Ο Πούτιν απομακρύνει τα ρωσικά στρατεύματα από τα ουκρανικά σύνορα

Ο Ρώσος πρόεδρος διέταξε την επιστροφή των στρατιωτών μετά τα γυμνάσια στην περιοχή Ροστόφ.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε από τα ρωσικά στρατεύματα να επιστρέψουν στις βάσεις τους μετά τα γυμνάσια που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή Ροστόφ κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, μετέδωσαν αργά χθες Σάββατο τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου.

Η απομάκρυνση των στρατευμάτων γίνεται πριν από τη συνάντηση του Πούτιν με τον Ουκρανό ομόλογό του Ποροσένκο στο Μιλάνο την επόμενη εβδομάδα.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος συναντήθηκε με τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου. «Ο υπουργός (Άμυνας) ενημέρωσε τον Ανώτατο Διοικητή για την ολοκλήρωση της καλοκαιρινής περιόδου εκπαίδευσης στα πεδία βολής στη νότια στρατιωτική περιοχή», ανακοίνωσε, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA Novosti.Russian soldiers are pictured next to tanks in Kamensk-Shakhtinsky, Rostov region, near the border with Ukraine

«Μετά την ενημέρωση, ο Πούτιν ζήτησε να ξεκινήσει η επιστροφή των στρατευμάτων στις μόνιμες βάσεις τους (…) Συνολικά 17.600 στρατιωτικοί εκπαιδεύτηκαν στα πεδία βολής στην περιοχή του Ροστόφ το καλοκαίρι», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Οι σχέσεις μεταξύ της Μόσχας και του ΝΑΤΟ είναι πολύ τεταμένες εξαιτίας των ενεργειών της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πριν ένα μήνα το ΝΑΤΟ είχε ανακοινώσει ότι η Ρωσία διατηρεί αρκετές χιλιάδες στρατιώτες και εκατοντάδες άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα στην ανατολική Ουκρανία για να υποστηρίξει τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες.

Πάντως η Βορειοατλαντική Συμμαχία επεσήμανε στο τέλος Σεπτεμβρίου ότι παρατήρησε σημαντική μείωση των ρωσικών δυνάμεων στα ουκρανικά σύνορα μετά την υπογραφή της εκεχειρίας στις 5 Σεπτεμβρίου.

Η Ρωσία αρνείται τις καταγγελίες αυτές και διαμηνύει ότι έχει δικαίωμα να υπερασπίζεται τα συμφέροντα ρωσόφωνων της Ουκρανίας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters