Εορτή του Αγίου Γεωργίου Τροπαιοφόρου- Αβραμόπουλος: φόρο τιμής στο ελληνικό Πεζικό

Η μνήμη του Αγίου Γεωργίου τιμάται στις 23 Απριλίου. Σε περίπτωση που η ημερομηνία αυτή τυγχάνει πρίν το Πάσχα, η εορτή του Αγίου Γεωργίου μετατίθεται την Δευτέρα του Πάσχα.

Ιδιαίτερη είναι η τιμή του Αγίου Γεωργίου και στην Μητρό­πολη Ηλείας. Σε σύνολο 282 ναών οι 87 είναι αφιερωμένοι σ’ αυτόν δηλαδή οι πιο πολλοί μετά από αυτούς που είναι καθαγιασμένοι στην Θεοτόκο. Οι 30 από αυτούς είναι ενοριακοί.
Τον Άγιο Γεώργιο πανηγυρίζουν η  ΜΕΓΑΛΗ Ι. Μονή Αγίου Γεωργίου Καιρου Αιγυπτου οι ομώνυ­μες ενορίες Αμαλιάδας και Νέας Μανωλάδας, καθώς και οι ενορίες Δουνεΐκων, Πέρα Χαβαρίου, Αμπελώνα, Γρανιτσεΐκων, Κορυφής, Πρασίνου, Σαλμώνης, Φωναϊτίκων, Εφύρας, Λουκά, Άνω Κουρτεσίου, Βραχνεΐκων, Ανδραβίδας, Καβασίλων, Λάππα, Λυγιάς, Μαρκοπούλου, Τραγανού, Νεαπόλεως, Νεοχωρίου, Παλαιοχωρίου, Αγίου Γεωργίου Λαντζοΐου, Άσπρων Σπι­τιών, Αμυγδαλής, Αστρά, Βύλιζας, Ζαχαρεΐκων, Κακοταρίου, Κάμενας καί Μιράκας.
Το  Πατριαρχειο Αλεξανδρειας και Πασης Αφρικης 
Στο Αυγείο την ημέρα της γιορτής του, οπότε γιορτάζει ο κοιμητηριακός ναός της ενορίας, λαμβάνουν χώρα ιπποδρομίες και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Ο Άγιος Γεώργιος είναι Προστάτης του Στρατού Ξηράς πλην του Πυροβολικού.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, παραβρέθηκε στην τελετή εορτασμού του Αγίου Γεωργίου, προστάτη του Στρατού Ξηράς, που θα πραγματοποιηθεί στη Σχολή Πεζικού στη Χαλκίδα.

 

Τον κ. Αβραμόπουλο συνόδευσε σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία της χώρας.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Υπουργού Εθνικής Άμυνας:

«Σεβασμιότατε,

Κύριοι Αρχηγοί,

Αγαπητοί συνάδελφοι στη Βουλή,

Κυρίες και κύριοι,

Δε νομίζω ότι είναι η ημέρα για πολλά λόγια, διότι αυτό που νιώθουμε είναι πιο σημαντικό από αυτό που μπορεί να αποδώσει κανείς με δυο κουβέντες. Καθώς έχω την πολιτική ευθύνη για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, να σας πω ότι είμαι και εγώ, ως πολίτης πάνω από όλα, υπερήφανος, αλλά και ασφαλής, με τη διαπίστωση ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, παρά τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες που έφερε η εποχή, κρατούν στον ανώτερο βαθμό το αξιόμαχό τους, την ικανότητά τους για την αποτροπή κάθε απειλής που μπορεί ανά πάσα στιγμή να εκδηλωθεί.

 

Βέβαια τα πράγματα έχουν αλλάξει. Οι καιροί είναι διαφορετικοί και οι Ένοπλες Δυνάμεις και αυτές ακολουθούν το δρόμο του εκσυγχρονισμού και της αναβάθμισης. Αυτό που είπα πρωτύτερα, έχει να κάνει όχι μονάχα με το έμψυχο δυναμικό, αλλά και με μία ακόμα σημαντική διαπίστωση. Ότι η χώρα μας διαθέτει ένα από τα πιο αξιόπιστα και αποτελεσματικά αμυντικά συστήματα στην Ευρώπη και στον κόσμο.

           

Σήμερα, σε αυτήν την όμορφη, γεμάτη συμβολισμούς, σεμνή τελετή, γυρίσαμε τις μνήμες πίσω και αποτίουμε φόρο τιμής στο ελληνικό Πεζικό, που είναι το πρώτο Σώμα που συνεστήθη μετά την απελευθέρωση της χώρας και που έχει δρέψει δάφνες δόξας και τιμής στο πεδίο της μάχης, αλλά και κατά τη διάρκεια ειρηνικών περιόδων.

 

Το ελληνικό Πεζικό το έχουν λαμπρύνει σημαντικές προσωπικότητες, αλλά και οι απλοί Έλληνες στρατιώτες, που σε αλλοτινούς δύσκολους καιρούς, έδωσαν τη ζωή τους, θυσιάστηκαν για να μπορεί σήμερα η Ελλάδα να είναι μία σύγχρονη, ανεξάρτητη ελεύθερη και δημοκρατική χώρα.

