Σχόλια, επισημάνσεις, παρατηρήσεις για την φορολογική κατοικία των ομογενών και την αλλαγή της

ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ : ΠΟΛ.1177/14-7-2014. Μια γενική ανασκόπηση του προβλήματος

Από τον Ορέστη Σειμένη

775 ΗΜΕΡΕΣ ΠΕΡΑΣΑΝ…

Εχουν περάσει 775 ημέρες από τότε που οι αρμόδιες Ελληνικές Υπηρεσίες ξαφνικά , το καλοκαίρι του 2012 , «βάφτισαν» τους περισσότερους Ελληνες Ομογενείς Φορολογικούς Κατοίκους Ελλάδος και έτσι άρχισαν την 31/5/2012 οι υπερβολές , οι ταλαιπωρίες, τα βάσανα και οι επιβαρύνσεις των Ελλήνων Ομογενών που κατοικούν σε άλλες χώρες , σε όλο τον κόσμο, αλλά και των συγγενών τους στην Ελλάδα oι οποίοι διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους.

Στην διάρκεια αυτών των 775 ημερών ασκήθηκαν αφόρητες πιέσεις από τις Δ.Ο.Υ. καί περίεργες συμπεριφορές προς εκείνους τους Ελληνες που κατοικούσαν σε άλλες χώρες που είχαν όμως την ατυχία να έχουν περιουσία ή εισοδήματα στην Ελλάδα .

ΟΡΕΣΤΗΣ  ΣΕΙΜΕΝΗΣ  •Φοροτεχνικός      (e-mail: orse@otenet.gr) •Συγγραφέας σέ θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, Κτηματολογίου, μεταβιβάσεων, κεφαλαίου

ΟΡΕΣΤΗΣ ΣΕΙΜΕΝΗΣ
• Φοροτεχνικός (e-mail: orse@otenet.gr)
• Συγγραφέας σέ θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, Κτηματολογίου, μεταβιβάσεων, κεφαλαίου

 

Η ΑΡΧΙΚΗ ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ

Αμέσως μετά τις εκλογές του της 17ης Ιουνίου 2012, δημοσιεύθηκαν οι ΠΟΛ. 1142 και 1145 με προγενέστερη ημερομηνία…… 31/5/2012 (δηλαδή : ενώ οι πολ. 1140 και 1141 είχαν ημερομηνία 5/6/2012, οι μεταγενέστερες ΠΟΛ. 1142, 1145, είχαν αναδρομική ημερομηνία έκδοσης την 31/5/2012. Και όπως αναφέρεται παραπάνω, όλες αυτές οι εγκύκλιοι δημοσιεύθηκαν αμέσως μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012 !!!!).

Ο λόγος είναι προφανής : Οι Ελληνες που κατοικούσαν στο εξωτερικό και που είχαν υποβάλλει τα τελευταία χρόνια την δήλωσή τους στην Ελλάδα, όχι στην Δ.Ο.Υ. Κατοίκων ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ αλλά σε κάποια άλλη τοπική Δ.Ο.Υ., ΕΘΕΩΡΟΥΝΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΕΛΛΑΔΟΣ και η Ελληνική Πολιτεία τους πίεζε να φορολογηθούν στην Ελλάδα για το ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ τους !!!! Νά τους επιβάλλει φόρους .

Με τις παρακάτω αλλεπάλληλες εγκυκλίους και νόμους, μεθόδευσαν την νέα διαδικασία εμπλοκής των Ομογενών στην υπερβολική και άδικη φορολόγησή τους και τους ζητούσαν να φέρουν από το εξωτερικό χαρτιά , πολλά χαρτιά:

ΠΟΛ.1144/30-5-2012, 1161/16-7-2012, 1216/17-12-2012, 1217/17-12-2012, 1062/28-3-2012, 1136/10-6-2012, 1026/22-1-2014, 1115/23-4-2014

Ν.3943/31-3-2011, Ν. 4172/2013 κ.ά.

 

ΒΡΗΚΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ

Βρήκαν , νόμιζαν, τα εισοδήματα που κέρδιζαν οι Ομογενείς στο εξωτερικό και θα τα φορολογούσαν !!

Δεν θα τους αναγνώριζαν ως κατοίκους εξωτερικού . Θα τους θεωρούσαν φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος. Καί θα τους φορολογούσαν τά εισοδήματα .

Ηλπιζαν ότι, εάν τα εισοδήματα αυτά είχαν φορολογηθεί με λίγο φόρο στα άλλα κράτη, θα τα φορολογούσαν εδώ στην Ελλάδα με υψηλούς μάλιστα συντελεστές φορολογίας (26-33%)

Ένα πράγμα όμως δεν έλαβαν υπ όψη : τα δισεκατομμύρια των μακροχρόνιων αποταμιεύσεων-καταθέσεων των Ελλήνων ομογενών που ευρίσκοντο στο εξωτερικό. Τα ποσά αυτά ήθελαν να τα φέρουν στην Ελλάδα για μελλοντική επένδυση. Και , μετά από όλα αυτά , φοβήθηκαν να τα φέρουν.

 

ΜΕΝΑΜΕ ΑΝΑΥΔΟΙ …..ΑΦΩΝΟΙ

Όταν το αναφέραμε στους αρμόδιους / ες της Διέυθυνσης Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων μείναμε άναυδοι : μας απάντησαν ότι « πρέπει να πληρώσουν και οι Ελληνες του εξωτερικού όπως και εμείς!!!!!!!»

Απευθυνθήκαμε στο τότε ΓΓΔΕ και μας είπε τα ίδια !!!

Όμως αυτό που μας άφηνε άφωνους ήταν η ομολογία των υπαλλήλων διαφόρων Δ.Ο.Υ. ότι σε πολλές περιπτώσεις «είχαν προφορικές εντολές από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Οικονομικών» να εφαρμόζουν πράγματα που δεν ήταν γραμμένα στους νόμους και στις ερμηνίες…….Δεν τους ένοιαζε αν στενοχωρούσαν ή δυσκόλευαν τους ομογενείς Ελληνες και τις οικογένειές τους.

 

ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Και έμειναν αναπάντητα τά παρακάτω ερωτήματα :

> Γιατί δεν άφηναν τους Ελληνες της Διασποράς να φέρουν στην Ελλάδα τις αποταμιεύσεις τους ;

> Γιατί τους απώθησαν με την συμπεριφορά τους και τους έδιωχναν από την πατρίδα τους ;

> Γιατί δεν τους έδωσαν κίνητρα να επενδύσουν τά χρήματά τους στην Ελλάδα, χρήματα που ήσαν εντελώς απαραίτητα για την ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας και της περιβόητης Κτηματαγοράς ;

 

ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΕ ΑΛΛΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ

Αλλά δημιούργησαν και άλλα προβλήματα σε άλλη κατηγορία Ελλήνων : Εκείνων οι οποίοι, λόγω της κρίσης, αναγκάστηκαν να φύγουν στο εξωτερικό από την αρχή του 2012. Πρόκειται για νέους Ελληνες με πτυχία και επαγγελματικές ικανότητες και επιτυχίες οι οποίοι αμείβονται στο εξωτερικό με αρκετά υψηλές αποδοχές και εδώ το ελληνικό κράτος παρενέβη και διέταξε : όλοι αυτοί είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος. Δεν εδέχθησαν οι αρμόδιοι της Δ.Δ.Ο.Σ. ότι οι 183, κατ΄ ελάχιστον , ημέρες στο άλλο κράτος ήταν αρκετές γιά να θεωρούνται οι ομογενείς φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού. Αυτή την προυπόθεση έχουν ορίσει οι διμερείς Συμβάσεις , που έχει υπογράψει η Ελλάδα για την αποφυγή της διπλής φορολογίας με τα άλλα κράτη . Και δεν την εφάρμοζε μέχρι σήμερα.

 

ΟΜΩΣ ΟΙ 183 ΗΜΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΘΟΡΙΖΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ…..

Και ενώ αμφισβητούσαν την μόνιμη κατοικία και την συνήθη διαμονή των Ελλήνων στο εξωτερικό όταν έμεναν εκεί 183 ημέρες / έτος, διεύρυναν την έννοια της φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα και στους συνήθως διαμένοντες ξένους στην Ελλάδα για διάστημα που υπερβαίνει τις 183 ημέρες μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος και τους καθιστούσε

φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος με υποχρέωση να φορολογούνται στην Ελλάδα για το παγκόσμιο εισόδημά τους. (ν.3943/31-3-2011 άρθρο 12 παρ.1 κ.ά.). Χωρίς άλλες προυποθέσεις

 

Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΥ

Κατά την εφαρμογή των Διμερών Συμβάσεων με τα άλλα κράτη εφαρμόζεται στην Ελλάδα η μέθοδος του συμψηφισμού του φόρου (που σημαίνει ότι , εάν ένα εισόδημα απαλλάσσεται στο εξωτερικό από τον φόρο ή φορολογείται με μικρό ποσό φόρου , το Ελληνικό Δημόσιο θα φορολογεί το εισόδημα του εξωτερικού με το δικό του ΥΨΗΛΟ φόρο και θα παίρνει την διαφορά.

Ο ΜΗ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ

Για ένα διάστημα δεν συμψήφιζε τον φόρο που πλήρωναν οι Ελληνες σε άλλο κράτος , στο εξωτερικό, εάν η Ελλάδα δέν είχε υπογράψει ΔΣΑΔΦ με το άλλο κράτος (π.χ. την ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ). Το μέτρο αυτό το πήραν πίσω, όμως δείχνει την κακή πρόθεση και τον στραβό δρόμο που είχε πάρει η καταπίεση που ασκούσε η Ελληνική Πολιτεία στους Ομογενείς.

