Ομπάμα: Οι βόμβες μας κατέστρεψαν τα όπλα των τζιχαντιστών

Οι αμερικανικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί κατέστρεψαν τα όπλα και τον εξοπλισμό των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για επίθεση στην πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν, την Αρμπίλ, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα στη διάρκεια διαγγέλματος τους. Τόνισε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να παράσχουν στρατιωτική βοήθεια στην ιρακινή κυβέρνηση και στις κουρδικές δυνάμεις. Είπε πάντως ότι δεν πρόκειται να ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει περαιτέρω κονδύλια για επιχειρήσεις στο Ιράκ.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι τόσο ο Ομπάμα όσο και άλλοι αξιωματούχοι έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο χερσαίας επέμβασης στο Ιράκ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ακόμη οι ηγέτες της Βρετανίας και της Γαλλίας συμφώνησαν να παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια στους ιρακινούς πολίτες.

Αναστέλλει και η Emirates τις πτήσεις προς την Αρμπίλ

Η αεροπορική εταιρεία με έδρα το Ντουμπάι Emirates ανακοίνωσε σήμερα ότι διακόπτει τις πτήσεις της προς το Αρμπίλ, την πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν, εξαιτίας της αυξημένης ανησυχίας για την ασφάλεια, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων WAM.

Εκπρόσωπος της εταιρείας είπε ότι ο αερομεταφορέας θα συνεχίσει να πραγματοποιεί καθημερινά πτήσεις χωρίς ενδιάμεσο σταθμό από το Ντουμπάι στη Βασόρα και τέσσερις φορές την εβδομάδα προς την πρωτεύουσα Βαγδάτη.

Η Etihad Airways που εδρεύει στο Αμπού Ντάμπι διέκοψε όλες τις πτήσεις προς το Αρμπίλ και άλλαξε το δρομολόγιο άλλων πτήσεων προς το Ιράκ.

Για λόγους ασφαλείας, στον ιρακινό εναέριο χώρο δεν πετούν ούτε οι Air France-KLM, η βρετανική Virgin Atlantic και οι γερμανικές Lufthansa και Air Berlin, ενώ η Turkish Airlines πραγματοποιεί μόνο μερικές πτήσεις προς το Αρμπίλ.

Η αμερικανική Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας (FAA) απαγόρευσε χθες Παρασκευή στις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες να πετούν στον ιρακινό εναέριο χώρο.

Χθες, αμερικανικά μαχητικά βομβάρδισαν θέσεις των τζιχαντιστών ύστερα από την απόφαση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αναλάβουν δράση για να αποφευχθεί “γενοκτονία”.

Κούρδοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι κατά τους σημερινούς βομβαρδισμούς εναντίον τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Ιράκ σκοτώθηκαν τουλάχιστον 20 αντάρτες και τραυματίστηκαν 55.

Οι επιθέσεις είχαν στόχο την περιοχή Καζάρ, που βρίσκεται μεταξύ της Μοσούλης και του Αρμπίλ.

ΠΗΓΗ:News.gr