Δύο τοίχοι χωρίζουν τους αρχαιολόγους από το μεγάλο μυστικό της Αμφίπολης

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Αρχαία Αμφίπολη, εκεί που κρύβεται ένα μυστικό 2.300 ετών και το οποίο όταν αποκαλυφθεί αναμένεται να προκαλέσει παγκόσμιο θαυμασμό.

Ήδη δεκάδες ΜΜΕ από όλο τον κόσμο ασχολούνται εκτενώς με το όλο θέμα, περιμένοντας τα αποτελέσματα των ανασκαφών τα οποία πρόκειται να προσθέσουν ένα επιπλέον κομμάτι στο παζλ της σπουδαίας ιστορίας των αρχαίων Μακεδόνων.

Οκταμελές συνεργείο του BBC με πλήρη τεχνικό εξοπλισμό εγκαθίσταται από την ερχόμενη εβδομάδα έξω από το αρχαιολογικό χώρο της Μεσολακκιάς για να μεταδίδει όλες τις εξελίξεις από την αρχαιολογική σκαπάνη που διεξάγει η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη.

Όπως αναφέρει το thousandnews.gr,το ΒΒC εκτός του ότι θα παρακολουθεί την ανασκαφική πορεία του έργου εξεδήλωσε άμεσο ενδιαφέρον για ολόκληρο το τηλεοπτικό υλικό που έχει καταγραφεί έως τώρα από την πρώτη ημέρα.

Παραγωγός του ΒΒC επισκέφθηκε το Σάββατο την Μεσολακκιά προκειμένου να διαπιστώσει την τεχνική υποδομή των επικοινωνιών της περιοχής που απαιτείται για τις μεταδόσεις ώστε να έχουν προβλεφθεί όλες οι απρόσμενες περιπέτειες .

Μια ανάσα από την σπουδαία αποκάληψη

Το μεγάλο μυστικό της Αρχαίας Αμφίπολης βρίσκεται όπως όλα δείχνουν μια ανάσα από την αποκάλυψή του. Μετά από δύο χρόνια καθημερινών εργασιών και τον τεράστιο μαρμάρινο περίβολο, συνολικού μήκους 497 μέτρων, η αρχαιολογική σκαπάνη σταμάτησε μπροστά στο τείχος που προστατεύει τον τάφο.

Σε εκείνο το σημείο υπάρχει μεγάλος όγκος χώματος και στη συνέχεια παρεμβάλλονται δύο τοίχοι με απόσταση 6 – 7 μέτρων μεταξύ τους.

Η διάνοιξη θα πρέπει να γίνει με χειρουργικές κινήσεις από τους ειδικούς μηχανικούς του ΥΠΠΟ προκειμένου να εξασφαλιστεί η προστασία του οικοδομήματος, μια διαδικασία που θα διαρκέσει περίπου 15 ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυρία Περιστέρη κοίταξε με ειδική μικροκάμερα στο εσωτερικό του τύμβου, από μια εσοχή μικρής διαμέτρου που βρίσκεται στα δεξιά της εισόδου, και διέκρινε κάποιες όψεις από ένα μεγαλοπρεπές δωμάτιο που δικαιολογεί πλήρως τον πολιτικό συναγερμό που προκλήθηκε. Ωστόσο υπάρχουν επιχωματώσεις και μόνο η ολοκλήρωση της ανασκαφής μπορεί να οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα.

Κάλυψαν την είσοδο της ταφικής περιβόλου

Συνεργεία του Υπουργείου Πολιστισμού κάλυψαν με ειδικά σκέπαστρα τη είσοδο της ταφικής περιβόλου στον λόφο Καστά της Αμφίπολης, για να προστατέψουν τις Σφίγγες αλλά και τους αρχαιολόγους από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Οι αρχαιολόγοι ακόμη και με ειδικούς τηλεσκοπικούς φακούς προσπαθούν να δουν τα σπάνια ευρήματα και παρά τις υψηλές θερμοκρασίες συνεχίζουν να εργάζονται με εντατικούς ρυθμούς και προχωρούν εκατοστό εκατοστό, απομακρύνοντας επιμελώς τους χωμάτινους όγκους που περιβάλλουν τα ευρήματα τους.

Πηγή: iefimerida.gr