Τους ζήτησαν να φέρουν από το εξωτερικό μισθωτήρια Συμβόλαια , Συμβάσεις Μόνιμης Εργασίας στο Εξωτερικό, πιστοποιητικό σχολείου για τα παιδιά , Υποβληθείσες Δηλώσεις, Πιστοποιητικό Φορολογικής Κατοικίας, κλπ χαρτιά όλα μεταφρασμένα .

..ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

Όμως από το 2012 και μετά επινόησαν για τους Ελληνες του εξωτερικού τά λεγόμενα «ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ» τους στην Ελλάδα. Δηλαδή : Εάν συμμετείχαν σε μια επιχείρηση στην Ελλάδα με, με μικρό ποσοστό, ή εάν τά παιδιά τους κατοικούσαν στην Ελλάδα, ή εάν είχαν περιουσία στην Ελλάδα πάνω από 150.000€, ή εάν είχαν εισοδήματα στην Ελλάδα πάνω από 45.000€. τότε τους θεωρούσαν φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος δεν είχαν το δικαίωμα να διεκδικούν την φορολόγησή τους για το παγκόσμιο εισόδημά τους στο εξωτερικό.ΔΗΛΑΔΗ : Ισχυρίστηκαν ότι όταν κάποιος κατοικεί σε μια χώρα, όταν είναι φορολογικός κάτοικός της , δεν μπορεί να συμμετέχει σε επιχείρηση που εδρεύει σε άλλο κράτος , δεν μπορεί να έχει περιουσία σε άλλο κράτος (εν προκειμένω στην Ελλάδα) ! Και με αυτά τα επιχειρήματα δεν αναγνώριζαν τους Ομογενείς που ζούσαν στο εξωτερικό ως φορολογικούς κατοίκους εξωτερικού .

 

ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Οι Ελληνες του εξωτερικού ήσαν γενικώς αντιπαθείς στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου των Οικονομικών .

«Πρέπει να πληρώνουν φόρους στην Ελλάδα» μας έλεγαν.

«Πληρώνουν φόρους εκεί που ζούν , στο άλλο κράτος» τους απαντούσαμε

 

ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ –ΕΞΩΝΤΟΤΙΚΑ ΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ

Όταν κάποιος ομογενής έχει ένα εξοχικό στην Ελλάδα έρχεται ένα μήνα το καλοκαίρι για διακοπές. Συνήθως εκμισθώνει το ακίνητο τους υπόλοιπους 11 μήνες και εισπράττει ενοίκιο. Στήν περίπτωση αυτή του ενεργοποιούνται τα τεκμήρια διαβίωσης και του επιβαλλεται φόρος σε τεκμαρτό ανύπαρκτο και ψεύτικο εισόδημα (αφού ζεί χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Ελλάδα και είναι αντισυνταγματικό να του καταλογίζεται τέτοιο εισόδημα προς φορολόγηση στην Ελλάδα. )

ΜΙΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Όμως το Υπουργείου Οικονομικών δημιούργησε και άλλα προβλήματα στους Ελληνες ομογενείς : Mέ το έγγραφο που υπέγραφε ο κος Θεοχάρης με αρ.πρωτ. Γ.Γ.Δ.Ε. 0006976 ΕΞ 2013 / 5-9-2013 έδωσε οδηγίες προς όλες τις Δ.Ο.Υ. για «ζητήματα φορολογικής κατοικίας και αλλαγής φορολογικής κατοικίας». Με βάση το έγγραφο αυτό δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα στην μεταφορά της φορολογικής κατοικίας στους επί μακρόν (πολλά χρόνια) διαμένοντες στο εξωτερικό . όπως π.χ. στην παράγραφο 5 το έγγραφο αυτό υπέθετε ότι «μια τέτοια ενέργεια (Σ.Σ. δηλαδή η μεταφορά της φορολογικής κατοικίας στο εξωτερικό ) ενδεχομένως συνδέεται από πλευράς φορολογουμένων με σχεδιασμό μείωσης ή πλήρους αποφυγής του αναλογούντος φόρου στην Ελλάδα». Μόνο αυτό. Ότι πιθανόν να διεκδικούν το δίκαιο του δεν είχε σημασία γι αυτούς ! Ομως ήσαν ύποπτοι φοροδιαφυγής!!!!

