Επανατοποθείται στην παραλία της Νέας Μάκρης το μηχάνημα για τα ΑμεΑ

Αθήνα
Στα τέλη Ιουλίου θα τοποθετηθεί ξανά στην παραλία της Νέας Μάκρης το σύστημα SEATRAC, που επιτρέπει σε άτομα με αναπηρία την αυτόνομη πρόσβαση στη θάλασσα, μετά τη θύελλα αντιδράσεων που ξέσπασε όταν λοούμενοι μπλόκαραν την εγκατάστασή του.

Όπως είχε δηλώσει στο in.gr ο μηχανολόγος και αεροναυπηγός μηχανικός, διαχειριστής της εταιρείας TOBEA, Ιγνάτιος Φωτίου, ένας εκ των εμπνευστών της ιδέας του συστήματος SEATRAC, λοούμενοι διαμαρτυρήθηκαν για την εγκατάσταση του συστήματος στην παραλία, καταγγέλοντας ότι είναι επικίνδυνο και ότι δεν υπήρχε άδεια.

Άτομα του Λιμενικού έφτασαν στο σημείο, μετά τις καταγγελίες, με αποτέλεσμα να σταματήσει η διαδικασία.

Η απεγκατάσταση του συστήματος προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, καθώς όλοι μιλούν για απάνθρωπη συμπεριφορά, η οποία δεν σέβεται τα άτομα με αναπηρία και το δικαίωμα των ανθρώπων με κινητικές δυσκολίες να έχουν αυτόνομη πρόσβαση στη θάλασσα.

Το SEATRAC είναι ένα πρωτοποριακό, βραβευμένο σύστημα και παράλληλα παγκόσμια πατέντα, που έχει εγκατασταθεί εδώ και πέντε χρόνια σε πολλές παραλίες σε Ελλάδα και Κύπρο.

Πώς λειτουργεί το SEATRAC

Το SEATRAC κατασκευάστηκε για να λειτουργεί σαν βοηθητικός εξοπλισμός ο οποίος θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα με κινητική αναπηρία ή περιορισμένη κινητικότητα ώστε να διευκολύνει την πρόσβαση τους στη θάλασσα. Η κύρια ιδέα πίσω από την δημιουργία του ήταν να δώσει στα άτομα με αναπηρία την ευκαιρία να απολαύσουν μια απλή δραστηριότητα, όπως το κολύμπι χωρίς καμία άλλη βοήθεια. Εξελίχθηκε στο εργαστήριο τεχνικής μηχανικής του πανεπιστημίου Πατρών με τον καθηγητή Β. Κωστόπουλο και τον Δρ Γ. Σωτηριάδη.

Πρόκειται στην ουσία για έναν μηχανισμό αποτελούμενο από ράγες, πάνω στις οποίες κινείται ένα ειδικά διαμορφωμένο κάθισμα, μεταφέροντας τον χρήστη από την παραλία κατευθείαν μέσα στο νερό σε ασφαλές βάθος.

Είναι ενεργειακά αυτόνομο, καθώς τροφοδοτείται από ηλιακό πάνελ, ενώ δεν αποτελεί μόνιμη εγκατάσταση, καθώς μπορεί να τοποθετείται στην παραλία στις αρχές του καλοκαιριού και να απομακρύνεται το φθινόπωρο.

Κική Μαργαρίτη

Newsroom ΔΟΛ