Σύσκεψη των αρχαιολόγων για την προσπέλαση του 3ου τοίχου του Τύμβου Καστά

Σύσκεψη των αρχαιολόγων αναμένεται εντός της ημέρας στην Αμφίπολη για να διαχειριστούν για την προσπέλαση του τρίτου, και κατά πάσα πιθανότητα τελευταίου, διαφραγματικού τοίχου στον Τύμβο Καστά που -πιθανώς- είναι και η είσοδος στο παγκόσμιας σπουδαιότητας μνημείο.

Σε λίγη ώρα αναμένεται και η άτυπη ενημέρωση των δημοσιογράφων στο μουσείο της Αμφίπολης από την υπεύθυνη Επικοινωνίας Άννα Παναγιωταρέα. Όλοι περιμένουν τώρα να αντικρίσουν κάτι εντυπωσιακό μπροστά από την τρίτη πύλη, αφού στην πρώτη ήταν οι σφίγγες και στη δεύτερη η Καρυάτιδες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται η απομάκρυνση αμμωδών χωμάτων από το εσωτερικό του τάφου, μπροστά και πίσω από τον διαφραγματικό τοίχο με τις Καρυάτιδες. Μαρμάρινοι ορθοστάτες, οι οποίοι μιμούνται τον ταφικό περίβολο, καλύπτουν τους δύο πλευρικούς τοίχους μέχρι το ύψος της οροφής.

Παράλληλα
, προχώρησαν οι εργασίες για την αντιστήριξη και υποστύλωση του μνημείου στον χώρο πίσω από τα δύο αγάλματα, τη θόλο και τη μαρμάρινη πλάκα οροφής, ενώ ελήφθησαν πρόσθετα μέτρα για την προστασία της δυτικής Καρυάτιδος, μετά τη διαπίστωση μιας επιπλέον κατακόρυφης ρωγμής. Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία τρισδιάστατης ψηφιακής σάρωσης, με τη χρήση δορυφορικών και επίγειων μεθόδων, του τμήματος του περιβόλου δεξιά και αριστερά της εισόδου, που αποκαλύφθηκε φέτος. Για την ασφάλεια του μνημείου και των εργαζομένων, στην κορυφή του λόφου Καστά έχει τοποθετηθεί αλεξικέραυνο.