186 άτομα έσωσε η ελληνική φρεγάτα στη Λιβύη – Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση τα ξημερώματα

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα η επιχείρηση απεγκλωβισμού 200 Ελλήνων και αλλοδαπών υπηκόων από το Πολεμικό Ναυτικό.

Στη φρεγάτα Σαλαμίνα μεταφέρθηκαν με πλήρη ασφάλεια 186 πολίτες. Από αυτούς οι 87 είναι Έλληνες και οι υπόλοιποι είναι 13 Κύπριοι, 12 Βρετανοί, 79 Κινέζοι, 1 Ρωσίδα και 1 Αλβανός.

Η επιχείρηση που ξεκίνησε λίγο μετά τις 8 το βράδυ της Πέμπτης οπότε το πλοίο έφτασε ανοιχτά του λιμανιού Τρίπολης ενώ την ίδια ώρα η κινεζική κυβέρνηση ναύλωσε το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» προκειμένου να απομακρύνει ακόμα περισσότερους πολίτες της από τη χώρα στην οποία η κατάσταση είναι έκρυθμη το τελευταίο διάστημα

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης ανακοινώθηκε ότι σταμάτησε η λειτουργία της πρεσβείας της χώρας μας στη Λιβύη.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία τις πρώτες πρωινές ώρες, η επιχείρηση εκκένωσης Ελλήνων και αλλοδαπών πολιτών από το λιμάνι της Τρίπολης Λιβύης. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από τη φρεγάτα «ΣΑΛΑΜΙΣ» με την υποστήριξη οργανικού ελικοπτέρου και κατάλληλα εξοπλισμένης ομάδας της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ).

Στη φρεγάτα έχουν επιβιβαστεί 186 συνολικά πολίτες εκ των οποίων 77 είναι από Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της ελληνικής Πρεσβείας), 12 από Κύπρο, 78 από Κίνα, 10 από Ηνωμένο Βασίλειο, 7 από Βέλγιο, 1 από Ρωσία και 1 από Αλβανία.

Η φρεγάτα κινείται προς το λιμάνι του Πειραιά, όπου αναμένεται να καταπλεύσει το πρωί του Σαββάτου 2 Αυγούστου 2014.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

Λόγω των δυσμενών συνθηκών ασφαλείας που επικρατούν στην περιοχή, ανακοινώνεται η προσωρινή αναστολή λειτουργίας της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Τρίπολη της Λιβύης.

Πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού μετέβη στην περιοχή και μεταφέρει, σε συνθήκες πλήρους ασφάλειας, Έλληνες πολίτες με τα μέλη των οικογενειών τους που διέμεναν στην Λιβύη, πολίτες ευρωπαϊκών και άλλων χωρών καθώς και το προσωπικό της Πρεσβείας, προς την Ελλάδα.

Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό εξελίσσεται η επιχείρηση των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων από τη Λιβύη, αλλά και για τη διευκόλυνση υπηκόων άλλων χωρών που θέλουν να εκκενώσουν τους πολίτες τους από τη σπαρασσόμενη χώρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η φρεγάτα «Σαλαμίς» του Πολεμικού Ναυτικού έχει αγκυροβολήσει στα ανοιχτά του λιμανιού της Τρίπολης και σε αυτή θα μεταφερθούν τόσο οι Έλληνες όσο και οι υπήκοοι άλλων κρατών (όπως λένε οι πληροφορίες, από τη Βρετανία, την Κίνα, την Κύπρο και τη Μάλτα).Το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού παραμένει σε ασφαλή απόσταση από το λιμάνι και βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση του απεγκλωβισμού των Ελλήνων και των ξένων πολιτών, οι οποίοι μεταφέρονται με φουσκωτά σκάφη στη φρεγάτα, συνοδεία των ανδρών του ΠΝ.Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη φάση της επιχείρησης, που αφορούσε τη μεταφορά των Ελλήνων πολιτών από την πρεσβεία στο λιμάνι ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Η επιχείρηση επιβίβασης στη φρεγάτα δεν γίνεται με φουσκωτά, όπως ήταν το αρχικό σχέδιο, αλλά με τη βοήθεια πλωτού μέσου του Λιβυκού Ναυτικού, για να επιταχυνθεί η διαδικασία.

Υπολογίζεται ότι θα επιβιβαστούν στη φρεγάτα το προσωπικό της ελληνικής πρεσβείας (επτά άτομα), άλλοι Έλληνες μαζί με μέλη των οικογενειών και υπήκοοι των προαναφερθεισών χωρών -συνολικά περίπου 180- 200 άτομα.

Αναμένεται να μεταφερθούν περίπου 90 Έλληνες πολίτες -μεταξύ των οποίων τα 7 μέλη της ελληνικής διπλωματικής αποστολής- 13 Κύπριοι, 12 Βρετανοί, 79 Κινέζοι, 1 Ρωσίδα και 1 Αλβανός.

Εκτιμάται ότι μέσα στις επόμενες ώρες θα ολοκληρωθεί η επιβίβαση στη φρεγάτα «Σαλαμίς» ώστε αυτή να αναχωρήσει για την Ελλάδα.

Η ελληνική κυβέρνηση φρόντισε ώστε να ναυλωθεί, εκ μέρους των Κινέζων, το επιβατικό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το οποίο θα μεταβεί στη Λιβύη για να παραλάβει ως και 500 Κινέζους που θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα.Υπάρχουν και σκέψεις για την αποστολή και δεύτερου πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού, προκειμένου να συνοδέψει το επιβατικό, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει αποφασιστεί ακόμη.
Στο μεταξύ, στις Βρυξέλλες ανακοινώθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε την προσωρινή μετακίνηση στην Τυνησία του προσωπικού της αντιπροσωπείας της στην Τρίπολη.

