Χωρίς συμφωνία με τα κερδοσκοπικά funds η Αργεντινή – Ολοταχώς για νέα χρεοκοπία!

Νέα Υόρκη, Αργεντινή
Χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία εξαντλήθηκε το χρονικό περιθώριο των διαπραγματεύσεων Αργεντινής-κερδοσκοπικών funds για την αποφυγή μιας νέας στάσης πληρωμών.Οι δύο πλευρές -παρά τις μαραθώνιες συνομιλίες- εμφανίστηκαν αμετακίνητες στις θέσεις τους. Τα funds απαιτούσαν την εφαρμογή της δικαστικής απόφασης που τους δικαίωσε, το Μπουένος Αϊρες πρότεινε «κουρεμένη» πληρωμή, όπως συνέβη και με τους υπόλοιπους κατόχους ομολόγων.

Μετά το πέρας της τελευταίας μαραθώνιας συνάντησης, ο υπουργός Οικονομικών Άξελ Κισιλόφ, δήλωσε στα ΜΜΕ ότι η Αργεντινή πρότεινε στα funds να δεχθούν όρους κουρέματος παρόμοιους με εκείνους των υπόλοιπων πιστωτών, «γεγονός που θα τους εξασφάλιζε κέρδος 300%. Εκείνοι όμως δεν το δέχθηκαν, γιατί θέλουν περισσότερα και τα θέλουν τώρα» σημείωσε.

Σχετικά με την πληροφορία που ήθελε τις ιδιωτικές τράπεζες της Αργεντινής να παρεμβαίνουν στην υπόθεση, ώστε τα funds να εισπράξουν μέρος των χρημάτων τους και να ζητήσουν από τον αμερικανό δικαστή αναστολή της απόφασης έως το τελος του 2014, ο Κισιλόφ είπε ότι «όλο αυτό το άκουσα και εγώ από τα Μέσα Ενημέρωσης».

«Αυτό που ζητούσαν για να μας δώσουν την αναστολή (stay) ήταν να πληρωθούν περισσότερο από αυτό που εισέπραξε το 92,4% των ομολογιούχων που δέχθηκα κούρεμα. Το έχω πει πολλές φορές και θα το ξαναπώ και τώρα μπροστά σε όλους. Δεν μπορούμε να κάνουμε προσφορές ανώτερες από αυτές των κουρεμάτων του 2005 και του 2010, γιατί αυτό θα ενεργοποιούσε τη ρήτρα RUFO και κατά συνέπεια ένα τσουνάμι δικαστηρίων εις βάρος της Αργεντινής για την είσπαξη δισεκατομμυρίων» συνέχισε ο υπουργός.

Οι ομολογιούχοι που αποδέχθηκαν το κούρεμα των ομολόγων τους το 2005 και το 2010 (δεν είχαν και άλλη επιλογή), κέρδισαν τη λεγόμενη ρήτρα RUFO. Τι προβλέπει αυτή; Αν μέχρι το Δεκέμβριο του 2014 η κυβέρνηση έρθει σε συμφωνία με άλλους πιστωτές υπό καλύτερες συνθήκες, τότε και όσοι αποδέχθηκαν το «κούρεμα» θα αποκτούσαν δικαίωμα στην ίδια καλύτερη συμφωνία.

Αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος για τον οποίο το Μπουένος Αϊρες δεν επιθυμεί να πληρώσει στο ακέραιο τα funds.

Την ίδια ώρα που ο Κισιλόφ έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, ο δικηγόρος που είχε αναλάβει το ρόλο του μεσολαβητή δήλωνε ότι η Αργεντινή βρίσκεται σε επικείμενη αδυναμία πληρωμής. «Δεν είναι απλά ένα τεχνικό γεγονός, είναι ένα αληθινό και επώδυνο γεγονός που θα έχει επιπτώσεις στους πολίτες της Αργεντινής, στους ομολογιούχους και στους πιστωτές.

«Οι πολίτες της Αργεντινής θα είναι το πραγματικό και απόλυτο θύμα. Οι πλήρεις συνέπειες της αθέτησης δεν είναι προβλέψιμες, αλλά σίγουρα δεν είναι θετικές» τόνισε.

Η δήλωση του δικηγόρου δεν πέρασε απαρατήρητη από τον Κισιλόφ, ο οποίος εξέφρασε την έκπληξή του. «Μοιάζει να έχει γραφτεί υπέρ της μίας πλευράς» τόνισε.

Η Αργεντινή σύμφωνα με τους Οίκους αξιολόγησης μπαίνει σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας, αφού δεν μπορεί να πληρώσει ποσό 536 εκατ. δολαρίων στους «κουρεμένους» ομολογιούχους. Αυτή άλλωστε ήταν και η μεγαλύτερη επιτυχία των funds στον δικαστικό τους αγώνα: όχι απλά να δικαιωθούν που δεν δέχθηκαν το κούρεμα, αλλά να μπλοκάρουν και την καταβολή των δόσεων σε όσους το δέχθηκαν.

Ο υπουργός Οικονομικών απέρριψε αυτό τον χαρακτηρισμό, λέγοντας ότι τα χρήματα έχουν κατατεθεί στις αμερικανικές τράπεζες, αλλά ένας δικαστής με την απόφασή του δεν επιτρέπει να τα εισπράξουν.

«Εμείς θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να εξασφαλίσουμε τα δικαιώματα του 92,4% των ομολογιούχων. Θα συνεχίσουμε να αναζητούμε μια δίκαιη λύση για το 100% των πιστωτών μας» διαβεβαίωσε ο υπουργός.

Οι συνέπειες της επιλεκτικής χρεοκοπίας

Ασχετα από το πώς αποκαλείται η κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί η Αργεντινή, η έστω και επιλεκτική στάση πληρωμών θα έχει συνέπειες στην οικονομία της χώρας, έστω και αν οι περισσότεροι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτές θα είναι πολύ μικρότερες από εκείνες του 2001.

Η χώρα αναζητά εδώ και καιρό αποκατάσταση της αξιοπιστίας της για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων. Σε μεγάλο βαθμό είχε αρχίσει να το πετυχαίνει, καταρχήν κλείνοντας διάφορα μέτωπα με τη διεθνή οικονομική κοινότητα (συμφωνία αποζημίωσης της Repsol, συμφωνία διευθέτησης του χρέους με τη Λέσχη του Παρισιού), αλλά και υιοθετώντας πιο αξιόπιστους οικονομικούς δείκτες, όπως για τον πληθωρισμό.

Η νέα κατάσταση ασφαλώς θα αυξήσει την αβεβαιότητα, όπως παρατηρεί και η εφημερίδα La Nacion, θα δυσκολέψει την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, θα μειώσει τις άμεσες ξένες επενδύσεις (ενδεχομένως να παρατηρηηθούν καθυστερήσεις και σε έργα που είναι ήδη σε εξέλιξη), ενώ θα δελεάσει αρκετούς να βγάλουν τα δολάριά τους από τη χώρα.

Ο οικονομολόγος και καθηγητής Πανεπιστημίου Εδουάρφο Λέβι εκτιμά ότι αν είχε υπάρξει συμφωνία στο ζήτημα, η χώρα θα έβγαινε από την ύφεση εντός του 2014, έστω και με μηδενικό ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ. Αντίθετα, ο ίδιος εκτιμά ότι το ποσοστό της συρρίκνωσης του ΑΕΠ για το έτος θα είναι της τάξης του 0,8%.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΔΟΛ