το σχετικό δημοσίευμα. Σε ό,τι αφορά το πολιτικό κόστος της υπόθεσης Μπαλτάκου, εκτιμάται ότι η διαρροή αυτή θα στοιχίσει ψήφους στην Νέα Δημοκρατία εν όψει των ευρωεκλογών αφού αποκάλυψε τις σχέσεις του ακροδεξιού τομέα της Ν.Δ που εκπροσωπείται από τον Μπαλτάκο με την Χρυσή Αυγή», επισημαίνουν οι “Financial Times”. Η βρετανική εφημερίδα σχολιάζει επίσης πως το βίντεο δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Χρυσή Αυγή με αφορμή την άρση της ασυλίας ακόμη πέντε βουλευτών του κόμματος, μεταξύ αυτών και του Ηλία Καδιάρη, ο οποίος έχει βάλει υποψηφιότητα για δήμαρχος Αθηναίων δηλώνοντας μάλιστα ότι στην περίπτωση εκλογής του, θα ασκήσει τα καθήκοντά του και από το… κελί.

Από την πλευρά του, το ΒΒC αναφέρει ότι, “εκτός από ντροπή για την ελληνική κυβέρνηση , το περιστατικό αποτελεί απόδειξη ότι η ελληνική Δικαιοσύνη δεν είναι ανεξάρτητη. Μάλιστα, “αν καταρρεύσει το κατηγορητήριο κατά της Χ. Α, θα είναι σημαντικό πλήγμα για την κυβέρνηση”.
Για τον ανταποκριτή του Euronews στην Αθήνα, η αποκάλυψη του επίμαχου βίντεο έρχεται τη χρονική στιγμή που το ακροδεξιό κόμμα βρίσκεται σε δημοσκοπική κάθοδο, σε συνέχεια συλλήψεων και της φυλάκισης της ηγεσίας του τον περασμένο Σεπτέμβριο. Αλλά οι πραγματικές πολιτικές συνέπειες, αν υπάρξουν, θα φανούν στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Ευρωβουλή.

Για το Associated Press , η υπόθεση Μπαλτάκου φέρνει σε δύσκολη θέση τον κυβερνητικό συνασπισμό που ήδη βρίσκεται αντιμέτωπος με σωρεία προβλημάτων ενώ βρίσκεται ενώπιον δύο κρίσιμων αναμετρήσεων, των τοπικών εκλογών και των ευρωεκλογών. To πρακτορείο επισημαίνει πως στο επίμαχο βίντεο, ο Τ. Μπαλτάκος αφήνει να εννοηθεί πως υπουργοί άσκησαν πιέσεις σε δικαστικούς να προφυλακίσουν στελέχη της Χρυσήγς Αυγής και ότι ο πρωθυπουργός φοβάται τη Χρυσή Αυγή γιατί αφαιρεί πολιτική δύναμη. Γίνεται επίσης αναφορά και στην αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε λόγο για καιροσκοπισμό και για “μείζον πολιτικό ζήτημα”.

Τέλος, η τουρκική “Hurriyet” αναφέρεται στο σχόλιο του Έλληνα πρωθυπουργού ότι ο Μπαλτάκος δεν έχει θέση στην κυβέρνηση και δεν παραλείπει να αναφέρει το βίαιο επεισόδιο στη βουλή με τον γιο του Π. Μπαλτάκου, Δημήτρη.
Πηγή : protothema.gr