Ντόροθι Κινγκ: Τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμη -Στην Αμφίπολη υπήρχε κενοτάφιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου

unnamed_21Η διάσημη Βρετανίδα αρχαιολόγος Ντόροθι Κινγκ παρακολουθεί και σχολιάζει την πρόοδο των ανασκαφών στην Αμφίπολη από την αρχή και παρεμβαίνει μέσα από το προσωπικό της ιστολόγιο. Σήμερα παρεμβαίνει μετά την ανακοίνωση ότι οι ανασκαφείς της Αμφίπολης δεν έχουν ακόμη εντοπίσει τον νεκρό και ότι έπεσαν σε «τοίχο», αφού δεν υπάρχει τέταρτος θάλαμος.
H Ντόροθι Κινγκ πιστεύει ότι κάτι κρύβεται στον τεράστιο τύμβο του λόφου Καστά και ότι δεν μπορεί να κρίνει κανείς από τα λίγα μέτρα που έχουν ανασκαφεί: «Εν ολίγοις, οι κενοί θάλαμοι και το αδιέξοδο στο οποίο βρέθηκε η ανασκαφή ενισχύουν την εκδοχή περί κενοταφίου-ηρώου για τον Μεγάλο Αλέξανδρο. Πρόκειται δηλαδή για ένα μνημείο που δεν χρησιμοποιήθηκε ξανά για οποιονδήποτε άλλον, καθώς κάτι τέτοιο θα συνιστούσε βέβηλη πράξη.

Οι θάλαμοι, κατά πάσα πιθανότητα, χρησιμοποιήθηκαν από κάποια λατρευτική κοινότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενόσω περίμεναν τον επαναπατρισμό της σορού του. Τα αντικείμενα που περιείχε ο τάφος θα πρέπει να είχαν αφαιρεθεί προτού εναποτεθεί η επίχωση, η οποία έγινε ώστε να εμποδίσει την κατάρρευση του μνημείου.

Το βάρος του τύμβου δεν θα πρέπει να ήταν τόσο μεγάλο ώστε να συνθλίψει τους θαλάμους -αρκεί το υπόλοιπο του πυρήνα του λόφου να ήταν στέρεο. Επομένως, θεωρώ πιθανό να υπήρχαν και άλλες συστοιχίες δωματίων εντός του τύμβου.

Επίσης, δεν αποκλείεται καθόλου ότι υπήρχαν άλλες κατασκευές, είτε αυτές ήταν σαρκοφάγοι ατόμων που πέθαναν σε μεταγενέστερους χρόνους, ή ακόμη και ναΐσκοι αφιερωμένοι σε ήρωες και θεούς. Τα αρχιτεκτονήματα αυτά θα πρέπει να βρίσκονται γύρω από έναν τόσο σημαντικό τύμβο. Είμαι βέβαιη ότι οι αρχαιολόγοι θα ψάχνουν για όλα αυτά, καταγράφοντάς τα στα τοπογραφικά τους σχέδια.

Παραλληλίζοντας την εικόνα του τύμβου Καστά με τη Βεργίνα, πιστεύω ότι δεν θα βρεθούν υπολείμματα της πυράς, διότι δεν υπήρξε τέτοια. Ίσως όμως βρεθεί μια επιχρωματισμένη στήλη, καθώς και άλλα αντικείμενα που είχαν αφεθεί στον τάφο.

Με βάση άλλα παραδείγματα και συνεκτιμώντας το γεγονός ότι υπήρχε άγαλμα λέοντος στην κορυφή του τύμβου, βάζω στοίχημα πως υπάρχουν επιπλέον αρχιτεκτονικά γλυπτά στον περιβάλλοντα χώρο. Για παράδειγμα, θα ήταν πραγματικά απίθανο να μην υπάρχει μια ζωφόρος. Εφόσον το λιοντάρι ανευρέθη σε κάποια απόσταση από τον λόφο Καστά, φαντάζομαι ότι οι αρχαιολόγοι θα ψάχνουν στη γύρω περιοχή».

iefimerida.gr