Το έγγραφο αυτό περιέχει και άλλες καυτές οδηγίες για θέματα :

> Πίστωσης φόρου

> Φοιτητών

> Περιουσιακών συμφερόντων

> Πιστοποιητικού φορολογικής κατοικίας

> Χρονικής αναρμοδιότητας

> Ανάλυσης κινδύνου

> Φορολογίας κεφαάιου

> Διπλής κατοικίας

> Συνήθους διαμονής

> Προνομιακών κρατών

> Κλπ

Σ.Σ. βρήτε αυτό το εγγραφο και διαβάστε το. Θα εκπλαγείτε με το ύφος καί το περιεχόμενό του)

 

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΙΣΤΕΣ – ΦΟΡΟΤΕΧΙΚΟΥΣ

Το παραπάνω έγγραφο απεκρύβη επιμελώς από τους άμεσα ενδιαφερόμενους Φοροτεχνικούς –Λογιστές οι οποίοι όταν πήγαιναν στις Δ.Ο.Υ. προσέκρουαν σε άκραίες απόψεις και απίθανες απαιτήσεις για την διεκπεραίωση των υποθέσεων των, Ελλήνων του εξωτερικού που ήσαν οι πελάτες τους. Δεν ήξεραν ποιες και πόσες είναι οι οδηγίες και οι ερμηνείες που κυκλοφορούσαν με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να αποφασίσουν τι πρέπει να κάνουν για να τελειώσουν τις υποθέσεις τους επιτυχώς.

 

Η ΕΥΘΥΝΗ

Ο κος θεοχάρης δεν έχει ευθύνη για το ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ του παραπάνω Εγγράφου. Ούτε ο κος Μαυραγάνης για άλλες διατάξεις που υπέγραφε κατά καιρούς.

Ούτε οι συνάδελφοί μας υπάλληλοι των Δ.Ο.Υ. οι οποίοι ήσαν και είναι υποχρεωμένοι να εκτελούν διαταγές και μάλιστα κάτω από ιδιόρρυθμες επαγγελματικές συνθήκες. Τα θέματα αυτά είναι κακές εισηγήσεις, εν ονόματι του δημοσίου συμφέροντος , της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Οκονομικών η οποία ασχολείται με τα θέματα των Ελλήνων Ομογενών και της υπογραφής και της παρακολούθησης των διεθνών διμερών συμβάσεων αποφυγής της διπλής φορολογίας. Τελικά δεν εξυπηρετήθηκε το δημόσιο συμφέρον διότι :

* Οι Ελληνες Ομογενείς δεν ήλθαν στην Ελλάδα

* Δεν έστειλαν εμβάσματα στην Ελλάδα

* Δεν δήλωσαν το παγκόσμιο εισόδημα στην Ελλάδα

* Απομακρύνθηκαν από την μητέρα πατρίδα με πολλά παράπονα

* Μας καταλόγησαν σκοπιμότητα για την επίθεση που δέχθηκαν

* Εκαναν επενδύσεις σε άλλα κράτη τα τελευταία δύο χρόνια (την στιγμή που εμείς προσπαθούσαμε να τους ενοχοποιούμε και να τους απομακρίνουμε…..)

 

 

ΜΙΑ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΠΟΥ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΣΤΗΝ Δ.Δ.Ο.Σ. ΔΕΝ ΕΛΑΒΑΝ ΠΟΤΕ ΥΠ ΟΨΗ ΤΟΥΣ

Ο φορολογικός κάτοικος ΕΛΛΑΔΟΣ εχει την υποχρεωση να δικαιολογεί που βρήκε τά χρήματα που εισάγει ( φέρνει από το εξωτερικό) στην Ελλάδα .

Ο φορολογικός κάτοικος ΑΛΛΟΔΑΠΗΣ δεν εχει την υποχρεωση να δικαιολογεί που βρήκε τά χρήματα που εισάγει ( φέρνει από το εξωτερικό) στην Ελλάδα .

Όταν λοιπόν ήθελε αυτή η Υπηρεσία να βαπτίσει κατοίκους Ελλάδος τους ομογενείς του εξωτερικού, τους αφαιρούσε την δυνατότητα να φέρουν ελεύθερα το συνάλλαγμα γιατί έπρεπε να δικαιολογήσουν που το βρήκαν, πράγμα δύσκολο. Πίστεψαν ότι θα τους πάρουν πολλά χρήματα. Και τους απομάκρυναν. Και τώρα πρέπει να διορθωθούν όλα. Είναι γενική απαίτηση. Είτε καταλαβαίνουν ή όχι. Είτε θέλουν είτε όχι.

 

ΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΟΥΝ

Ετσι όλοι αυτοί οι Ελληνες που ζούσαν στο Εξωτερικό είχαν να διαλέξουν :

* Να υποκύψουν στον ξαφνικό εκβιασμό του Ελληνικού Δημοσίου

* Να μην δεχθούν τις απαράδεκτες πιέσεις και εκβιασμούς και να κρατήσουν τά χρήματά τους στο εξωτερικό και να μην τά φερουν ποτέ στην Ελλάδα.

 

…..ΚΑΙ Η ΔΙΑΡΡΗΞΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Ένα είναι βέβαιο : όλα τα παραπάνω , και άλλα πολλά, διέρρηξαν τις σχέσεις των Ελλήνων που κατοικούν στην Ελλάδα με τους άλλους Ελληνες της διασποράς, που κατοικούν σε άλλες χώρες.

Οι Ελληνες της διασποράς «κούμπωσαν» τα σακάκια τους και σταμάτησαν να έρχονται στην Ελλάδα ομαδικά. Τα εμβάσματά τους μειώθηκαν δραματικά. Μας προειδοποίησαν πολλές φορές ότι αν δεν αλλάξομε συμπεριφορά απέναντί τους θα μας τιμωρήσουν , θα μας ξεχάσουν . Μας είπαν ότι οι Ελληνες της δεύτερης και της τρίτης γενιάς θα μας ξεχάσουν ευκολότερα εάν συνεχίζαμε……

 

ΟΙ ΝΕΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛ.1177/14-7-2014

Με την ΠΟΛ. 1177/14-7-2014 δόθηκαν οδηγίες για την μεταβολή του βασανιστικού καθεστώτος που επέβαλαν κάποιοι ξαφνικά πρίν από 2 χρόνια .

Οι κυριότερες αλλαγές της πολ.1177/14-7-2014 είναι οι παρακάτω :

> Καταργήθηκε το υπ αρ. Γ.Γ.Δ.Ε. 0006976 ΕΞ 2013/05-09-2013 έγγραφο και οι περίφημες οδηγίες του

> Όποιος εγκαταστάθηκε στο εξωτερικό το 2013 (οικ. Ετος 2014) .

και δεν έχει υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014 μέχρι τη λήξη προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων, είναι δυνατή η διενέργεια μεταβολής της κατοικίας ή της διαμονής του, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θεωρείται κάτοικος Ελλάδας με βάση τις διατάξεις της εσωτερικής μας νομοθεσίας και εφόσον ακολουθηθεί την παρακάτω διαδικασία ενώ είναι εγγεγραμμένος σε Δ.Ο.Υ. όπου υποβάλλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, οφείλει να προσκομίσει στη Δ.Ο.Υ. που είναι αρμόδια πριν από τη μεταβολή:

i) βεβαίωση από την αρμόδια φορολογική αρχή του κράτους όπου δηλώνει κάτοικος, από την οποία να προκύπτει ότι είναι φορολογικός κάτοικος αυτού του κράτους, (Ο φορολογούμενος που υπέβαλε δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος στην Ελλάδα επειδή αποκτούσε εισόδημα στη χώρα μας και είναι εγκατεστημένος σε κράτος με το οποίο υφίσταται Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας Εισοδήματος, μπορεί να προσκομίσει, αντί της βεβαίωσης από την αρμόδια φορολογική αρχή του κράτους όπου δηλώνει κάτοικος, την προβλεπόμενη Αίτηση για την Εφαρμογή της Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας όπου είναι ενσωματωμένο το πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας (δίγλωσσα έντυπα) και για την οποία δεν απαιτείται η επισημείωση της Χάγης (αρμόδια η Δ/νση Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου μας).

ή ii) αντίγραφο της εκκαθάρισης της δήλωσης φορολογίας του εισοδήματός του, ή iii) ελλείψει εκκαθάρισης, αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος που υπέβαλε στο άλλο κράτος.

(ΜΕ APOSTILLE)

Εάν δεν μπορεί να φέρει τα παραπάνω δικαιολογητικά τότε η φορολογική διοίκηση υποχρεούται να δεχθεί βεβαίωση από οποιαδήποτε άλλη δημόσια ή δημοτική ή άλλη αναγνωρισμένη αρχή από την οποία να προκύπτει η κατοικία του εν λόγω φυσικού προσώπου στην αλλοδαπή.

(ΜΕ APOSTILLE)

 

> Τι άλλο προβλέπεται για τα παραπάνω έγγραφα ;

Τα παραπάνω προβλεπόμενα έγγραφα υποβάλλονται πρωτότυπα και απαιτείται η επίσημη μετάφρασή τους στην Ελληνική γλώσσα.

Από την ως άνω διαδικασία εξαιρούνται τα πιστοποιητικά φορολογικής κατοικίας που εκδίδουν οι φορολογικές αρχές των ΗΠΑ και της Τουρκίας, στο πλαίσιο της Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας του Εισοδήματος που έχει συναφθεί με τη χώρα μας.

