Συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου μετά τις νέες τουρκικές προκλήσεις

Με εντατικοποίηση των προσπαθειών σύσφιξης των τριμερών σχέσεων Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου απαντούν η Αθήνα και η Λευκωσία στην απόφαση της Τουρκίας να διατάξει έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως προέκυψε από τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τον κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη.

Όπως δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, κατά πάσα πιθανότητα στις 9 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί η πρώτη σύνοδος κορυφής Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου στο Κάιρο, ενώ θα προηγηθεί προπαρασκευαστική συνάντηση σε επίπεδο ΥΠΕΞ στη Λευκωσία, η οποία αναμένεται να λάβει χώρα εντός των επόμενων ημερών.

Ο καθορισμός των θαλασσίων ζωνών οικονομικής δραστηριότητας μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου είναι βασικός άξονας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Ο έλληνας ΥΠΕΞ σημείωσε πως η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Κύπρο θα τεθεί και στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., που συνεδριάζει στις 21 Οκτωβρίου. Παράλληλα, εκτίμησε πως η διεθνής κοινότητα δεν επιθυμεί να δει να ανοίγει εκ νέου το μέτωπο του Κυπριακού από τις τουρκικές ενέργειες, τη στιγμή που η Μέση Ανατολή ταλανίζεται από την άνοδο του τζιχαντισμού και άλλες σοβαρές κρίσεις.

Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Κασουλίδης υπέγραψαν διακρατική συμφωνία για την έρευνα και τη διάσωση από θαλάσσια ατυχήματα στην περιοχή που ενώνει τα δυο κράτη, ουσιαστικά ενώνοντας τα FIR Αθηνών και Λευκωσίας και τους θαλάσσιους χώρους που αντιστοιχούν σε αυτά.

Η Τουρκία ενίσχυσε τους τζιχαντιστές

Από την πλευρά του, ο Κύπριος υπουργός διερωτήθηκε αν η «αποθράσυνση» της Άγκυρας οφείλεται στο ότι πιστεύει πως θα αντιμετωπιστεί με ανοχή γιατί όλοι θέλουν να τη δουν να συμμετέχει στον συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Τόνισε μάλιστα πως «πάρα πολλές χώρες γνωρίζουν πολύ καλά την αλήθεια για τον ρόλο της Τουρκίας ως προς την ενίσχυση και τη δημιουργία αυτής της τερατώδους οργάνωσης», κατηγορώντας ευθέως την Τουρκία πως ενίσχυε τους τζιχαντιστές «οικονομικά και με παροχή οπλισμού», ενώ ταυτόχρονα επέτρεπε την εισροή ευρωπαίων και αμερικανών εξτρεμιστών στη Συρία και το Ιράκ.

Εκτίμησε πάντως πως «η εποχή που κάποιοι μπορούσαν για οποιαδήποτε σκοπιμότητα να παράσχουν ανταλλάγματα προς οποιονδήποτε χωρίς τη δική μας συγκατάθεση έχει παρέλθει και μάλιστα όταν είναι γνωστό το ηθικό υπόβαθρο και το μέρος της ευθύνης που έχει η Τουρκία για την όλη κατάσταση που έχει πραγματοποιηθεί στο χώρο του Ιράκ και της Συρίας».

Πηγή: http:skai.gr