Στο Λουξεμβούργο μαθαίνουν ελληνικά

Με μια λιτή αλλά και συγκινητική τελετή, – που προβλήθηκε ιδιαιτέρως από τις μεγαλύτερες εφημερίδες του Λουξεμβούργου (Luxemburger Wort, Tageblatt)- απονεμήθηκαν σε πολίτες της χώρας, τίτλοι σπουδών για τη δωρεάν εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.

Το εξαιρετικά δημοφιλές πρόγραμμα εκμάθησης της αρχαίας και νέας ελληνικής γλώσσας διοργανώνεται με μεγάλη επιτυχία κάθε χρόνο από το 1964 από το σύλλογο «Les Amis de la Grèce» (Φίλοι της Ελλάδας), ιδρυτής και επί μακρόν Πρόεδρος του οποίου υπήρξε ο καθηγητής Henri Müller.

Πρόκειται για μια μοναδική πρωτοβουλία, που έχει καθιερωθεί πλέον στο Λουξεμβούργο σαν διαχρονική σχέση και «πολιτιστική συνάντηση με την Ελλάδα», αν κρίνει κανείς από τη συμμετοχή, το ενδιαφέρον και την προβολή της στα ΜΜΕ.

Η απονομή πραγματοποιήθηκε στην ελληνική πρεσβεία του Λουξεμβούργου από τον Έλληνα πρέσβη Θεόδωρο Γεωργακέλο και τον Πρόεδρο του Συλλόγου «Les Amis de la Grèce» ( Οι φίλοι της Ελλάδας), Edouard Wolter.

Αναγνωρίζοντας τη δυσκολία του εγχειρήματος εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, ο κ. Γεωργακέλος, συνεχάρη τους σπουδαστές για τις προσπάθειες, που κατέβαλαν, ενώ επαίνεσε επίσης το έργο των διδασκόντων. Θεώρησε μάλιστα το ενδιαφέρον για την ελληνική γλώσσα ως έκφραση φιλίας προς την Ελλάδα, ειδικά τη δύσκολη περίοδο που διανύει.

Ο διακεκριμένος φιλόλογος Wolter, που χαρακτηρίζεται από την αγάπη του στην ελληνική παιδεία, συνεχάρη τους αποφοιτήσαντες σπουδαστές για την επιμονή τους και το πάθος τους στη μελέτη της νέας και αρχαίας γραμματείας.

Συνολικά απονεμήθηκαν διπλώματα σε 17 σπουδαστές, ενώ παράλληλα με τους τίτλους σπουδών παρέλαβαν ως τιμητική διάκριση μια ειδική έκδοση για τη διαχρονικότητα της ελληνικής γλώσσας.

Μέσα από την ελληνική γλώσσα οι σπουδαστές επιθυμούν την ουσιαστικότερη κατανόηση του αρχαίου και νέου ελληνικού πολιτισμού, που άρχισαν να ανακαλύπτουν στα σχολικά τους χρόνια ή στις συχνές επισκέψεις τους στη χώρα μας.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