 

> Μη υποχρέωση υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τα έτη που απέδειξε ότι ήταν κάτοικος εξωτερικού από 31/3/2011 έως 31/12/2013

Εφόσον αποδειχθεί ότι ο φορολογούμενος είναι κάτοικος εξωτερικού και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θεωρείται κάτοικος Ελλάδας κατά τις διατάξεις της εσωτερικής μας νομοθεσίας (π.χ. δεν έχει μεταφέρει την κατοικία του σε μη- συνεργάσιμο κράτος από τις 31.03.2011 έως τις 31.12.2013), είναι δυνατή η

αλλαγή της φορολογικής του κατοικίας από την τρέχουσα ημερομηνία, χωρίς την υποχρέωση να υποβληθούν, στη Δ.Ο.Υ. όπου ο φορολογούμενος εμφανίζεται ως κάτοικος Ελλάδας, δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος με το εισόδημα αλλοδαπής προέλευσης για τα έτη που απέδειξε ότι ήταν κάτοικος εξωτερικού. (Σ.Σ. και δεν είχε εισοδήματα στήν Ελλάδα)

> Ποια είναι τα μη συνεργάσιμα κράτη

Μη συνεργάσιμα κράτη είναι εκείνα που δεν είναι κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κατάστασή τους σχετικά με τη διαφάνεια και την ανταλλαγή των πληροφοριών σε φορολογικά θέματα έχει εξεταστεί από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.) και τα οποία:

α) δεν έχουν συνάψει με την Ελλάδα σύμβαση διοικητικής συνδρομής στον φορολογικό τομέα και

β) δεν έχουν υπογράψει τέτοια σύμβαση διοικητικής συνδρομής με τουλάχιστον δώδεκα άλλα κράτη. Οι ανωτέρω προϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν αθροιστικά Ν.2238/1994 άρθρο 51Α παρ.4

Αν Ο ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ μεταφέρει την φορολογική του Κατοικία σε κράτος που εμπίπτει στον κατάλογο των κρατών που περιέχεται στην παράγραφο 4 του άρθρου 51Α του Ν.2238/94 (δηλαδή: σέ μή συνεργάσιμο κράτος) τότε

ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, δηλαδή θα θεωρηθει ότι έχει τήν ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, και γι αυτό θά υπαχθεί στην Ελλάδα σε φόρο για το παγκόσμιο εισόδημά του. Ν. 2238/1994 άρθρο 76 παρ. 5

Πολ. 1177/14-7-2014 παράγραφοι Β και Ε

> Πρέπει να υποβάλλει αίτηση ο φορολογούμενος για να γίνει η αλλαγή της κατοικίας ή της διαμονής του

Ο φορολογούμενος που επιθυμεί να προβεί σε αλλαγή της κατοικίας ή της διαμονής του, υποβάλλει στον αρμόδιο υπάλληλο του τμήματος ή γραφείου «Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης» της Δ.Ο.Υ.: αίτηση (έντυπο Μ0) για τη γνωστοποίηση αλλαγής κατοικίας με συνημμένα τα έντυπα Μ1 και Μ7 συμπληρωμένα, όπως ορίζουν οι κείμενες διατάξεις και συνυποβάλλουν τα σχετικά δικαιολογητικά όπως τα περιγράψαμε παραπάνω.

Πολ.1177/14-7-2014 παρ.Δ΄

 

> Ελεγχος και έγκριση ή απόρριψη της αίτησης

Ο ως άνω υπάλληλος, προωθεί την αίτηση με τα συνημμένα έντυπα και δικαιολογητικά στο τμήμα «Συμμόρφωσης και Σχέσεων με τους Φορολογούμενους» της αυτής Δ.Ο.Υ., προκειμένου να αποφανθεί, εάν πληρούνται ή όχι τα ανωτέρω κριτήρια, συντάσσοντας σχετικό προς τούτο σημείωμα. Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος θεωρηθεί κάτοικος ή συνήθως διαμένων στην Ελλάδα, ενημερώνεται εγγράφως ότι, το αίτημά του για μεταφορά της κατοικίας του απορρίπτεται και η αίτηση με τα συνημμένα έντυπα τίθεται στο φάκελό του. Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος θεωρηθεί κάτοικος εξωτερικού, το τμήμα

«Συμμόρφωσης και Σχέσεων με τους Φορολογούμενους» της αυτής Δ.Ο.Υ., προωθεί στον αρμόδιο υπάλληλο του τμήματος ή γραφείου «Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης» τα έντυπα Μ1 και Μ7 με συνημμένο το σχετικό σημείωμα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εν λόγω διαδικασία. Η σχετική βεβαίωση μεταβολής, θα αποστέλλεται από τη Δ.Ο.Υ. ταχυδρομικώς στη διεύθυνση του φορολογικού εκπροσώπου. Πολ.1177/14-7-2014 παρ.Δ΄

> Εάν αποδειχθεί ότι ο φορολογούμενος ΔΕΝ διαθέτει κατοικία ή διαμονή στο εξωτερικό τι θα γίνει ;

Εάν δεν αποδειχθεί από το φορολογούμενο ότι διαθέτει κατοικία ή διαμονή στην αλλοδαπή ή προκύψει ότι έχει την κατοικία ή τη διαμονή του στην Ελλάδα, τότε θα πρέπει να υποβληθούν αρχικές τροποποιητικές δηλώσεις, όπου θα περιλαμβάνεται το παγκόσμιο εισόδημά του ( και να ξεκαθαρίσει η περίπτωση διπλοκατοικίας εάν αυτή προκύπτει.