Newsroom ΔΟΛ

ΝΩΡΙΤΕΡΑ
Αθήνα. Ο αριθμός των αιτημάτων προς την Ελλάδα για απομάκρυνση διά θαλάσσης εγκλωβισμένων από την Λιβύη μεγαλώνει συνεχώς τις τελευταίες ώρες. Η φρεγάτα «Σαλαμίς» του Πολεμικού Ναυτικού, που ήδη έχει σπεύσει στην περιοχή δεν αρκεί, καθώς μπορεί να μεταφέρει περίπου 100 άτομα, και για αυτό εξετάζεται η αποστολή και δεύτερου πλοίου.41440607F4BACF35E0F7C12520408E39

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση του ελληνικού πολεμικού ναυτικού στα χωρικά ύδατα της Λιβύης για να επιβιβαστούν στη φρεγάτα «Σαλαμίς» και να αποχωρήσουν από τη χώρα τόσο το προσωπικό της ελληνικής πρεσβείας όσο και οι Ελληνες που κατοικούν εκεί.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το προσωπικό της πρεσβείας είναι επτά άτομα, ενώ ο αριθμός των Ελλήνων υπηκόων που ζουν στη χώρα είναι περίπου 80.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη  φρεγάτα θα επιβιβαστούν το προσωπικό της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη, το μεγαλύτερο μέρος των ελλήνων πολιτών που βρίσκονται εκεί, πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και τρίτων χωρών.

Μέχρι αυτή την ώρα τα αιτήματα από Έλληνες ομογενείς που ζουν στην χώρα αυτή “είναι πολύ λίγα” σύμφωνα με έγκυρη πηγή του Υπουργείου Εξωτερικών. Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, “όσοι ομογενείς προσέλθουν και θελήσουν να φύγουν από τη Λιβύη, μπορούν να κάνουν με το πλοίο “Σαλαμίς” που βρίσκεται στην περιοχή.

Σε περίπτωση που το πολεμικό σκάφος δεν επαρκέσει “θα στείλουμε και άλλο”, όπως δήλωσε στην ΡΗΡ ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος. (Φωτογραφία δεξιά).kuriakos-gerontopoulos-arxeiou

Τα περισσότερα αιτήματα, πάντως, φαίνεται ότι προέρχονται από την κινεζική πλευρά και, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε ήδη επικοινωνία μεταξύ του υπουργού Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου (φωτογραφία κάτω) και του πρέσβη της Κίνας στην Αθήνα.

avramopoulos1Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται είναι η αποστολή στη Λιβύη, κατόπιν κινεζικού αιτήματος, πολιτικού πλοίου -και συγκεκριμένα του «Ελευθέριος Βενιζέλος»- για να απομακρύνει όσο το δυνατόν περισσότερους εγκλωβισμένους πολίτες. Ωστόσο, εκτιμάται ότι για λόγους ασφαλείας το πολιτικό πλοίο θα πρέπει να συνοδεύεται από πολεμικό, χωρίς όμως προς το παρόν να επιβεβαιώνεται από κάποια επίσημη πηγή η λήψη της σχετικής απόφασης.

Οι ΗΠΑ ήδη φυγάδευσαν το προσωπικό τους το Σάββατο, ενώ η Γαλλία και η Βρετανία προχώρησαν σε ανάλογη κίνηση την Τετάρτη, σε κοινή επιχείρηση. Σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου, οι εργαζόμενοι στις δύο προσβείες μεταφέρθηκαν με τη συνδρομή του γαλλικού στρατού και επιβιβάστηκαν σε ένα πλοίο του πολεμικού Ναυτικού, με προορισμό την Τουλόν.

Το προσωπικό του έχει αποσύρει από την Τρίπολη και ο ΟΗΕ, ενώ δεκάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες εβδομάδες από τις συγκρούσεις που επικεντρώνονται στην πόλη Μπενγκάζι.

ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΛΟΙΟ

Μετά το «ΣΑΛΑΜΙΣ» που απέπλευσε για τη Λιβύη και δεύτερο πλοίο του Στόλου αποπλέει από το Ναύσταθμο της Σαλαμίνας με τον ίδιο προορισμό. Πρόκειται για τη φρεγάτα «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» και όπως είναι φανερό η επιχείρηση του Πολεμικού Ναυτικού παίρνει άλλες διαστάσεις.

Ο κυβερνήτης του ΣΑΛΑΜΙΣ που έφθασε στα ανοιχτά της Λιβύης, ενημέρωσε τον θάλαμο επιχειρήσεων του πολεμικού ναυτικού και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων από όπου ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ενημερώνεται για την κατάσταση, ότι είναι απαραίτητη η υποστήριξη της φρεγάτας από άλλο συνοδευτικό πλοίο, τόσο για τον ανεφοδιασμό σε καύσιμα όσο και για παροχή συνδρομής σε ό,τι άλλο χρειαστεί.

Το πολεμικό ναυτικό διέθεσε άμεσα το πλοίο γενικής υποστήριξης «Προμηθέας», το οποίο απέπλευσε από το ναύσταθμο το μεσημέρι της Πέμπτης.

Με στοιχεία από ΕΔΩ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ, iefimerida.gr  και από In.gr

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΑΠΕ