Κρίσμες αποφάσεις από την Κυβέρνηση

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Μπροστά σε μια σειρά από κρίσιμες αποφάσεις βρίσκεται η κυβέρνηση, μετά από τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες  στην Θεσσαλονίκη και οι οποίες (σύμφωνα με σημερινό άρθρο των New York Times) δεν είχαν την (προ) έγκριση της Τρόικα.

Ωστόσο, πολιτικοί κύκλοι εκτιμούν πως ο Πρωθυπουργός, με τα μέτρα που ανακοίνωσε από το βήμα της ΔΕΘ, πέτυχε δύο στόχους: Αφενός,  πέρασε στο λαό το μήνυμα τoυ “μέχρις εδώ και μη παρέκει” απέναντι στην τρόικα, κάτι που μόνο θετικά επικοινωνιακά αποτελέσματα μπορεί να έχει για την Κυβέρνηση. Και, αφετέρου, έστειλε σήμα “κόπωσης” προς τους δανειστές οι οποίοι θα πρέπει να εκτιμήσουν την κατάσταση εκ νέου ώστε να μην διαταραχθούν τα μέχρι σήμερα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας, μεγάλο μέρος των οποίων πιστώνεται στην κυβερνητική πολιτική και προσωπικά στην αποφασιστικότητα του Αντώνη Σαμαρά.

Εν όψη, μάλιστα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, όπου πολλοί βουλευτές φαίνεται να εξαρτούν την ψήφο τους από την πορεία της οικονομίας, η χειρονομία του κ. Σαμαρά να εξαγγείλει σημαντικές φορο-ελαφρύνσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης και να αφήσει ανοιχτή την πιθανότητα αυξήσεων σε μισθούς και συντάξεις, ενδέχεται να αποκτήσει και ιδιαίτερα σημαντικό πολιτικό στίγμα.

Πάντως. βέβαιο είναι ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά από νέες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, γεγονός που επιχειρούν τα εκμεταλλευθούν πολιτικά στο ΣΥΡΙΖΑ ώστε να περιστείλουν  τις θετικές  επιπτώσεις των εξαγγελιών στο εκλογικό σώμα. Υποστηρίζουν, μάλιστα, πως η κυβέρνηση ίσως δεν μπορέσει μέχρι τέλους να αντέξει τις “πιέσεις” των δανειστών και κάποιες από τις εξαγγελίες να παραμείνουν ως τέτοιες…

Κυβερνητικοί παράγοντες, αντιθέτως, θεωρούν ως δεδομένο ότι θα εφαρμοσθούν σταδιακά όλα όσα εξήγγειλε από την συμπρωτεύουσα ο Πρωθυπουργός, κάτι το οποίο, όπως λένε, θα αλλάξει άρδην το πολιτικό σκηνικό το οποίο, μετά τις αλλεπάλληλες τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνει να τείνει προς την παγίωση μιάς ισχνής πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν πως οι μεγάλες διαφορές μεταξύ των αποτελεσμάτων των διαφόρων δημοσκοπήσεων (από +8 μονάδες μέχρι +2,5% υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ) δείχνουν ακριβώς το ευμετάβλητο της κοινής γνώμης η οποία από τη μια μεριά υφίσταται τα αποτελέσματα της παρατεταμένης λιτότητας και, από την άλλη, το “σφυροκόπημα” των “ναι σε όλα” της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που επειδή έχει προσλάβει “επιδημική” μορφή, δεν γίνεται και εύκολα πιστευτό από την πλειοψηφία των πολιτών, τουλάχιστον στο βαθμό που θα ήθελε ο κ. Αλέξης Τσίπρας, όπως απέδειξαν και οι τελευταίες δημοτικές εκλογές και οι Ευρωεκλογές.