           

Σήμερα ωστόσο τα πράγματα έχουν και τις δυσκολίες τους. Πολύ σωστά πρωτύτερα ο κύριος Αρχηγός αναφέρθηκε στις δυσκολίες που έχει επιφέρει η δημοσιονομική συγκυρία, όχι μονάχα για τις ελληνικές Ένοπλές Δυνάμεις, αλλά για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

 

Ήδη έχουν αρχίσει να διαφαίνονται στον ορίζοντα τα πρώτα θετικά μηνύματα της ανάκαμψης. Είμαι βέβαιος ότι σε λίγο καιρό από τώρα, θα ανοίξει και πάλι ο δρόμος τής προόδου για την πατρίδα μας.

           

Θα ξαναδώσει στον τόπο μας, στο λαό μας, την αυτοπεποίθησή του και στην Ελλάδα ένα νέο προσανατολισμό. Προϋπόθεση για όλα αυτά, είναι ένα από τα βαθύτερα μηνύματα που στέλνουν εκδηλώσεις  σαν τη σημερινή και που στην καρδιά των Ενόπλων Δυνάμεων για όλα αυτά τα χρόνια, έχει καλλιεργηθεί. Και που δεν είναι τίποτε άλλο, παρά η απαραίτητη εθνική ομοψυχία και η ενότητα.

           

Η Ιστορία έχει αποδείξει ότι οσάκις ενώναμε δυνάμεις ξεπερνάγαμε δυσκολίες, αντιμετωπίζαμε με επιτυχία τις προκλήσεις και ανοίγαμε αισιόδοξους δρόμους για τη πατρίδα μας.

           

Το ίδιο πρέπει να γίνει και τώρα.

 

Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων φροντίζει ώστε η πατρίδα μας, διαθέτοντας ένα από τα πιο αξιόμαχα και αξιόπιστα οπλικά και αμυντικά συστήματα,  να κρατά τον ανώτερο βαθμό επίδοσης αποτρεπτικής ισχύος πάντοτε βεβαίως μπροστά σε έναν ανώτερο και ιερό σκοπό, που δεν είναι παρά η υπεράσπιση της ανεξαρτησίας και της ακεραιότητας της χώρας.

 

           Η Ελλάδα σήμερα παρά τις δυσκολίες εξακολουθεί να αντέχει. Και σε αυτό το τόξο αστάθειας που εκτείνεται από την Ουκρανία μέχρι την Τυνησία, παραμένει και είναι μία όαση ασφάλειας και σταθερότητας. Το δε αμυντικό της σύστημα είναι στην υπηρεσία των σκοπών που ανέφερα, αλλά και στην υπηρεσία της διεθνούς εννόμου τάξεως.

 

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το ελληνικό αμυντικό σύστημα χαίρει μεγάλης εκτίμησης και σεβασμού σε ευρωπαϊκή και σε παγκόσμια κλίμακα.  Όλα αυτά όμως οφείλονται στο γεγονός ότι το άξιο δυναμικό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων διαχρονικά, έχοντας προτάξει την αποστολή του και διαπνεόμενο από αυτές τις αρχές που καλλιεργήθηκαν με θυσίες και αίμα δια μέσου των αιώνων, σήμερα μπορεί να είναι υπερήφανο ότι εκτελεί την αποστολή του με αποτελεσματικότητα, με συνέπεια και με εθνική ευθύνη.

 

Η αναφορά τιμής που γίνεται σήμερα στο ελληνικό Πεζικό διατρέχει το σύνολο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Αγγίζει την ψυχή καθενός και καθεμιάς εκ των στελεχών του και βεβαίως γυρνάει τις μνήμες πίσω, όπως έδειξε και η έκθεση που είχε προετοιμαστεί σήμερα για αυτή την εκδήλωση, σε εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για να μπορέσει αυτός ο τόπος να κρατηθεί υπερήφανος, ανεξάρτητος και όρθιος. 

 

Αναφορά, λοιπόν, τιμής η σημερινή εκδήλωση αλλά και επικαιροποίησης όλων αυτών των ανώτερων νοημάτων και μηνυμάτων που έρχονται μέσα από την Ιστορία, θέτοντας όλους εμάς προ των δικών μας ευθυνών.  Με πρώτη εκείνη που είναι και ο όρκος που έχουμε δώσει ανεξάρτητα από το ποια θέση κατέχει ο καθένας από εμάς, να κρατήσουμε αυτή τη χώρα υπερήφανη και ανεξάρτητη.

 

Κύριε Διοικητά, απευθυνόμενος σε εσάς θέλω να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία και φαντάζομαι εκπροσωπώ το σύνολο όσων παρευρίσκονται σε αυτή την εκδήλωση. Θέλω να σας παρακαλέσω να μεταφέρετε τους εγκάρδιους χαιρετισμούς σε όλα τα στελέχη, και τους ένστολους και το πολιτικό προσωπικό της Σχολής Πεζικού, και να σας διαβεβαιώσω ότι στο έργο σας η πολιτική ηγεσία και η στρατιωτική ηγεσία θα είναι στο πλευρό σας, έτσι ώστε να διατηρήσετε αυτό που έχει καταφέρει μέσα από τα χρόνια αυτή η Σχολή: Να είναι ένα από τα διαμάντια των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

 

Σας ευχαριστώ και εύχομαι χρόνια πολλά σε όλους σας.»