Στο τραπέζι η πώληση κυπριακού αερίου στην Αίγυπτο

Η πορεία και οι σχεδιασμοί Κύπρου – Αιγύπτου αναφορικά με τις έρευνες και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις Αποκλειστικές Οικονομικές  Ζώνες των δύο χωρών, βρέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών του υπουργού ενέργειας της Κύπρου, Γιώργου Λακκοτρύπη στο Κάιρο.  Ο κ. Λακκοτρύπης συναντήθηκε με τους Υπουργούς της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Πετρελαίων και Ορυκτών Πόρων κ. Sherif Ismail και Βιομηχανίας και Εμπορίου κ. Mounir Fakhry Abdel Nour.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι κ.κ. Λακκοτρύπης και Ismail προήδρευσαν της χθεσινής σύσκεψης της κοινής Τεχνικής Επιτροπής Κύπρου και Αιγύπτου για θέματα υδρογονανθράκων, κατά την οποία συζητήθηκαν η πορεία και οι σχεδιασμοί των δύο χωρών αναφορικά με τις έρευνες και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις Αποκλειστικές Οικονομικές τους Ζώνες, καθώς επίσης οι τρόποι ενδυνάμωσης της μεταξύ τους στρατηγικής συνεργασίας στα θέματα ενέργειας. Παράλληλα, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις και εμπειρίες σχετικά με υφιστάμενες και μελλοντικές δραστηριότητες υδρογονανθράκων.

Στο επίκεντρο το ενδεχόμενο πώλησης κυπριακού αερίου στην Αίγυπτο

Στο πλαίσιο της σύσκεψης, προστίθεται, ο Υπουργός και η Τεχνική Επιτροπή της Κύπρου ενημέρωσαν την Επιτροπή της Αιγύπτου αναφορικά με τη στρατηγική επιλογή ανάπτυξης Σταθμού Υγροποίησης Φυσικού Αερίου στην Κύπρο. Επίσης, εξετάστηκαν τεχνικές επιλογές ενδεχόμενης μελλοντικής δυνατότητας παροχής κυπριακού φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο, ενώ συζητήθηκαν τόσο το ρυθμιστικό πλαίσιο ανάπτυξης πιθανών κοινών κοιτασμάτων μεταξύ των δύο χωρών όσο και η περαιτέρω συνεργασία σε θέματα έκτακτης ανάγκης σε υπεράκτιες δραστηριότητες υδρογονανθράκων.

energypress.gr

Αναρτήθηκε από στις