Μετάθεση αποπληρωμής μέρους «κόκκινων» στεγαστικών εξετάζει η κυβέρνηση

Τη μεταφορά του 30% περίπου των στεγαστικών δανείων που δεν αποπληρώνονται στο μέλλον, και την αποπληρωμή του υπόλοιπου βάση της τρέχουσας άξιας του ακινήτου, εξετάζει, μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων, όπως δήλωσε ο απερχόμενος υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας.

Το θέμα παραπέμπεται στον διάδοχό του Νικου Δένδια, Κώστα Σκρέκα.

Ο κ. Δένδιας πρότεινε να χωριστεί το δάνειο σε ένα τμήμα που μπορεί να εξυπηρετηθεί και θα αποπληρώνεται με τα τρέχοντα επιτόκια και σε ένα δεύτερο κομμάτι που θα αρχίσει να αποπληρώνεται μετά από 15 χρόνια, σε περίπτωση που αρχίσουν να ανακάμπτουν και πάλι οι άξιες, μέχρι να φτάσουν στα σημερινά επίπεδα.

Ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή από τον Ιούλιο για να προχωρήσουμε σε μια δίκαιη λύση στα στεγαστικά , που να βάζουν πλάτη και οι τράπεζες, δήλωσε ο κ. Δένδιας συμπληρώνοντας ότι πρέπει να υπάρχει γενναιότητα και θυσίες από όλους για να ξεπεράσουμε την κρίση.

Σχετικά με τις «κόκκινες» οφειλές των επιχειρήσεων, ο κ. Δένδιας τόνισε πως περισσότερες από 350.000 θέσεις εργασίας θα σωθούν με τις ρυθμίσεις των χρεών για 180.000 επιχειρήσεων προς τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικά Ταμεία.

Η ρύθμιση για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια κατατέθηκε ως τροπολογία στη Βουλή, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που ενσωματώνει στο ελληνικό Δίκαιο σειρά αποφάσεων σχετικά με την αναγνώριση ποινικών αποφάσεων μεταξύ κρατών της Ε.Ε.

Λόγω της κρισιμότητας της ρύθμισης για τα «κόκκινα» δάνεια, η κοινοβουλευτική συζήτηση αναμένεται να συμπτυχθεί και να ακολουθηθούν επείγουσες (όχι κατεπείγουσες) διαδικασίες, με στόχο η ευεργετική ρύθμιση των κόκκινων δανείων να ψηφιστεί έως την Πέμπτη ή το αργότερο έως την Παρασκευή.

Πηγή: skai.gr