ΣΑΤΙΡΙΖΟΝΤΑΣ: Να το ΄χεις!

Γράφει ο Χρήστος Μαλασπίνας

Κάποιοι άνθρωποι “το ΄χουν”! Κάποιοι άλλοι θα μπορούσαν να το ΄χουν και δεν το ΄χουν. Οι πολλοί, ούτε θα μπορούσαν ούτε το ΄χουν!

Όσοι το ΄χουν, είτε φτιάχνουν τη ζωή τους και τη ζωή των γύρω από αυτούς,  είτε το αφήνουν και τους πάει χαμένο! Αυτό το δεύτερο, είναι χειρότερο και από το να μην το ΄χαν! Γιατί συνήθως παίρνουν κι άλλους στο λαιμό τους…

Αυτοί που θα μπορούσαν να το ΄χαν, αλλά δεν το ‘χουν, καταφερτζήδες από την φύση τους, τα κουτσο-βολεύουν. Που είναι καλύτερο από το να τό ‘χαν και να τους πήγαινε χαμένο! Τουλάχιστον αυτοί δεν ντροπιάζουν τους προγόνους!..

Ε, όσοι,  δεν το ΄χουν, δεν χάνουν και τίποτε! Πώς μπορείς να χάσεις κάτι που δεν έχεις; Ζουν τη ζωή τους όπως τη ζουν –συνήθως μικρο(μεσο)αστικά και κάποτε με κάποια στίγματα επιτυχίας- και είναι και ευχαριστημένοι που δεν το ΄χαν!  Στο κάτω της γραφής, δεν τους πήγε χαμένο!..

Άστε που παλαίβοντας διαρκώς με πείσμα γιατί «δεν το ΄χουν», δημιουργούν συχνά καταστάσεις ευνοϊκές και ενίοτε και καρποφόρες!

Θα σας φανεί απίστευτο, αλλά τα ανωτέρω όλα προέκυψαν εξαιτίας του ότι στα καλά καθούμενα μου ήλθε στο νου, έτσι καθώς αγνάντευα το «απέραντο γαλάζιο»,  κάτι που μου είχε πει χρόνια πολλά πριν ένας καθηγητής πανεπιστημίου από την Αμερική με τον οποίο ατυχώς χαθήκαμε, εκείνος ξέρει το γιατί…

Αφορούσε έναν κοινό γνωστό μας που είχε κάποτε μια σπουδαία συνάντηση η οποία διήρκεσε –όπως το διαφήμιζε- “είκοσι λεπτά”!

Το σχόλιο που έκανε τότε ο καθηγητής ήταν: Καλά, ο τάδε διέθεσε είκοσι ολόκληρα λεπτά στον δείνα; Είναι δυνατόν να χάνει έτσι άσκοπα τον πολύτιμο χρόνο του;

Ο τάδε, από περίοπτη καταγωγή και θέση μάλλον απέτυχε, αφού πλέον ουδείς ασχολείται μαζί του. Ούτε καν ένας εισαγγελέας, όπερ είναι της μόδας!! Ο δείνα, από μικρομεσαία καταβολάδα, ακόμη είναι στα πράγματα, αν και δεν βίωσε έκτοτε ξανά την ευτυχία των «είκοσι λεπτών»!

Συμπέρασμα; Προφανώς ο τάδε θα μπορούσε να το έχει και δεν το ΄χε!  Ο δείνα δεν το ‘χε, αλλά μη έχοντας τι να χάσει, το πάλαιψε και κάτι κέρδισε!

Ο λαός το λέει διαφορετικά: Άλλος έχει τ΄όνομα και άλλος τη χάρη!

Η ονοματολογία, δική σας!!!