Στο αρχείο τα σκάνδαλα διαφθοράς του Ερντογάν

Η Δικαιοσύνη της Τουρκίας έθεσε σήμερα στο αρχείο την έρευνα για διαφθορά σε βάρος 53 υπόπτων, περιλαμβανομένων των γιων δύο πρώην υπουργών, στην πολύκροτη υπόθεση των σκανδάλων που έπληττε τον στενό κύκλο του Τούρκου προέδρου και άγγιζε προσωπικά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επί μήνες, από τον Δεκέμβριο του 2013.

Εισαγγελείς της Κωνσταντινούπολης έκριναν ότι δεν στοιχειοθετείται η υπόθεση, επισημαίνοντας πως “ο τρόπος με τον οποίο συγκεντρώθηκε το αποδεικτικό υλικό δεν ήταν ο κατάλληλος”.

Υπενθυμίζεται ότι ο “τρόπος” ήταν βίντεο-ντοκουμέντα που διέρρευσαν στο διαδίκτυο – ανάμεσα τους και μια συνομιλία του Ερντογάν με τον γιο του, Μπιλάλ, αναφορικά με μίζες. Ο σημερινός Τούρκος πρόεδρος και τότε πρωθυπουργός είχε κατηγορήσει τότε τον αντίπαλο του, χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν, ότι ενορχήστρωσε τις διαρροές και τις έρευνες με σκοπό να τον ανατρέψει.

Επίσης, η τουρκική δικαιοσύνη έκρινε ότι ” δεν υπάρχουν αδιάσειστες αποδείξεις για την τέλεση κάποιας αξιόποινης πράξης ούτε για σύσταση και συμμορία”, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk.

Το σκάνδαλο χαρακτηρίστηκε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που εκλήθη να αντιμετωπίσει ο τότε πρωθυπουργός Ερντογάν τα 11 χρόνια της πολιτικής του κυριαρχίας, καθώς οδήγησε σε παραίτηση τρία μέλη της παραίτησής του.

Η αντίδραση του νυν προέδρου –το γεγονός ότι επέβαλε πιο αυστηρούς ελέγχους στη χρήση του Διαδικτύου, ενώ προέβη σε μαζικές μεταθέσεις και καθαιρέσεις αστυνομικών, δικαστικών και εισαγγελέων– προκάλεσε επίσης κατακραυγή εντός κι εκτός της χώρας.

Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος της εισαγγελίας για σχόλια.

Πηγή: news.gr