Συναντήσεις Δένδια στο Βερολίνο: Η Γερμανία στηρίζει τη μεταρρυθμιστική διαδικασία στην Ελλάδα

“Συνεχίζεται η γερμανική στήριξη για μεταρρυθμίσεις”, είναι ο τίτλος ανακοίνωσης του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας μετά την συνάντηση του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ με τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκο Δένδια, σύμφωνα με την οποία ο Γερμανός υπουργός αναγνωρίζει την μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Ελλάδας.

Κατά την συνάντηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση, συμφωνήθηκε “η συνέχιση της συνεργασίας για την στήριξη της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας και της οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα”, ενώ ο κ. Γκάμπριελ τόνισε: “Η Ελλάδα διέρχεται επί του παρόντος μια δύσκολη διαδικασία μεταρρυθμίσεων, που τώρα αρχίζει να αποδίδει τους πρώτους καρπούς. Αυτό αξίζει την αναγνώρισή μας. Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας στηρίζει αυτή τη μεταρρυθμιστική διαδικασία με σειρά μέτρων, όπως ο διάλογος μεταξύ εμπειρογνωμόνων στον τομέα της προώθησης των εξαγωγών και της τουριστικής βιομηχανίας, καθώς επίσης και με την παροχή τεχνογνωσίας για τη μεταρρύθμιση του τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Αυτή την στήριξη επιθυμούμε να συνεχίσουμε και εάν είναι δυνατόν να επεκτείνουμε, όπου αυτό επιθυμείται από την ελληνική πλευρά. Ειδικά, παρέχουμε ήδη ενεργό βοήθεια για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη στήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων (start ups) μέσω δανείου συνολικού ύψους άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ από την KfW για την δημιουργία αποτελεσματικών υποστηρικτικών δομών. Με αυτόν τον τρόπο η ελληνική αναπτυξιακή τράπεζα, “Institution for Growth” (Ινστιτούτο για την Ανάπτυξη) θα είναι σε θέση να στηρίξει οικονομικά τις εγχώριες μικρομεσαίες επιχειρήσεις”.

Από την πλευρά του ο κ. Δένδιας έκανε λόγο για σταθερή πρόοδο της Ελλάδας για την έξοδο από την κρίση, η οποία, όπως είπε, καταδεικνύεται από “τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα του τρέχοντος προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση και για το οποίο απαιτούνται μεγάλες θυσίες από τον ελληνικό λαό”.

Η Ελλάδα, τόνισε ο κ. Δένδιας, “βασίζεται περισσότερο από ποτέ στην συνεργασία και την στήριξη των εδώ και χρόνια ευρωπαίων φίλων της” και πρόσθεσε: “Ευχαριστώ τον Αντικαγκελάριο κ. Γκάμπριελ για την πρόσκληση να επισκεφθώ το Βερολίνο. Η επίσκεψη αυτή μας έδωσε τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε απόψεις για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Ειδικότερα αναφερθήκαμε στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στη ρευστότητα των αγορών και κυρίως στο θέμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της ενίσχυσης των εξαγωγών και της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό πλαίσιο. Κοινό παρονομαστή των συνομιλιών μας αποτελεί η δέσμευσή μας για στενότερη συνεργασία με απτά αποτελέσματα”.

Σύμφωνα με τον υπουργό “συζητώντας με τον κύριο Γκάμπριελ συμφωνήθηκε ότι για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα συμπτώματα της κρίσης θα πρέπει η ελληνική οικονομία να βοηθηθεί να εισέλθει στον ενάρετο κύκλο της ανάπτυξης. Και ο κύριος Γκάμπριελ είχε την καλοσύνη να προσυπογράψει όσα πιστεύει η ελληνική Κυβέρνηση, ακριβώς για το τι χρειάζεται για να μπούμε σε αυτήν την ανάπτυξη. Εξέφρασα στον κύριο Γκάμπριελ τις ευχαριστίες μας για αυτό και επίσης είχα την χαρά να τον καλέσω στην Αθήνα. Συμφωνήθηκε ο κύριος Γκάμπριελ να έρθει στην Αθήνα τον Μάρτιο, επικεφαλής αντιπροσωπείας Γερμανών επιχειρηματιών, για να δούμε τι επενδυτικές ευκαιρίες υπάρχουν για τους Γερμανούς επιχειρηματίες στην ελληνική οικονομία. Νομίζω ότι αυτό το οποίο είναι σημαντικό είναι ότι η Γερμανία προσυπογράφει τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και αυτό είναι κάτι το εξαιρετικά χρήσιμο αλλά και ιδιαίτερα απαραίτητο”.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική αναπτυξιακή τράπεζα “Institution for Growth”, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι “η ίδρυσή της φέτος τον Μάιο με την ουσιαστική συμμετοχή του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας, διασφαλίζεται μέσω εγγυήσεων από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, η οποία από το φθινόπωρο θα παράσχει, σε συνεργασία με ελληνικές τράπεζες, περαιτέρω ρευστότητα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα”.

Πηγή: http://www.skai.gr