Το κυβερνητικό Πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας

Το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ βάζει σε πρώτο πλάνο ο Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Την Πέμπτη θα γίνει σύσκεψη της Επιτροπής Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ από κοινού με στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας,ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε τις επαφές του εν όψει της ΔΕΘ και χθες συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνο Μίχαλο.

Ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες του νέου, κυβερνητικού προγράμματος του κόμματος, και βασικός στόχος είναι η ολοκλήρωση, ακόμα και στις λεπτομέρειές του, του ίδιου του προγράμματος.
Ο κ. Τσίπρας έχει ήδη στη διάθεσή του τις προτάσεις των επιμελητηρίων για όλα τα σημαντικά προβλήματα της αγοράς και της πραγματικής οικονομίας.

Ο κ. Τσίπρας που εν όψει της ΔΕΘ θα έχει σειρά επαφών, εξήγησε τις απόψεις και το σχέδιο που θα εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν θα γίνει κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των κρίσιμων προβλημάτων της αγοράς που εμποδίζουν την ανάπτυξη.

Όπως διαβεβαίωσε, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει την κυβέρνηση, θα προχωρήσει άμεσα σε νομοθετικές αλλαγές για την αποκατάσταση των φορολογικών αδικιών και τη δημιουργία αναπτυξιακού κλίματος, με ρυθμίσεις των “κόκκινων” δανείων, των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, τη μείωση του κόστους ενέργειας κ.λπ.

Μάλιστα, όπως ανέφερε, τις προτάσεις του αυτές θα τις δημοσιοποιήσει πριν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας και τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ακόμη ότι πρόθεσή του είναι η σύνταξη ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας σε συνεργασία με κοινωνικούς και επιχειρηματικούς φορείς, αλλά και όσες πολιτικές δυνάμεις το επιθυμούν.

“Στόχος μας είναι να συνάψουμε μια νέα κοινωνική συμφωνία και να πετύχουμε μια ευρύτερη κοινωνική συστράτευση”, είπε.

Οι θέσεις και οι προτάσεις της ΚΕΕ

Ειδικότερα, ο Κων.Μίχαλος και η Διοικητική Επιτροπή της ΚΕΕ κατέθεσαν τις προτάσεις της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και συγκεκριμένα ανέφερε ότι για το θέμα των “κόκκινων δανείων” θα πρέπει να υπάρξει η θέσπιση ενός πλαισίου που θα διαχωρίζει τους οφειλέτες, προκειμένου να στηριχθούν οι επιχειρήσεις που μπορεί να είναι υπερχρεωμένες, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν βιώσιμες.

Αυτό θα επιτευχθεί με την αναπροσαρμογή του χρέους σε επίπεδο που να καθιστά δυνατή την εξυπηρέτησή του. Θα πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε μια δεύτερη ευκαιρία μέσω της ταχείας επικύρωσης προσυμφωνημένων διαδικασιών αναδιάρθρωσης που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε βελτίωσης της αποδοτικότητας, της ρευστότητας και της φερεγγυότητας των επιχειρήσεων αυτών.

Στις γενικές αρχές του νέου πλαισίου θα πρέπει να προβλέπεται διάκριση ανάμεσα στον δανεισμό προς τις πολύ μικρές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε σχέση με τις μεγάλες επιχειρήσεις. Επίσης, θα πρέπει να προβλεφθεί μια εξωδικαστική αναδιάρθρωση των οφειλών.

Για το φορολογικό οι εκπρόσωποι των επιμελητηρίων πρότειναν τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στα κέρδη των επιχειρήσεων στο 15%, τη μείωση των συντελεστών προκαταβολής φόρου εισοδήματος στο 30% για τις προσωπικές επιχειρήσεις και στο 60% για τις Α.Ε., ενώ για τα φυσικά πρόσωπα πρότειναν αφορολόγητο 7.000 ευρώ και ανώτατο συντελεστή φορολόγησης το 32%.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν οι εκπρόσωποι της ΚΕΕ στο εξοντωτικό ποινολόγιο, όπως είπαν, της εφορίας, ζητώντας τον εξορθολογισμό του και κυρίως την παύση της προσωποκράτησης. Τόνισαν δε ότι πρέπει να υπάρξει άμεσα μια ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές από 25 έως 100 μηνιαίες δόσεις, ανάλογα με το ύψος της οφειλής, καθώς και τη σημαντική μείωση του ΦΠΑ.

Για το ασφαλιστικό το προεδρείο της ΚΕΕ τόνισε την ανάγκη για τη θέσπιση αποτελεσματικής και εφαρμόσιμης ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία με κεφαλαιοποίησή τους και αποπληρωμή σε 100 μηνιαίες δόσεις.

Ιδιαίτερη μνεία έκαναν στο θέμα της αδήλωτης εργασίας, επισημαίνοντας ότι αποτελεί μάστιγα για την κοινωνία αλλά και για τις υγιείς και νομοταγείς επιχειρήσεις που δέχονται αθέμιτο ανταγωνισμό από τους επιχειρηματίες που αποκομίζουν τεράστια κέρδη από τη μαύρη εργασία.

Ζήτησαν, δε, την άμεση ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού του υπουργείου Εργασίας.

Σε ό,τι αφορά στο μείζον πρόβλημα της αγοράς, την έλλειψη ρευστότητας, επισημάνθηκε ότι είναι απαραίτητο να αλλάξει η στάση από την πλευρά των τραπεζών, τα επιτόκια χορηγήσεων των οποίων παραμένουν απαγορευτικά για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Ακόμη, είναι ανάγκη να δοθεί το ταχύτερο δυνατόν λύση στο θέμα των “κόκκινων δανείων”, καθώς και στην αποπληρωμή των οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες.

Ο κ. Μίχαλος αναφέρθηκε ειδικότερα και στο θέμα του ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης, σημειώνοντας ότι το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να προβεί άμεσα στη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης και ταυτόχρονα στη λήψη των κατάλληλων μέτρων για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου και της νοθείας στον τομέα των καυσίμων.

Επιπλέον, στη συνάντηση τονίστηκε η ανάγκη για ριζική αναμόρφωση της φορολογίας ακινήτων, η οποία σήμερα αγγίζει τα όρια της δήμευσης.

Τέλος, για το θέμα του παραεμπορίου αναφέρθηκε ότι οι προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα δεν έχουν αποφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα και ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και στην αναβάθμιση του εξοπλισμού με σύγχρονα μηχανήματα στα τελωνεία όλης της χώρας, από όπου διαπιστωμένα περνούν στη χώρα μας μεγάλες ποσότητες παράνομων προϊόντων.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι στο πλαίσιο των επαφών που έχει ενόψει της ΔΕΘ κάλεσε πρώτους τους εκπροσώπους της επιμελητηριακής κοινότητας, σε μια προσπάθεια να ενημερωθεί για την πραγματική εικόνα της αγοράς και να ακούσει συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις που θα βγάλουν την οικονομία και τη χώρα από την κρίση.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον κ. Μίχαλο και τους εκπροσώπους της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων μόνιμη επικοινωνία και συνεργασία, προκειμένου οι προτάσεις τους να συνεκτιμώνται στη χάραξη της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, το αμέσως προσεχές διάστημα το κόμμα θα πραγματοποιήσει ειδικές εκδηλώσεις για την οικονομία, καθώς αναγκαία προϋπόθεση για να υπάρξει επιστροφή στην ανάπτυξη είναι η ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και της παραγωγικής βάσης, που μπορούν να πετύχουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τρεις με τέσσερις φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, κυρίαρχο ρόλο θα παίξουν τόσο οι επικείμενες επαφές της κυβέρνησης με την τρόικα όσο και οι εξελίξεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και στα βόρεια.

Ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει την κυβέρνηση, θα προχωρήσει άμεσα σε νομοθετικές αλλαγές για την αποκατάσταση των φορολογικών αδικιών και τη δημιουργία αναπτυξιακού κλίματος, με ρυθμίσεις των “κόκκινων” δανείων, των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, τη μείωση του κόστους ενέργειας κ.λπ.

Μάλιστα, τις προτάσεις του αυτές θα τις δημοσιοποιήσει πριν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας και τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

“Στόχος μια νέα κοινωνική συμφωνία”

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ακόμη ότι πρόθεσή του είναι η σύνταξη ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας σε συνεργασία με κοινωνικούς και επιχειρηματικούς φορείς, αλλά και όσες πολιτικές δυνάμεις το επιθυμούν. Στόχος μας είναι να συνάψουμε μια νέα κοινωνική συμφωνία και να πετύχουμε μια ευρύτερη κοινωνική συστράτευση, είπε.

Τέλος, επαναβεβαίωσε τη θέση του κόμματός του για τη στήριξη του επιμελητηριακού θεσμού, καθώς θεωρεί τα επιμελητήρια βασικούς φορείς για την ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο.

ΠΗΓΗ:news.gr

Η κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Σοφία Βούλτεψη

Στο μεταξύ, η κυβερνητική εκπρόσωπος κυρία Σοφία Βούλτεψη, απαντώντας στις δηλώσεις του κ. Τσίπρα μετά τη συνάντησή του με τους αγρότες, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Άλλη μια συνειδητή προσπάθεια εξαπάτησης του ελληνικού λαού και των Ελλήνων αγροτών αποτελούν οι δηλώσεις του κ. Τσίπρα, μετά τη συνάντησή του με την Επιτροπή Παραγωγών Ημαθίας και Πέλλας.

Σε μια έκρηξη λαϊκισμού, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης – που όποτε τον συμφέρει διακηρύσσει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρώπη και στο ευρώ – φόρεσε το αντιευρωπαϊκό προσωπείο του και κατήγγειλε την ελληνική κυβέρνηση για τις ευρωπαϊκές επιλογές της.

Ενώπιον των αγροτών – και εκμεταλλευόμενος τα πρόσκαιρα προβλήματά τους – υποστήριξε πως η Ελλάδα έπρεπε να αυτονομηθεί έναντι της ΕΕ και να ακολουθήσει δική της πολιτική όσον αφορά στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Φυσικά, παρέλειψε να πει στους αγρότες ότι η Ελλάδα, στα χρόνια της συμμετοχής της στην ΕΕ, έχει λάβει πάνω από 150 δις ευρώ για τα αγροτικά της προϊόντα, την ανάπτυξη της υπαίθρου και αποζημιώσεις για διάφορες αιτίες, καθώς η χώρα μας υπήρξε η πλέον ευνοημένη όσον αφορά στα αγροτικά κοινοτικά κονδύλια.

Παρέλειψε να πει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να λαμβάνει περί τα 2,5 δις ευρώ ετησίως από την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Παρέλειψε να πει ότι από τη Νέα ΚΑΠ έχουμε λαμβάνειν μέχρι το 2020 το ποσό των 18,5 δις ευρώ.

Τα παρέλειψε όλα αυτά, διότι δεν εξυπηρετούν τις μικροκομματικές του επιδιώξεις.

Στην πραγματικότητα, ο κ. Τσίπρας προτείνει να γυρίσουμε την πλάτη μας στην ΕΕ και να στερήσουμε την αγροτική μας οικονομία από τα πιο σίγουρα έσοδα.

Με τη στάση του, αποπειράθηκε να παραπλανήσει τους αγρότες μας, μιλώντας για «ψίχουλα» και αποκρύπτοντας την ευρωπαϊκή πραγματικότητα από την οποία μόνο οφέλη αποκομίζουν.

Καταφεύγοντας σε μια ακόμη ανέξοδη αντιευρωπαϊκή ρητορεία, ο κ. Τσίπρας θέλησε να κρύψει τις δικές του ανόητες, επικίνδυνες και καταστροφικές επιλογές.

Αλλά οι Έλληνες αγρότες γνωρίζουν και τι έχουν μέχρι σήμερα λάβει από την ΕΕ και τι πρόκειται να λάβουν.

Γνωρίζουν ότι η θέση της Ελλάδας ήταν και παραμένει στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια

Πηγή: skai.gr