> Tί Θα γίνει εάν ο φορολογούμενος μεταφέρει την κατοικία του σε άλλο κράτος με το οποίο υπάρχει ΔΣΑΔΦ και και θεωρηθεί φορολογικός κάτοικος και στα δύο συμβαλλόμενα κράτη ;

Τότε τίθεται θέμα διπλής κατοικίας. Σε αυτήν την περίπτωση, η αρμόδια Υπηρεσία του Υπ. Οικονομικών (Δ/νση Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων) θα έρχεται σε επαφή με την αλλοδαπή φορολογική αρχή, προκειμένου να επιλυθεί το συγκεκριμένο θέμα.

(Σ.Σ. Χωρίς όμως να ταλαιπωρείται ο φορολογούμενος ο οποίος δεν πταίει σε τίποτα εάν οι διμερείς συμβάσεις έχουν πολλά αδιευκρίνιστα σημεία και ελλείψεις. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να δίδεται μια προσωρινή λύση για να μην δημιουργείται η εντύπωση ότι οι ομογενείς είναι θύματα της Γραφειοκρατίας)

 

> Όποιος εγκαταστάθηκε στο εξωτερικό από την 1/1/2014 και μετά. Μεταβολή κατοικίας ή διαμονής (ν.4172)

Σχετικά με το εν λόγω θέμα , για τα φυσικά πρόσωπα που πρόκειται να εγκατασταθούν μόνιμα ή οριστικά στην αλλοδαπή μετά την 01 Ιανουαρίου 2014, το Υπουργεί θα προβεί στην έκδοση συγκεκριμένων οδηγιών. ΄ ΠΟΛ.1177/14-7-2014 παρ. ΣΤ

 

 

Πρέπει επίσης να προσέξομε στην πολ.1177/14-7-2014 τά παρακάτω :

* Ο φορολογούμενος που εγκαταστάθηκε μόνιμα ή οριστικά στην αλλοδαπή, αλλά υπέβαλε δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ως φορολογικός κάτοικος Ελλάδας τι πρέπει να κάνει ;

Υποχρεούται να υποβάλει χειρόγραφη/ες τροποποιητική/ές φορολογική/ές δήλωση/δηλώσεις στη Φορολογική Διοίκηση, όπου θα αναφέρει ότι είναι κάτοικος εξωτερικού (κωδ.319 του Πίνακα 2) υποβάλλοντας τά διακαιολογητικά που αναφέραμε πιο πάνω.

 

* Από πότε ο φορολογούμενος δεν δηλώνει στην Ελλάδα το εισόδημα της αλλοδαπής ;

Εάν αποδειχθεί ότι ο φορολογούμενος είναι κάτοικος εξωτερικού και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θεωρείται κάτοικος Ελλάδας (π.χ. δεν έχει μεταφέρει την κατοικία του σε μη- συνεργάσιμο κράτος από τις 31.03.2011 έως τις 31.12.2013), ΔΕΝ έχει την υποχρέωση να υποβάλλει στη Δ.Ο.Υ. όπου εμφανίζεται ως κάτοικος Ελλάδας, δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος με το εισόδημα αλλοδαπής προέλευσης για τα έτη που απέδειξε ότι ήταν κάτοικος εξωτερικού.

 

* Από ποια ημερομηνία είναι δυνατή η μεταβολή της φορολογικής κατοικίας του φορολογούμενου ;

Εάν αποδειχθεί ότι ο φορολογούμενος είναι κάτοικος εξωτερικού και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θεωρείται κάτοικος Ελλάδας (π.χ. δεν έχει μεταφέρει την κατοικία του σε μη- συνεργάσιμο κράτος από τις 31.03.2011 έως τις 31.12.2013), είναι δυνατή η μεταβολή της φορολογικής του κατοικίας από την τρέχουσα ημερομηνία.

 

* ΣΟΒΑΡΟ : Εάν αποδειχθεί ότι ο φορολογούμενος ήταν και είναι κάτοικος εξωτερικού και στό παρελθόν αποκτούσε εισοδήματα στην Ελλάδα, τι πρέπει να κάνει τώρα που θα υποβάλλει την τροποποιητική του δήλωση ;

Στην περίπτωση που ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ο φορολογούμενος υπέβαλε δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος στην Ελλάδα επειδή αποκτούσε εισόδημα στη χώρα μας και ΤΏΡΑ αποδείξει ότι είναι κάτοικος εξωτερικού, θα πρέπει να διενεργηθεί εκ νέου εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων παρελθόντων ετών ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ως φορολογικού κατοίκου αλλοδαπής, λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις της παρ. 11 του άρθρου 9 του ν.2238/1994, όπως ίσχυαν κατά τα κρινόμενα έτη.

