Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου – 14 Οκτωβρίου 2014

Η συμφωνία Έρευνας και Διάσωσης Ελλάδας – Κύπρου, οι Κυπριακές Αερογραμμές, το Κυπριακό, η συμφωνία της Τουρκίας για βομβαρδισμούς Δύσης από το έδαφος της εναντίον των τζιχαντιστών και οι εξελίξεις στην υπόθεση που προέκυψε με τις συναυλίες στην Πάφο είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ενοποιούνται θάλασσα και αέρας» γράφει για την υπογραφή χθες συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου που προβλέπει ενοποίηση του εναέριου και θαλάσσιου χώρου τους για σκοπούς έρευνας και διάσωσης. Σε άλλο της θέμα η «Α» αναφέρεται σε παρέμβαση της Βουλής, με πρωτοβουλία της Αθηνάς Κυριακίδου μετά από καταγγελίες του Γενικού Ελεγκτή για τα κακώς έχοντα στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης Μουσικών Ταλέντων και αποκοπή του κονδυλίου από τον προϋπολογισμό. Αλλού γράφει ότι από χθες με βάση δικαστικό διάταγμα η Cyta παρέδωσε στους ανακριτές του ΤΑΕ Πάφου τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα του Δημάρχου Πάφου, τα οποία και τυγχάνουν μελέτης.

«Η Σημερινή» με τίτλο «Είπε το ναι η Τουρκία» επικαλείται τελευταίες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία αποφάσισε να επιτρέψει στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν τις αεροπορικές βάσεις της για βομβαρδισμούς κατά των τζιχαντιστών στη Συρία, προσθέτοντας ότι «δεν εγνώσθησαν τα ανταλλάγματα, τα οποία έλαβε για την απόφασή της». Αλλού η «Σ» γράφει ότι συγκλονισμό προκάλεσε στην κυπριακή κοινωνία το χθεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας στο οποίο η μητέρα της 16χρονης Εκατερίνας Μέσκο, η οποία βρίσκεται καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι συνέπεια σοβαρού τροχαίου στη Λεμεσό, καταγγέλλει την κυπριακή Δικαιοσύνη ότι έχει αδικήσει κατάφωρα το παιδί της.  Αναφέρει σε άλλο θέμα ότι το Γιούρογκρουπ εκβιάζει με τη δόση και απαιτεί εκπλήρωση των προαπετούμενων δράσεων.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «’Ενιαίος` θαλάσσιος χώρος» γράφει ότι Αθήνα και Λευκωσία επέλεξαν τη χρονική συγκυρία, την ώρα που κλιμακώνονται οι προκλήσεις των Τούρκων σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, να υπογράψουν συμφωνία για συνεργασία στην Έρευνα και Διάσωση και ότι στις 8 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο συνάντηση κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.  Σε άλλο του θέμα ο «Φ» γράφει ότι εντείνονται η δυσφορία και τα ερωτηματικά αρκετών από τους εννέα μνηστήρες της διαδικασίας για εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή για τις Κυπριακές Αερογραμμές, μετά τις δημόσιες δηλώσεις εκ μέρους της Κυβέρνησης ότι δεν βλέπει με πολλή αισιοδοξία την υπό εξέλιξη διαδικασία.  Αλλού γράφει ότι υπό καθεστώς διαχείρισης τέθηκε από χθες η εταιρεία Aqua Sol Hotels από τους μεγαλύτερους ξενοδοχειακούς ομίλους στην Κύπρου γιατί αδυνατεί να εκπληρώσει υποχρεώσεις της προς την Τράπεζα Κύπρου.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Εφικτή η λύση μέσω των διαπραγματεύσεων» γράφει ότι ΑΚΕΛ και Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα συμφωνούν πως μόνο μέσω των διαπραγματεύσεων μπορεί να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό και εκφράζουν την ευχή για επανέναρξή τους. Αλλού γράφει ότι εξηγήσεις στον Γενικό Ελεγκτή θα δώσει ο Σάββας Βέργας για το θέμα των συναυλιών και κάνει λόγο για «φορτισμένο κλίμα» στην χθεσινοβραδινή συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου.  Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα η «Χ» αναφέρεται σε δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαΐδη ότι η στάση της Κυβέρνησης ότι «πάμε θαυμάσια» στην οικονομία είναι επικίνδυνη.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με τίτλο στο κύριο της θέμα «Η συμφωνία θαλάσσης θεωρείται ασπίδα έναντι Τούρκων» γράφει για τη χθεσινή συμφωνία Έρευνας και Διάσωσης Ελλάδας – Κύπρου και για τις δηλώσεις του Ιωάννη Κασουλίδη ότι η διεθνής κοινότητα δεν αντέδρασε στις τουρκικές απειλές κατά τρόπο που ήλπιζε η Κύπρος. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του Προέδρου του Eurogroup χθες ότι οι διεθνείς δανειστές της Κύπρου θα δεχθούν να γίνει η εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Κύπρο μόνο όταν η Κύπρος θέσει σε εφαρμογή αποτελεσματικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα και κάτω από σχετική φωτογραφία γράφει για τη χθεσινή πορεία Κούρδων που ζουν στην Κύπρο έξω από την Πρεσβεία της Γαλλίας στη Λευκωσία κατά την οποία ζήτησαν τη στήριξη της Δύσης τους Κούρδους που πολεμούν τους τζιχαντιστές στο Κομπάνι.

(ΚΥΠΕ/ΗΦ/ΓΒΑ)