Αλεπάλληλες συναντήσεις Παπούλια με την πολιτική ηγεσία

Αθήνα
Συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα θα έχει σήμερα Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Ο κ. Παπούλιας θα δεχτεί αρχικά (14:45) τον Αλέξη Τσίπρα, ύστερα από αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αναμένεται να θέσει ζήτημα πολιτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης να χειριστεί οποιαδήποτε συμφωνία με τους δανειστές και ειδικότερα το θέμα της διαχείρισης των 11,4 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να παραμείνει στη διάθεση του ΤΧΣ.

Όπως γράφει η Αυγή, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να παρουσιάσει ένα «πλαίσιο αρχών και θέσεων» το οποίο περιλαμβάνει «την αναζήτηση λύσης για το μη βιώσιμο χρέος» και πρόταση «για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος με προσφυγή σε εκλογές με ταυτόχρονη αναζήτηση συγκλίσεων για την Προεδρία της Δημοκρατίας».

Η συνάντηση του κ. Παπούλια με τον κ. Σαμαρά θα γίνει αμέσως μετά την ορκωμοσία (17:30) των νέων υπουργών Άμυνας Νίκου Δένδια και Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα παρουσία του Προέδρου.

Κυβερνητικοί κύκλοι διέψευδαν την περασμένη Παρασκευή τα σενάρια που κυκλοφόρησαν ότι ο πρωθυπουργός θα ζητήσει σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών λέγοντας ότι ο κ. Τσίπρας έχει τορπιλίσει κάθε προσπάθεια συνεννόησης με την κυβέρνηση.

Πάντως, όπως αναφέρουν Τα Νέα της Δευτέρας, υψηλόβαθμα στελέχη της Κουμουνδούρου τονίζουν ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση γενικώς δεν έχει αντίρρηση για τη σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο και αν υπάρξει σχετική πρωτοβουλία του κ. Παπούλια, ο Αλέξης Τσίπρας θα συμμετάσχει.

Ο κ. Σαμαράς θα ενημερώσει τον Πρόεδρο για τις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών και τα συναφή ζητήματα του χρέους και της εξόδου της χώρας από το μνημόνιο, εν όψει μάλιστα του Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου και της Σύνοδου Κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου.

Επίσης, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στο θέμα της ΑΟΖ και των τουρκικών προκλήσεων εν όψει των ταξιδιών του στη Λευκωσία στις 7 Νοεμβρίου και την επομένη στο Κάιρο για την πρώτη τριμερή σύνοδο Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου.

Την Τρίτη, ο κ. Παπούλιας θα δεχθεί τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, ο οποίος έχει ζητήσει σύγκληση συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών του δημοκρατικού τόξου, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να διαμορφωθεί εθνική συνεννόηση τουλάχιστον στο ζήτημα του χρέους.

Σημειώνεται, ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής σημειώνει ότι «η τεχνητή διάκριση μεταξύ των λεγόμενων μνημονιακών και των λεγόμενων αντιμνημονιακών δυνάμεων ακύρωσε τις προϋποθέσεις στοιχειώδους συναίνεσης, ως προς την εθνική στρατηγική διαχείρισης της οικονομικής κρίσης και εξόδου από αυτήν».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσθέτει πάντως ότι «δεν επηρεάστηκε καταλυτικά το διαμορφωμένο πλαίσιο συναίνεσης ως προς την εξωτερική πολιτική και ιδίως ως προς τις βασικές θέσεις της χώρας για τον κατάλογο των εθνικών θεμάτων».

Newsroom ΔΟΛ