(Σ.Σ. Αυτό σημαίνει ότι : όσοι είχαν εισοδήματα στην Ελλάδα και τά εδήλωναν ως κάτοικοι Ελλάδος και «έπαιρναν» τις εκπτώσεις και τις φοροαπαλλαγές ως κάτοικοι Ελλάδος . Τώρα με την επανεκκαθάριση θα πρέπει να μην ληφθούν οι εκτπτώσεις αυτές υπ όψη (2.100€, φοροαπαλλαγές, 200€))

ΑΤΌ ΣΗΜΑΙΝΕΙΝ ΟΤΙ Ο ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ- ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΘΑ ΥΠΟΧΡΕΩΘΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΙ ΦΟΡΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ .

(Σ.Σ. Η πολ. 1177/14-7-2014 δεν διευκρινίζει για πόσα έτη προς τα πίσω θα αναγκαστούν οι ομογενείς να υποβάλλουν φορολογική δήλωση για την επανεκκαθάριση του εισοδήγματός τους. Κατά την γνώμη μας πρέπει τεθεί όριο ενός έτους για να μην αναγκαστούν πολλοί συμπολίτες μας να επιλέξουν την λύση της απόκρυψης ….καί δεν δηλώσουν τίποτα. Στην περίπτωση αυτή όλοι θα βγούμε ζημιωμένοι.)

Η παρ.11 του άρθρου 9 του ν.2238/1994 έχει ως εξής : « Όσοι κατοικούν στην αλλοδαπή και αποκτούν εισόδημα από πηγή που βρίσκεται στην Ελλάδα δεν δικαιούνται τις μειώσεις που ορίζονται στις παραγράφους 2, 3 και 4. Από τη διάταξη αυτή εξαιρούνται οι κάτοικοι των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής

Ένωσης που αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα πλέον του ενενήντα τοις εκατό (90%) του συνολικού εισοδήματός τους.»

 

* Τι πρέπει να κάνουν όσοι έχουν καταθέσει φακέλλους στις εφορίες για να μεταφερθούν στην Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού .

Θα πρέπει να ζητήσουν να μεταφερθούν αμέσως σύμφωνα με τις προαναφερθείσες διαδικασίες . Πρόβλημα θα προκύψει μόνο σε αυτούς που δήλωναν εισοδήματα στην Ελλάδα και πρέπει να γίνει επανεκκαθάριση του φόρου τους κατά έτος χωρίς φοροεκπτώσεις κλπ. Στην τελευταία αυτή περίπτωση θα πρέπει να περιμένουν μήπως ο κος Μαυραγάνης και η κα Σαββαίδου βελτιώσουν τον νόμο για να μην επιβληθούν αναδρομικά φόροι (μια κατάσταση για την οποία έχει ευθύνη και το Κράτυος

 

* Ας ξημερώσει μια νέα εποχή

Όταν θα διορθωθεί η κατάσταση που αναφέρθηκε προηγουμένως θα ξεκινήσει μια νέα εποχή στις σχέσεις της Ελληνικής Πολιτείας με τά παιδιά της , τους Ελλκηνες Ομογενείς ποπυ κατοικούν στο Εξωτερικό. Και όλα θα πάνε καλά. Για το συμφέρον όλων μας.

 

Στην κα ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΒΒΑΙΔΟΥ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ την νέα Γ.Γ.Δ.Ε. για την πρωτοβουλία που είχε να επαναφέρει τά θέματα-προβλήματα των Ομογενών προς την σωστή κατεύθυνση.

Παρακαλούμε να διορθώσετε την πολ.1177/14-7-2014 στο σημείο που αναφέρεται στις δύο προηγούμενους παραγράφους. Για να μη δημιουργηθούν υπερβολικές χρεώσεις στους Ελληνες της διασποράς. Για ότι συνέβη στο παρελθόν έχει ευθύνη και το Κράτος.

Μην υποκύψετε στις πιέσεις που θα προκύψουν από άλλες υπηρεσίες. Θα δικαιωθείτε όταν θα δήτε τους ομογενείς να έρχονται στην Ελλάδα και να φέρνουν το παραδάκι τους .

Δεν είναι οι Ελληνες Ομογενείς Φοροφυγάδες. Εκτός εξαιρέσεων όπως ισχύει παντού. Μην το ξεχάσετε ποτέ αυτό.

ΠΗΓΗ:ΡΗΡ